14.8 C
București
sâmbătă, 18 octombrie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrețurile mondiale la carne ating un nivel istoric

Prețurile mondiale la carne ating un nivel istoric

Prețurile mondiale la carne au atins în septembrie cel mai ridicat nivel din istorie, pe fondul reducerii ofertei și al cererii robuste care au împins piețele în sus.

Indicele prețurilor alimentare al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) – care urmărește lunar evoluția prețurilor internaționale pentru principalele produse alimentare – arată că prețurile globale la carne au crescut cu aproape 10% de la începutul anului.

‹ adv ›

Subindicele FAO pentru carne, care include carnea de vită, porc, pasăre și miel, a atins în august o medie de aproape 128 de puncte, cel mai ridicat nivel de la crearea indicatorului, în urmă cu trei decenii.

Cele mai mari creșteri s-au înregistrat la carnea de vită și miel, în timp ce porcul și carnea de pasăre au rămas relativ stabile.

Potrivit Monikăi Tothova, economist principal la FAO, recordul reflectă o combinație între scăderea exporturilor din mai multe țări producătoare majore și menținerea cererii ridicate la nivel global.

Epidemiile la animale, incertitudinea continuă și tensiunile legate de politicile comerciale au contribuit toate la creșterea prețurilor”, a declarat aceasta pentru BBC Mundo.

Unii importatori își constituie acum rezerve de carne, pentru a se proteja de eventuale întreruperi în comerțul internațional.

‹ adv ›

În același timp, secetele și alte fenomene meteorologice extreme continuă să afecteze lanțurile de aprovizionare la nivel mondial, adăugând presiune suplimentară asupra prețurilor.

Creștere accentuată a prețurilor la carnea de vită

Majorarea puternică a prețurilor la carnea de vită este legată nu doar de scăderea exporturilor din țări precum Brazilia și Statele Unite, ci și de costurile tot mai mari pentru furaje, energie, forță de muncă și transport.

Dobânzile ridicate au sporit, de asemenea, costurile de finanțare pentru producători.

Tothova a subliniat că, în multe piețe, concentrarea producției în mâinile câtorva mari procesatori de carne le oferă acestora o putere semnificativă de stabilire a prețurilor, reducând concurența și amplificând creșterile.

În plus, incertitudinea politicilor comerciale – de la tarife și restricții sanitare la modificarea acordurilor comerciale – rămâne un alt factor destabilizator.

Potrivit lui Andrés Oyhenard, de la firma de consultanță Tardáguila Agromercados, efectivele de vite din SUA au scăzut drastic.

Efectivul de bovine din Statele Unite este acum la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani”, a spus acesta.

„Abia acum începem să vedem primele semne de refacere a efectivelor – un proces care ar putea dura până la mijlocul anului 2027.”

Brazilia, cel mai mare exportator de carne de vită din lume, traversează la rândul său o fază de reținere a efectivelor, menită să refacă oferta viitoare.

Totuși, Oyhenard a precizat căprețurile atât de ridicate mențin tentația de a continua sacrificările”.

Prețurile la carnea de vită din Brazilia sunt susținute de cererea globală solidă, care compensează accesul redus la piața americană, după ce președintele Donald Trump a impus un tarif vamal de 50%.

Creșteri masive în principalele regiuni producătoare

Conform World Beef Report (WBR), prețurile pentru bovinele la îngrășare sau pregătite pentru sacrificare au crescut comparativ cu septembrie anul trecut cu:

  • 54% în Uniunea Europeană
  • 33% în Statele Unite
  • 26% în Brazilia
  • 17% în Mexic

Totuși, această evoluție nu înseamnă că prețurile pentru consumatori au crescut în aceeași proporție, întrucât prețul final depinde și de volumul importurilor, taxe, costuri de transport, structura lanțului de aprovizionare și nivelul concurenței dintre procesatori și retaileri.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Piața cărnii în UE: stabilitate la porc, presiune la ovine

Carnea de porc își menține nivelul de producție, în...
‹ adv ›

UE se așteaptă la o scădere a producției de carne de vită

Producția totală de carne de vită în Uniunea Europeană va scădea în 2025, în principal din cauza reducerii efectivului...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole