16.7 C
București
duminică, 20 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCireș japonez sau sakura, cum plantăm și îngrijim corect

Cireș japonez sau sakura, cum plantăm și îngrijim corect

Termenul de sakura sau cireș japonez este unul general și cuprinde mai multe specii de cireși ornamentali, renumiți pentru înflorirea spectaculoasă.

Aceștia produc fie fructe foarte mici și necomestibile, fie nu fructifică deloc. În Japonia există peste 600 de varietăți de sakura, incluzând forme sălbatice și numeroși hibrizi ornamentali.

‹ adv ›

În continuare, vom descrie particularitățile botanice și agrotehnice ale soiurilor speciei de cireș japonez Prunus serrulata (sin. Cerasus serratifolia Lindl.), deoarece este cel mai popular, datorită adaptabilității înalte și varietății formelor.

Cireș japonez sau sakura descriere

Este un arbore cu creștere rapidă, care poate ajunge până la 10–15 metri înălțime în condiții ideale, dar în climatul temperat continental, se dezvoltă frecvent ca arbust sau arboraș cu înălțimi cuprinse între 3 și 6 metri.

Coroana are o formă de vas sau pâlnie, iar pentru a-i menține un contur armonios, lăstarii noi ai arborilor tineri trebuie scurtați în fiecare an.

Acesta este apreciat nu doar pentru înflorirea spectaculoasă, ci și pentru scoarța sa lucioasă, cu aspect decorativ.

‹ adv ›

În perioada de înflorire, ramurile sunt complet acoperite de ciorchini de flori roz intens, oferind un spectacol vizual deosebit.

Are frunzele sunt ovat-lanceolate, lungi de 6–12 cm, cu margini fin dințate și vârf acuminat.

Florile albe sau roz sunt grupate în inflorescențe de tip racem, câte 3–5 flori pe un peduncul. Înflorirea are loc la începutul primăverii, înainte de apariția frunzelor, ceea ce le conferă o valoare ornamentală deosebită.

Ar putea să te intereseze și Arborele lui Iuda sau Cercis – descriere, specii, îngrijire.

Cele mai răspândite soiuri de cireș japonez

Sortimentul formelor ornamentale ale cireșului japonez se înnoiește continuu. Totuși ,cele mai populare soiuri rămân a fi următoarele:

  • Hisakura – flori duble, roz intens, dispuse compact pe ramuri;
  • Yashino – flori albe, simple, cu efect decorativ elegant și subtil;
  • Ukon – flori duble, de culoare galben-verzuie;
  • Kanzan – varietate cu flori involte, roz pal, bogate și numeroase;
  • Royal Burgundy – se distinge prin flori roz intens și frunziș purpuriu închis, decorativ pe tot parcursul sezonului.
sakura cires japonez soiuri

Sakura – cerințe față de mediu și alegerea locului de plantare

Prunus serrulata este sensibil la solurile grele și preferă terenuri fertile, bine drenate, cu umiditate moderată. Are o toleranță bună la frig, ceea ce îl face potrivit pentru climatul temperat.

Cireșii ornamentali preferă poziționări însorite sau semiumbroase, cu o bună circulație a aerului.

Majoritatea soiurilor înfloresc abundent atunci când sunt plantate într-un loc cu cel puțin 6 ore de lumină solară directă pe zi.

În ceea ce privește solul, speciile de Prunus se dezvoltă optim în soluri fertile, profunde, bine drenate, cu o textură lutoasă sau nisipo-lutoasă și un pH slab acid spre neutru (6–7).

Nu sunt recomandate zonele cu stagnare de apă, deoarece rădăcinile acestor arbori sunt sensibile la excesul de umiditate.

Plantarea și îngrijirea cireșului japonez

Plantarea se poate realiza:

  • Toamna, după căderea frunzelor (septembrie-noiembrie), când solul este încă lucrabil și umed;
  • Primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetației (martie-aprilie), mai ales în zonele cu ierni grele.

Se recomandă ca groapa de plantare să fie de aproximativ dublul volumului balotului radicular. Se poate adăuga compost sau mraniță bine descompusă pentru a stimula prinderea și dezvoltarea inițială.

sakura plantare

În primii ani după plantare, arborii au nevoie de udări regulate, mai ales în perioadele secetoase. Solul trebuie menținut uşor umed, dar nu suprasaturat.

După stabilizarea plantei (2-3 ani), udarea poate fi redusă, cireșii ornamentali devenind relativ toleranți la secetă temporară.

Mulcirea cu scoarță de copac, compost sau frunze uscate ajută la menținerea umidității solului și la controlul buruienilor.

Tăierile de formare sau igienizare se efectuează la sfârșitul iernii sau începutul primăverii, înainte de pornirea vegetației.

Se îndepărtează ramurile uscate, bolnave sau cele care se intersectează, pentru a menține o coroană aerisită și bine echilibrată.

Speciile cu flori duble nu necesită tăieri drastice, însă tăierile moderate pot stimula o înflorire mai bogată în anul următor.

Fertilizarea anuală este suficientă pentru menținerea unei bune vitalități și a unei înfloriri bogate.

Primăvara, se recomandă administrarea unui îngrășământ echilibrat (de tip NPK 10-10-10) sau un fertilizant natural (compost maturat), aplicat la baza trunchiului.

Boli și dăunători la sakura sau cireș japonez

Cireșii ornamentali pot fi afectați de:

  • Monilioza (Monilinia spp.) – apare frecvent în primăverile umede;
  • Pătarea roșie a frunzelor de cireș (Blumeriella jaapii) – se manifestă prin pete roșiatice pe frunze;
  • Afide și păduchi de frunze – pot deforma lăstarii tineri și transmite viroze.

Prevenția constă în menținerea unei coroane aerisite, îndepărtarea frunzelor căzute și, la nevoie, tratamente cu produse fitosanitare corespunzătoare, aplicate conform indicațiilor.

Sursa imagininilor din articol: canva.com.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Akebia quinata sau vița de ciocolată, cum o îngrijim corect

Akebia quinata, cunoscută sub numele de „liana de ciocolată”...
‹ adv ›

Magnolia – cele mai populare specii, descriere, foto

Genul Magnolia cuprinde arbori și arbuști ornamentali folosiți în parcuri și grădini ca exemplare solitare sau în grupuri, datorită...

Ginkgo biloba – beneficii, descriere, condiții de creștere

Ginkgo biloba numit și arborele gingo sau arborele pagodelor, este considerat o fosilă vie, deoarece este singura specie supraviețuitoare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole