21.7 C
București
luni, 18 august, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePerspectivele vinului în Bulgaria: recoltă mai mică, calitate mai ridicată, preţuri în...

Perspectivele vinului în Bulgaria: recoltă mai mică, calitate mai ridicată, preţuri în creştere

O recoltă de struguri de înaltă calitate este aşteptată în Bulgaria anul acesta, dar în cantităţi mici, a declarat pentru BTA preşedintele Uniunii Enologilor Bulgari, Stanimir Stoyanov. Vinurile vor fi bune, dar la preţuri mai mari, a adăugat el.

În ultimii ani, sectorul vinului din Bulgaria s-a confruntat cu o concurenţă în creştere din partea altor state membre ale Uniunii Europene, a explicat Stoyanov. Acest lucru se datorează şi structurii industriei din Bulgaria.

‹ adv ›

Există o tendinţă către crearea şi dezvoltarea unor crame de familie de tip boutique din ce în ce mai mici, care nu pot concura semnificativ pe pieţele externe, spre deosebire de marii producători industriali de vin, a remarcat el.

Cu ani în urmă, producţia de vin a ţării era orientată spre export, dar în ultimul timp toţi concurează pe piaţa internă, iar acest lucru va continua probabil în următorii ani.

Marii producători de vin din întreaga lume devin din ce în ce mai mari, iar concurenţa cu aceştia este dificilă, dar acest lucru permite concentrarea atenţiei asupra vinurilor de calitate şi a produselor cu o valoare adăugată bună, a spus oenologul.

Producţia de vin din Bulgaria a înregistrat un declin în ultimii ani, iar suprafaţa acoperită de podgorii se micşorează, a explicat Stoyanov. El a adăugat că problema mai mare este legată de viticultură, ceea ce este evident în anii dificili precum ultimii, inclusiv acesta.

‹ adv ›

Industria este complexă, necesită multă forţă de muncă şi este dificil să găseşti oameni care să poată lucra şi să producă materiile prime necesare pentru producţia de vin, a spus oenologul. Munca manuală nu mai este singura cerinţă, deoarece este implicată şi tehnologia avansată, a indicat el.

Automatizarea a avansat, pulverizarea se face chiar şi cu drone, ceea ce necesită operatori cu cunoştinţele, abilităţile şi documentaţia relevante.

Viile din Bulgaria produc struguri relativ scumpi, astfel încât produsul vinicol este, de asemenea, un produs la un preţ ridicat, a explicat Stoyanov. Acest lucru este influenţat nu numai de factorul uman, ci şi de condiţiile climatice.

„Anul acesta, primăvara ne-a surprins cu îngheţuri târzii şi ninsori, ceea ce a dus la pagube în multe locuri. Acestea au fost urmate de o vară uscată şi caldă, similară cu cea pe care am avut-o în ultimii ani.

Aceasta nu a fost o mare surpriză, pentru că am văzut că aceasta a fost tendinţa în ultima vreme, dar, cu toate acestea, podgoriile care nu pot fi irigate încă suferă de pe urma secetei severe, ceea ce duce la pierderi de randament.

Grindina locală care loveşte anumite podgorii este, de asemenea, un factor neplăcut. Toţi aceşti factori indică o recoltă uşor mai mică în privinţa volumului”, a spus oenologul.

În Bulgaria, soiul de struguri este în continuă schimbare, a spus Stoyanov.

„Tendinţa ultimilor zece ani de a acorda mai multă atenţie dezvoltării vechilor noastre soiuri tradiţionale este încă evidentă. Acesta este unul dintre factorii care pot determina viitorul vinificaţiei bulgare”.

Soiurile internaţionale clasice, precum Cabernet Sauvignon, Chardonnay şi Merlot, încă deţin cea mai mare pondere din producţie, dar acum există o nevoie şi o cerere clară pentru soiuri locale precum Mavrud, Rubin, Gamza, Varna şi Vratsa Muscat”, a explicat el.

„În ultimii ani, a existat o creştere semnificativă a cererii de vinuri albe, iar soiurile noastre tradiţionale de struguri albi sunt foarte apreciate”, a spus oenologul.

Recent, acestea au fost un sector dominant, depăşind vinurile roşii, dar există o lipsă a acestora. Acestea sunt diversele soiuri Muscat, Dimyat şi Tamyanka, a explicat el. Oamenii le caută, iar acest lucru determină piaţa vinului din Bulgaria.

Cât despre rose, acesta este o nişă modernă. Acest tip de vin este în dezvoltare, dar menţine o pondere stabilă de aproximativ 15% din producţia totală, şi nu există tendinţe clare pentru o creştere semnificativă, a adăugat Stoyanov.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Industria cărnii de porc se confruntă cu boli şi incertitudini la nivel mondial

Industria mondială a cărnii de porc se confruntă cu...
‹ adv ›

Modificare a restricțiilor de circulație în Ungaria pentru camioanele de mare tonaj

Poliția de Frontieră Română a fost informată de către Ministerul Afacerilor Externe cu privire la faptul că autoritățile ungare, prin...

China majorează achiziţiile de soia boabe din Brazilia

Exportatorii de soia boabe din SUA riscă anul acesta să piardă vânzări către China în valoare de miliarde de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole