Producția totală de carne de vită în Uniunea Europeană va scădea în 2025, în principal din cauza reducerii efectivului de reproducție cu 1,3% față de anul trecut, ajungând la 6,73 milioane tone.
Informația este transmisă de EuroMeat, cu referire la datele Comisiei Europene.
„Scăderea producției la începutul anului în principalele state producătoare de carne de vită (Franța, Spania și Germania) a compensat ușoara creștere înregistrată în Irlanda, Italia și Polonia”, au precizat specialiștii.
Se menționează că majorarea prețurilor la bovine a contribuit la creșterea greutății carcaselor de vită în UE în primul trimestru din 2025, ceea ce a dus la o sporire anuală de 2% a greutății carcasei în această perioadă.
În același timp, în UE se estimează că consumul de carne de vită va rămâne stabil, situându-se la 9,9 kg pe cap de locuitor (-0,9% față de anul precedent).
Totodată, se prognozează o reducere cu 4% a exporturilor totale de carne de vită din UE în 2025. Prețurile ridicate fac produsele europene mai puțin competitive în raport cu cele sud-americane provenite din Brazilia și Argentina, explică experții.
În schimb, importurile de carne de vită în UE ar putea crește cu 5% anual, până la 370 mii tone, pe măsură ce livrările din țările Mercosur se vor intensifica.