28.1 C
București
luni, 5 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleVremea săptămânală: Instabilitate zilnică, temperaturi în scădere

Vremea săptămânală: Instabilitate zilnică, temperaturi în scădere

Vremea în această săptămână. Autor: Climatologie și Prognoze globale. Săptămâna aceasta aduce un regim meteo instabil, cu furtuni și ploi aproape în fiecare zi.

Precipitațiile vor avea o distribuție inegală, iar instabilitatea atmosferică va contribui la o scădere treptată a temperaturilor, care vor ajunge spre sfârșitul săptămânii sub valorile normale pentru această perioadă.

‹ adv ›

Blocaj atmosferic și circulație instabilă

Un anticiclon de origine groenlandeză începe să blocheze circulația atmosferică la nivel european, atrăgând aer rece și generând instabilitate pe scară largă.

Regiunile afectate vor fi dominate de presiune scăzută și sisteme ciclonice, inclusiv cicloni mediteraneeni și mase noroase extinse.

Coloana de aer va fi instabilă, iar energia termică acumulată pe parcursul zilei va favoriza manifestări convective variate: de la ploi ușoare și furtuni, până la episoade locale de grindină, în funcție de masa de aer locală.

Influența ciclonului mediteranean în România

România va fi plasată în calea unui ciclon mediteranean aflat în nordul Italiei, care va transporta aer cald în special spre sud-estul țării.

‹ adv ›

Acest aport de căldură va contribui la dezvoltarea furtunilor în prima parte a săptămânii, dar energia disponibilă este încă redusă, fiind început de mai.

Furtunile, spre deosebire de uragane, nu au nevoie de 30°C pentru a se forma, dar necesită totuși un nivel minim de energie termică și instabilitate atmosferică – condiții parțial îndeplinite în această perioadă.

Primăvara din acest an a fost ventilată, cu puține intervale calde durabile, în contextul influenței continue a fenomenului La Niña 2024/2025 și a unui maxim solar activ.

Temperaturile: De la valori peste medie la o răcire treptată

Luni și marți vor aduce temperaturi peste media sezonieră, cu maxime de 15–20°C în nord și nord-vest, și până la 30°C în sud-est, unde aerul cald adus de ciclon se va resimți mai puternic.

Din a doua parte a săptămânii, valorile termice vor începe să scadă, odată cu pătrunderea unor nuclee de aer rece.

Răcirea va fi graduală și blândă, cu excepția nordului Europei, unde se vor înregistra scăderi drastice, apropiindu-se chiar de pragul de îngheț.

Până vineri, temperaturile vor ajunge la valorile normale climatologic, iar în weekend ar putea coborî ușor sub medie.

Minimele nocturne se vor situa în jur de 7–8°C în zonele joase, iar în zonele montane înalte pot coborî până la 5–6°C.

Precipitații în aproape toate regiunile

Modelările indică o săptămână bogată în precipitații, însoțite de fenomene precum:

  • Furtuni de scurtă durată,
  • Averse torențiale,
  • Vânt în rafale (până la 60 km/h),
  • Grindină de mici dimensiuni în unele zone.

Cantitățile de precipitații prognozate, în regiunile cele mai favorizate, pot depăși valorile lunare normale din februarie sau martie.

Dispersia spațială va fi inegală, iar unele regiuni ar putea rămâne cu acumulări reduse, în funcție de dinamica locală a sistemelor.

Începând de miercuri, odată cu reducerea temperaturilor și disiparea instabilității, este posibil să vedem apariția ceții matinale pe arii extinse, în special în zonele joase.

Concluzii și recomandări pentru fermieri

  • Urmează o săptămână activă din punct de vedere meteorologic, cu episoade variate de instabilitate care pot afecta lucrările agricole;
  • Temperaturile vor scădea treptat, în special în a doua parte a săptămânii;
  • Se recomandă monitorizarea atentă a prognozelor locale și pregătirea culturilor pentru eventuale excese de apă sau episoade de vânt/grindină;
  • Regiunile afectate de secetă pot primi cantități importante de apă, dar rămâne de văzut în ce măsură furtunile vor reuși să pătrundă și în aceste zone.
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Alerte Cod portocaliu de averse, vijelii şi grindină în zone din judeţele Bacău şi Sibiu

Meteorologii au emis, luni, avertizări nowcasting Cod portocaliu de...
‹ adv ›

ANM: Cod galben de ploi şi vânt puternic în patru judeţe din Moldova

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare nowcasting Cod galben de vreme instabilă, ce vizează patru...

AgroMeteo: Seceta pedologică afectează culturile agricole

Seceta pedologică îşi face simţită prezenţa în Banat şi Oltenia, precum şi în anumite zone din Crişana, Transilvania, Moldova...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole