36 C
București
joi, 26 iunie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleANSVSA: Amenzi de 2,67 milioane de lei, aplicate în sectorul produselor alimentare...

ANSVSA: Amenzi de 2,67 milioane de lei, aplicate în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală în aprilie

Inspectorii sanitari-veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat, în decursul lunii aprilie, amenzi în valoare de 2,67 milioane de lei unor operatori economici din industria alimentară, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Astfel, Direcţiile Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 10.151 de controale în unităţi din industria agroalimentară, în urma cărora au fost aplicate 173 de avertismente şi 354 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2,67 milioane de lei.

‹ adv ›

Acţiunile de control, care fac parte din Programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025, au vizat următoarele aspecte esenţiale:

  • respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare;
  • întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare;
  • condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite;
  • cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor;
  • implementarea corectă a procedurilor HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point, n.r.) şi a programelor de autocontrol.

„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor”, notează ANSVSA.

Potrivit sursei citate, principalele nereguli identificate au fost:

  • neconformităţi legate de personal (fişe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
  • probleme cu trasabilitatea şi conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
  • nerespectarea cerinţelor HACCP;
  • întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi de producţie;
  • lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare şi grupuri sanitare pentru angajaţi.

De asemenea, au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise. 

Vezi aici despre Producători europeni de porcine se reunesc în Danemarca pentru a discuta viitorul fermelor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recomandări ANSVSA privind măsurile obligatorii pentru protejarea animalelor în perioadele caniculare

Crescătorii de animale au obligaţia să respecte anumite măsuri...
‹ adv ›

Întâlnire bilaterală româno-ucraineană în domeniul siguranței alimentare și sanitar-veterinare

Reprezentanţi ai instituţiilor sanitar-veterinare din România şi Ucraina au discutat, joi, la Rădăuţi, judeţul Suceava, despre condiţiile de import...

ANSVSA: Caz izolat de variolă ovină confirmat în România

Virusul POX - variola ovină - a fost confirmată marţi pentru prima dată pe teritoriul României, potrivit unui comunicat...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole