Votul fermierilor este foarte important pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la o conferinţă susţinută miercuri la Băile Herculane.
Acesta a transmis fermierilor că politicile agricole trebuie construite în dialog cu fermierii, pentru ca „deciziile să reflecte nevoile reale ale sectorului”.
„Voi merge în toate judeţele şi mă voi consulta cu fermierii înainte de a susţine în Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene păstrarea Politicii Agricole Comune separată de fondurile de coeziune şi structurată pe doi piloni – plăţi directe şi investiţii în dezvoltarea rurală. Votul fermierilor este esenţial pentru a exprima voinţa reală a agriculturii româneşti la Bruxelles”, a subliniat oficialul MADR.
Potrivit unui comunicat al MADR, ministrul Agriculturii efectuează o vizită de lucru în judeţele Caraş-Severin şi Mehedinţi, pentru a analiza stadiul implementării proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR).
Cu acest prilej, la Băile Herculane, ministrul s-a întâlnit cu fermierii din judeţ, într-un dialog privind nevoile sectorului agricol, oportunităţile de dezvoltare şi priorităţile de investiţii pentru perioada următoare.
Alături de ministru s-au aflat Daniela Rebega, director general al AM PNDR/PS, Silviu Hurduzeu, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi Aladin Georgescu, preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi.
În acest context, ministrul Agriculturii a menționat angajamentul MADR pentru susţinerea investiţiilor în procesarea produselor agroalimentare, dar şi în zootehnie.
„Din datele Eurostat privind implementarea celor 2 miliarde de euro destinate procesării în România, ţara noastră va deveni cel mai important producător de alimente din sud-estul Europei.
În următorii ani, prin măsurile de sprijin vom viza integrarea producţiei vegetale în sectorul zootehnic, astfel încât materia primă utilizată în fabricile de procesare să fie de provenienţă românească”, a mai spus şeful de la MADR.
Acesta a vizitat miercuri şi ferma de suine a Cooperativei Agricole Danubius Farm, beneficiară a Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.
Investiţia constă în realizarea de locuri noi de cazare în fermă de reproducţie nouă, iar valoarea acesteia este de 45.325.273 lei (9,2 milioane euro).
Lucrările se desfăşoară cu asistenţă financiară nerambursabilă în proporţie de 90%, iar termenul de finalizare este octombrie 2025.
Ministrul Agriculturii a susţinut că proiectele de investiţii din cadrul programelor de susţinere ale MADR vor fi vizibile şi îşi vor demonstra eficienţa prin reducerea deficitului balanţei comerciale la carnea de porc şi prin atingerea gradului de autosuficienţă în acest domeniu.
Potrivit MADR, Florin Barbu a efectuat o vizită de lucru la Amenajarea hidroameliorativă Crivina-Vânju Mare din judeţul Mehedinţi, pentru a verifica evoluţia lucrărilor de reabilitare a unuia dintre cele mai importante sisteme de irigaţii de pe malul stâng al Dunării.
Amenajarea asigură apă pentru 26.592 ha şi este alimentată prin staţia de pompare de bază SPA Ţigănaşi şi staţia de repompare SRP Devesel.
În cadrul amenajării funcţionează 5 OUAI-uri, pe o suprafaţă amenajată de 22.765 ha, care deservesc fermierii din localităţile Gogoşu, Burila Mare, Devesel, Scăpău, Jiana, Vânjuleţ, Rogova şi Vânju-Mare.
„Proiectul a fost împărţit în două etape distincte de reabilitare: etapa 1, aproape finalizată, vizează reabilitarea a 9.001 ha, inclusiv modernizarea staţiei Ţigănaşi, a 6 agregate de pompare, a instalaţiilor electrice, precum şi refacerea canalului de aducţiune CA (12,5 km) şi a canalului de distribuţie CD4 (7,3 km).
Lucrările sunt realizate în proporţie de 99%, iar termenul de finalizare este 15 ianuarie 2026. Etapa a 2-a, aflată în stadiul de derulare acoperă 16.425 ha şi presupune reabilitarea celor 6 agregate rămase la SPA Ţigănaşi, a staţiei de repompare SRP Devesel (inclusiv agregate şi instalaţii electrice), plus modernizarea canalelor CA (17,59 km) şi CD2, CD3, CD5.
Execuţia a început în mai 2024 şi a ajuns la un stadiu fizic de 23%, iar termenul de finalizare este mai 2027”, precizează MADR în comunicat.
Începând cu luna august 2025, autorităţile estimează că va fi posibilă furnizarea apei pe canalele deja reabilitate.
Tot în cursul acestui an este planificată achiziţia agregatelor pentru ambele staţii de pompare, iar canalele CD2 şi CD3 urmează să fie finalizate în proporţie de aproximativ 70%.
Canalul de aducţiune va fi, de asemenea, finalizat, iar Autoritatea Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) estimează că lucrările de execuţie vor fi încheiate în primăvara anului 2026.
„Prin punerea în funcţiune a întregului sistem, fermierii din sud-vestul judeţului Mehedinţi vor beneficia de o sursă sigură de apă pentru irigaţii, fapt ce va contribui la reducerea riscurilor climatice şi la creşterea stabilităţii producţiei agricole”, susţin reprezentaţii MADR.
V-ar putea fi util și articolul Plante semănate în seră/solar pentru a alunga nematozii.