Făinarea cireșului este cauzată de Podosphaera clandestina, o ciupercă biotrofă obligatorie. Soiurile tardive și semitardive de cireș sunt frecvent afectate, fructele devenind necomercializabile din cauza acoperirii cu un strat alb de miceliu.
Controlul bolii pe tot parcursul sezonului, atât la nivelul frunzelor, cât și al fructelor, este important pentru reducerea presiunii infecției în livadă și pentru protejarea fructelor în dezvoltare de acumularea sporilor pe suprafața lor.
Făinare pe frunzele de cireș. Imagine: Claudia Probst și Gary Grove, WSU.
Primele simptome apar, de obicei, la 7-10 zile după prima irigare și constau în pete albicioase, pulverulente, aproximativ circulare, care se dezvoltă pe frunzele tinere și susceptibile (recent deschise, de un verde deschis).
Pe măsură ce frunzele îmbătrânesc, acestea dobândesc rezistență ontogenetică la făinare, devenind mai puțin susceptibile la infecție.
De obicei, simptomele apar la câteva zile după înflorire.
Primele semne ale bolii trebuie căutate pe lăstarii lacomi, în interiorul coroanei sau la baza ramurilor de schelet, unde umiditatea este ridicată.
Spre deosebire de alte ciuperci patogene, făinarea nu necesită apă liberă pentru germinare, însă umiditatea ridicată favorizează dezvoltarea acesteia. Boala debutează mai frecvent pe fața inferioară a frunzelor, dar în stadii avansate poate afecta ambele fețe.
Pe măsură ce infecția progresează și sporii sunt diseminați de vânt, frunzele se pot deforma, curbându-se în sus. Infecțiile severe pot provoca răsucirea frunzelor.
Frunzele nou dezvoltate pe lăstarii în creștere devin din ce în ce mai mici, sunt adesea clorotice și deformate.
Infecțiile timpurii ale fructelor sunt dificil de observat, fiind necesară utilizarea unei lupe pentru a identifica debutul colonizării fungice în zona de inserție a pedunculului.
Când este activă făinarea?
Mulți cultivatori gestionează boala doar în timpul sezonului de creștere a fructelor de cireș, însă controlul trebuie continuat pe toată durata sezonului de dezvoltare a ciupercii, care se extinde până la sfârșitul verii și începutul toamnei.
De obicei, este necesar un strat de precipitații sau irigare de cel puțin 2,5 mm și temperaturi de 15°C sau mai mult pentru ca infecțiile primare de primăvară să apară.
Ciuperca nu are nevoie de apă liberă pentru a se dezvolta. Umiditatea ridicată și temperaturile cuprinse între 21°C și 27°C favorizează boala. Dispersarea sporilor este diurnă, cu concentrații maxime în cursul dimineții târzii și începutul după-amiezii.
Temperaturile ridicate, fără precipitații, dar cu umiditate suficientă pentru formarea ceții de dimineață sau a rouăi, sunt ideale pentru o dezvoltare rapidă a bolii.
Măsuri culturale de control
Gestionarea irigației. În general, dacă solul este încă umed în primăvară, o irigare timpurie poate doar să declanșeze sezonul de făinare mai devreme, în loc să sprijine dezvoltarea sănătoasă a pomilor.
Tăierea. Condițiile umede favorizează făinarea cireșului. O coroană bine întreținută, printr-o tăiere corespunzătoare, va permite un flux mai bun de aer și o uscare mai rapidă a frunzelor, reducând astfel condițiile de umiditate care favorizează boala.
De asemenea, tăierea ajută la asigurarea unei acoperiri mai bune a tratamentelor fitosanitare.
Gestionarea drajonării. Lăstarii adventivi sunt preferați de ciupercile făinării deoarece au un țesut foliar foarte sensibil. Acești lăstari sunt localizați aproape de zona de irigare, iar nivelurile ridicate de umiditate favorizează apariția și răspândirea infecțiilor.
În plus, tratamentele aplicate la coroană nu protejează de obicei acești lăstari, permițând supraviețuirea inoculului fungic pe parcursul întregului sezon. Îndepărtarea drajonilor elimină această sursă de infecție pentru coronament și fructe.
- Tăierea și distrugerea lăstarilor infectați
- Fertilizarea echilibrată cu potasiu pentru o rezistență mai bună la făinare
- Realizarea tratamentelor preventive toamna târziu și primăvara devreme cu sulfat de cupru, zeamă bordeleză, zeamă sulfocalcică (20%).
Ciuperca Podosphaera clandestina iernează pe frunze infectate căzute, crăpăturile scoarței, solzii mugurilor. Strângerea și distrugerea frunzelor infectate este o metodă de control.
V-ar putea fi util și articolul Boli în livezile de sâmburoase ecologice – control.
Control
Cheia pentru gestionarea făinării pe fructe este prevenirea apariției bolii pe frunze. Majoritatea fungicidelor sintetice au un efect preventiv, nu curativ, așa că este important să acționați proactiv pentru prevenirea bolii.
Mențineți un program constant de tratamente, începând de la căderea petalelor până la recoltare. Luați în considerare măsuri preventive post-recoltare (de exemplu, aplicarea sulfului, împiedicarea dezvoltării drajonilor) pentru a împiedica ciuperca să ierneze.
Aplicările de fungicide înainte de recoltare trebuie să fie bazate pe durata de așteptare a produsului. Alternați modurile de acțiune ale fungicidelor pentru a preveni dezvoltarea rezistenței.
Vezi și Cireșul înflorește, dar nu formează fructe: 6 cauze, soluții.