30 C
București
joi, 24 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCu ce „hrănim” solul după prima recoltă în solar

Cu ce „hrănim” solul după prima recoltă în solar

În spațiu protejat putem crea condiții confortabile pentru creșterea și dezvoltarea rapidă a diferitelor culturi de la începutul primăverii până toamna târziu, dar o astfel de agricultură epuizează solul și poate duce la acumularea patogenilor în el.

Dacă planificați bine culturile în solar, puteți obține două sau chiar trei recolte pe sezon. Primăvara devreme, când solul se încălzește, se seamănă verdețuri rapide — ridichi, salată, spanac, rucola. Apoi, pe rândurile libere, se plantează răsaduri de roșii, ardei, vinete sau castraveți.

‹ adv ›

La început, culturile se dezvoltă bine împreună. Vara, după recoltarea zarzavaturilor, puteți semăna din nou — ceapă verde, salată, busuioc sau ridichi.

Pentru a avea plante sănătoase până toamna, respectați rotația culturilor, protejați-le de boli și dăunători și fertilizați corect, în funcție de nevoile fiecărei specii.

Aplicăm sau nu produse organice?

Îngrășămintele organice (compost, biohumus, mraniță) permit creșterea rezervelor de nutrienți din sol, îmbunătățirea proprietăților acestuia, creșterea activității biologice. Aceste elemente determină fertilitatea solului.

Ce materie organică poate fi introdusă în solar în timpul verii?

În primul rând, compostul. Acesta este cel mai accesibil îngrășământ organic, care poate fi preparat acasă, folosind o varietate de deșeuri vegetale: crengi subțiri, coji de legume, bălegar, gunoi de pasăre etc.

‹ adv ›

Cu cât compoziția compostului este mai diversă, cu atât valoarea sa nutritivă este mai mare. Compostul maturat, pregătit corespunzător, conține bacterii benefice și substanțele necesare nutriției plantelor într-o formă accesibilă.

Compostul poate fi folosit pentru mulcirea suprafeței parcelelor, adăugat în gropile de plantare și pe rânduri.

Dacă compostul se face cu ajutorul râmelor (vermicompost), ajungeți să obțineți un îngrășământ organic eficient și absolut sigur, care are o valoare nutritivă mult mai mare decât mulciul de bălegar și compostul mixt convențional.

În tractul digestiv al râmelor hrana pentru plante este îmbogățită cu substanțe biologic active și enzime, iar microorganismele patogene și semințele de buruieni sunt distruse.

Vermicompostul este un îngrășământ mai concentrat și poate fi aplicat în cantități mici atunci când plantați răsaduri sau semănați semințe.

De exemplu, dacă plantați ceapă, semănați salată sau spanac de-a lungul marginilor parcelelor de seră este suficient să adăugați doar 1-1,5 kg de biohumus pur pe 1 metru de rând de plantare, în apropierea coletului.

Mranița, adică gunoiul de grajd maturat, conține materie organică, o cantitate mare de azot, precum și fosfor, potasiu, calciu și alte substanțe nutritive.

Gunoiul de grajd proaspăt înainte de plantarea culturilor de legume nu se introduce – este de dorit să se composteze, acoperind partea superioară cu o folie. Și în 1-2 ani se obține un îngrășământ eficient și sigur – mraniță din gunoi de grajd.

Microorganismele patogene, larvele dăunătorilor, semințele de buruieni sunt distruse în gunoiul de grajd bine fermentat sub influența temperaturii ridicate.

Puteți pune mraniță în solar atunci când plantați castraveți și legume pentru frunze: aceste culturi consumă cantități mari de azot și cresc rapid pe un sol bogat în materie organică. Iar dacă vreți să plantați ceapă, este mai bine să folosiți compost sau biohumus.

Aplicăm sau nu îngrășăminte minerale?

Desigur, îngrășămintele minerale sunt necesare, dar nu la întâmplare. Atunci când se planifică aplicarea îngrășămintelor minerale după primul val de recoltă, trebuie să țineți seama de mai mulți factori:

  • tipul de sol;
  • compoziția și cantitatea de îngrășăminte care au fost deja aplicate în solar;
  • perioada de post-efect a îngrășămintelor aplicate anterior;
  • aportul de minerale al culturilor care au dat deja roade;
  • nevoile nutriționale ale culturilor care vor fi plantate.

Să presupunem că în primăvară ați aplicat pe straturi sulfat de amoniu, sulfat de potasiu și superfosfat. O parte din azotul din sulfatul de amoniu este absorbit de plante deja în primul val de fructificare.

O parte din îngrășământ este spălată în straturile inferioare ale solului (mai ales dacă acesta este ușor, argilos nisipos).

Iar în cazul aplicării azotului nitric, practic nu va mai rămâne azot pentru culturile care vor fi semănate în mod repetat pe parcursul sezonului.

Prin urmare, îngrășămintele ca sulfatul de amoniu, nitratul de amoniu sau de calciu etc. trebuie aplicate din nou înainte de semănat sau plantarea următoare.

Potasiul este reținut în sol mult mai bine decât azotul. În timpul perioada de creștere vegetativă intensă, legumele cu frunze absorb în medie aproximativ 50% din doza de îngrășământ cu potasiu.

Iată de ce, dacă aveți deja roșii sau castraveți în seră, care încep să rodească și doriți să cultivați legume pentru frunze sau ceapă, trebuie să aplicați din nou îngrășăminte cu potasiu (sulfat de potasiu sau nitrat de potasiu) în timpul verii.

Îngrășămintele cu potasiu se aplică cel mai bine în doze mici, de mai multe ori pe sezon. Pentru ca potasiul să fie asimilat mai activ, merită să-l aplicați în combinație cu îngrășăminte pe bază de fosfor și azot.

Fosforul este foarte puțin mobil în sol, astfel încât în termen de trei până la patru ani de la introducerea superfosfatului sau a făinii de fosfat, se observă un efect pozitiv al utilizării acestora.

În medie, numai aproximativ 30% din fosfor este asimilat de sistemul radicular al plantelor în timpul sezonului, chiar și în condiții de agricultură intensivă. Prin urmare, îngrășămintele pe bază de fosfor nu pot fi reaplicate la o nouă cultură de vară la speciile cu maturitate timpurie.

Dar dacă îngrășămintele cu azot și potasiu-fosfor nu au fost aplicate pe parcele în primăvară, atunci pentru o nouă cultură are sens să se aplice îngrășăminte complexe, care includ o gamă completă de macro- și microelemente.

Atunci când alegeți un îngrășământ, studiați cu atenție compoziția și selectați complexul, luând în considerare nevoile culturilor.

Sunt necesare produse pe bază de bacterii și ciuperci?

Este util să se aplice produse cu bacterii cel puțin o dată pe sezon, care includ bacterii fixatoare de azot, mobilizatoare de fosfați, precum și substanțe humice și aminoacizi.

Acestea conțin bacterii de sol utile din diferite grupuri și pot fi utilizate pentru tratarea solului și fertilizarea plantelor în perioada de vegetație.

Atenție! Bacteriile fixatoare de azot (de ex. Azotobacter) fixează azotul atmosferic și îl transformă în compuși disponibili pentru plante.

Bacteriile mobilizatoare de fosfor (Bacillus megaterium, Pseudomonas aureofaciens) cresc biodisponibilitatea compușilor fosforului.

Bacteriile mobilizatoare de potasiu Bacillus mucilaginosus fac potasiul și siliciul disponibile pentru plante.

Ce oferă aplicarea îngrășămintelor bacteriene?

Atunci când culturile de legume sunt cultivate în mai multe cicluri și se aplică frecvent îngrășăminte minerale, în sol se acumulează compuși minerali greu solubili, care nu sunt absorbiți de plante și duc la salinizarea solului.

Cu ajutorul îngrășămintelor bacteriene, plantele pot absorbi mai bine mineralele din sol, se dezvoltă mai rapid și au un sistem imunitar mai puternic.

Nu merită să încercați să dezinfectați solul după fiecare val de recoltare – este aproape imposibil și nu este necesar.

Dar puteți face în așa fel, încât în stratul superior al solului, unde se dezvoltă sistemul radicular să existe mai multe microorganisme utile decât patogene.

Sunt binevenite preparatele biologice?

În acest scop, este necesar să se aplice regulat pe sol preparate pe bază de Bacillus, Trichoderma, Pseudomonas.

Aceste preparate biologice pot fi utilizate pentru tratarea solului, compostului, plantelor pe toată durata sezonului, fără a dăuna viitoarei recolte și propriei sănătăți.

Microorganismele vii din preparatele biologice accelerează descompunerea materiei organice, reduc nivelul de reziduuri din sol și suprimă microflora patogenă.

În plus, ciupercile și bacteriile benefice din sol transformă nutrienții într-o formă disponibilă pentru plante, ceea ce contribuie la creșterea fertilității solului și la îmbunătățirea sănătății acestuia.

Nu uitați: ciupercile și bacteriile din sol se înmulțesc mai repede în solul bogat în materie organică.

Iar dacă doriți să creșteți fertilitatea solului, aplicați regulat îngrășăminte organice, selectați și dozați cu atenție complexele minerale, ținând cont de nevoile fiecărei culturi.

V-ar putea fi util și articolul Plante semănate în seră/solar pentru a alunga nematozii.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păianjenul roșu comun atacă tot mai grav porumbul. Vor fi necesare tratamente

În fiecare an secetos, culturile aflate în stres hidric...
‹ adv ›

Reuters: UE va înregistra în 2025 primul declin al capacităților fotovoltaice instalate din ultimul deceniu

Avansul energiei fotovoltaice în Uniunea Europeană este pe cale să înregistreze prima scădere anuală din ultimul deceniu, în condițiile...

Polonia are un nou ministru al agriculturii

Pe 23 iulie 2025, în Polonia a fost aprobată noua componență a cabinetului de miniștri, în care Stefan Krajewski...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole