ANSVSA: Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au efectuat în luna martie controale în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, în urma cărora au fost aplicate amenzi de 2,272 milioane lei.
Potrivit sursei citate, controalele au vizat operatori care activează în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, băuturi răcoritoare şi alcoolice, precum şi alte produse alimentare.
În perioada respectivă, Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, precum şi cea a Municipiului Bucureşti, au realizat 11.628 de controale în unităţi din industria agroalimentară.
În urma acestora, au fost aplicate 186 de avertismente şi 275 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.272.400 de lei.
Aceste acţiuni fac parte din Programul de supraveghere şi control al ANSVSA pentru anul 2025 şi au vizat:
- respectarea cerinţelor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor alimentare;
- întreţinerea şi igienizarea corectă a spaţiilor de manipulare a produselor alimentare;
- condiţiile de prelucrare, depozitare a materiilor prime şi produselor finite;
- cerinţele de trasabilitate, etichetare şi controlul dăunătorilor;
- implementarea corectă a procedurilor HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) şi a programelor de autocontrol.
„Controalele s-au concentrat pe prevenirea riscurilor pentru sănătatea consumatorilor şi consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancţiunile au fost aplicate doar în cazul în care deficienţele constatate nu au fost corectate în termenul acordat sau când au existat riscuri semnificative pentru siguranţa alimentelor”, se menţionează în comunicat.
Principalele nereguli identificate au fost:
- neconformităţi legate de personal (fişe de aptitudini neîntocmite, cursuri de igienă neefectuate, nepăstrarea documentelor de sănătate);
- probleme cu trasabilitatea şi conformitatea produselor (etichetare incorectă, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaje necorespunzătoare);
- nerespectarea cerinţelor HACCP;
- întreţinerea necorespunzătoare a spaţiilor de depozitare şi de producţie;
- lipsa unor echipamente igienice adecvate, precum vestiare şi grupuri sanitare pentru angajaţi.
În cadrul controalelor efectuate în unităţile din industria agroalimentară au fost prelevate probe pentru analize de laborator, în conformitate cu procedurile şi instrucţiunile din Programul de supraveghere şi control, pentru a verifica conformitatea produselor alimentare şi respectarea limitelor maxime admise privind reziduurile de pesticide, contaminanţii şi alte substanţe interzise.
Vezi aici despre INS: Sacrificările de porcine au crescut, celelalte specii – în scădere.