Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul patru din 2024 la 897 milioane tone echivalent CO2, o creștere de 2,2% față de perioada similară din 2023 (878 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
PIB-ul UE a înregistrat o creștere de 1,5% în trimestrul patru din 2024, față de perioada similară din 2023.
În perioada octombrie-decembrie 2024, sectoarele economice responsabile cu cele mai mari creșteri comparativ cu trimestrul patru din 2023 au fost: gospodăriile (5,2%) și furnizarea de energie electrică, termică, gaze naturale și aer condiționat (4,6%).
Eurostat estimează că în trimestrul patru din 2024 comparativ cu perioada similară din 2023 emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în șase state membre UE: Estonia, Finlanda, Suedia, Luxemburg, Austria, Letonia, în timp ce România a avut cea mai redusă creștere, ușor peste zero.
Cele mai semnificative reduceri din UE ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost în Estonia (minus 111,3%), Finlanda (minus 6,1%) și Suedia (minus 2,3%).
Din cele șase state membre UE unde au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră, două au raportat și un declin al PIB-ului lor (Letonia și Austria).
Celelalte patru țări (Estonia, Finlanda, Suedia și Luxemburg) au gestionat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în timp ce au raportat creșterea PIB-ului lor.