Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat marţi acordarea unui împrumut de 44 de milioane de euro, ca parte a unor facilităţi în valoare de 331 de milioane de euro, pentru a finanţa extinderea capacităţii de producţie a parcului eolian Vifor cu 269 MW, informează un comunicat de presă al instituţiei financiare.
Odată finalizat, Vifor va deveni unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România, cu o capacitate totală instalată de 461 MW.
Finanţarea se bazează pe împrumutul de 32 de milioane de euro acordat de BERD în 2024, ca parte a primei faze de 192 MW a parcului eolian, aflat în prezent în construcţie şi programat să fie finalizat la începutul anului 2026.
Odată finalizat, se estimează că parcul eolian Vifor extins va genera un total de 1,2 TWh anual, evitând peste 500.000 de tone de emisii de CO2 în fiecare an.
Extinderea marchează o etapă importantă, fiind primul proiect finanţat de BERD care beneficiază de un contract pe diferenţă (CfD), atribuit în cadrul licitaţiei inaugurale CfD din România.
Schema CfD, care îşi propune să mobilizeze 5 GW de capacitate eoliană şi solară, a fost concepută şi implementată cu asistenţă tehnică din partea BERD.
Prima rundă de licitaţii s-a încheiat cu succes în decembrie 2024, atribuind 1,5 GW de capacitate regenerabilă (1 GW eolian şi 0,5 GW solar). Extensia parcului Vifor a primit un contract CfD de 240 MW prin intermediul acestei licitaţii.
„Suntem mândri să continuăm să sprijinim parcul eolian Vifor, unul dintre cele mai mari nu doar din România, ci din întreaga Europă de Est. Acesta va juca un rol important în creşterea capacităţii de energie regenerabilă a regiunii şi va sprijini România în atingerea obiectivelor sale de energie verde, în conformitate cu iniţiativele UE precum Fit for 55 şi REPowerEU”, a declarat directorul BERD pentru România, Victoria Zinchuk, citat în comunicat.
Proiectul Vifor este dezvoltat de Rezolv Energy, o platformă de energie regenerabilă înfiinţată de Actis, un investitor global de top în infrastructură sustenabilă, cu active în administrare de 15 miliarde de dolari americani.
BERD este un investitor instituţional de top în România, alocând până acum aproape 12 miliarde de euro pentru 569 de proiecte.
Accelerarea tranziţiei către o economie verde rămâne o prioritate strategică pentru BERD în România şi în toate economiile în care investeşte.