17.9 C
București
joi, 29 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleTemperaturile negative din ultimele zile au afectat culturile agricole și pomii fructiferi

Temperaturile negative din ultimele zile au afectat culturile agricole și pomii fructiferi

Temperaturile negative din ultimele zile au afectat culturile agricole și pomii fructiferi din județul Dolj, în proporție de 10 până la 100%, în funcție de tipul de cultură și de stadiile de dezvoltare, în special în partea de sud a județului.

Potrivit directorului Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă (SCDA) Șimnic, Claudia Dunăreanu, și seceta prelungită din lunile anterioare a slăbit rezistența plantelor la stresul termic.

„Temperaturile scăzute înregistrate în Dolj în ultimele zile au avut un impact semnificativ asupra culturilor agricole. Temperaturile minime au coborât sub zero grade Celsius, ceea ce a afectat în mod deosebit culturile de cereale aflate în stadii sensibile de dezvoltare. Seceta prelungită din lunile anterioare a slăbit rezistența plantelor la stresul termic”, a declarat directorul SCDA Șimnic.

‹ adv ›

Pe categorii de culturi, păioasele semănate în toamnă au fost afectate în proporție de 10-30%, rapița – în proporție de 30-50%, iar culturile semănate recent care au început să răsară, precum porumbul și floarea-soarelui, pot fi afectate în totalitate.

„Grâul și orzul de toamnă prezintă un grad de afectare scăzut spre moderat, în funcție de stadiul de vegetație (10-30%). La rapița în faza de alungire a tijei – îmbobocire sau înflorire, mugurii florali sunt foarte sensibili -, pierderile de producție pot fi semnificative grad de afectare moderat spre ridicat (30-50%). Culturile semănate recent (floarea-soarelui, porumb), dacă au răsărit deja sau răsar în această perioadă pot fi afectate grav la temperaturi negative (100%)”, a mai spus Claudia Dunăreanu.

În ceea ce privește pomii fructiferi, au avut de suferit specia sâmburoase (caiși, piersici), gradul de afectare fiind foarte ridicat (70%), la cireși gradul de afectare a fost moderat spre ridicat (30-50%), aceștia fiind în perioada de înflorire.

Directorul SCDA Șimnic a mai afirmat că zăpada mieilor înainte de Paști este un fenomen caracteristic primăverii, când, după câteva zile călduroase care par să anunțe venirea verii, brusc apar episoade reci, însă acum a fost o perioadă mai lungă de timp cu temperaturi ridicate cu efecte de stres fiziologic asupra plantelor.

„Ca efecte ale oscilațiilor de temperatură în ceea ce privește pomii este perturbarea polenizării. La cereale (grâu, orz) par arsuri ale frunzelor, stagnarea creșterii, reducerea cantității și calității producției; stres fiziologic al plantelor; creșterea riscului de boli și dăunători; dezechilibru fenologic”, a mai afirmat directorul SCDA Șimnic.

Printre tipurile de intervenție pentru salvarea culturilor și pentru reducerea pagubelor cauzate de aceste temperaturi negative, Claudia Dunăreanu a enumerat: pentru livezi și pomi fructiferi – perdele de fum, folii de protecție; pentru culturile agricole – semănatul în epoca optimă, fertilizarea foliară antistres, asigurarea culturilor.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Ritm lent de creștere a culturilor în zonele depresionare

Ritmurile de vegetaţie la speciile de câmp şi pomi-viticole...
‹ adv ›

AgroMeteo: Ritmurile vegetative ale culturilor vor evolua normal în cea mai mare parte a zonelor agricole

Rezerva de umiditate în ogor se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai...

AgroMeteo: Culturile agricole se vor dezvolta normal în majoritatea regiunilor

Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole