18.1 C
București
duminică, 13 aprilie, 2025
IT
MD

-

HomepageAdvGrupul CEC Bank a raportat un profit net de 687,9 milioane de...

Grupul CEC Bank a raportat un profit net de 687,9 milioane de lei pentru anul 2024

CEC Bank Grup a raportat un profit net de 687,9 milioane de lei pentru anul 2024 şi active nete de 99,33 miliarde lei, în urcare cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Activele nete ale Grupului au crescut cu 19% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 83,61 miliarde de lei la 99,33 miliarde lei. În cazul băncii, activele nete au crescut de la 83,55 miliarde lei la 99,25 miliarde lei. Profitul net la nivelul grupului înregistrat în 2024 a fost de 687,9 milioane de lei, din care profitul net al băncii a fost de 668,2 milioane de lei”, se arată într-un comunicat al grupului.

Veniturile nete din dobânzi au înregistrat o creştere de circa 30% în anul 2024, pe fondul unei creşteri lunare a soldului de credite şi plasamente (titluri, bănci etc), în contextul în care dobânzile pe piaţă au continuat să rămână la nivel ridicat.

Astfel, veniturile din dobânzi au crescut cu circa 1,149 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu dobânzile au înregistrat, şi ele, un trend crescător, cu o variaţie de circa 666 milioane de lei.

Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 11,6% (cu aproximativ 32 milioane de lei), în principal datorită creşterii veniturilor din comisioanele percepute de FGCR (+ 70%) ca urmare a accesării unui nivel mai mare de programe guvernamentale, ajungând la 309 milioane de lei la nivelul grupului (266 milioane de lei la nivelul băncii).

„Cheltuielile administrative au înregistrat o creştere semnificativă (circa 24,3%) comparativ cu cele raportate în perioada similară din anul 2023, în principal ca urmare a impozitului suplimentar pe cifra de afaceri.

În lipsa acestui impozit (care în anul 2024 nu a fost transferat clienţilor prin marje/tarife mai mari), creşterea ar fi fost de doar circa 12,9%, fiind generată în principal de creşterea cheltuielilor cu amortizarea, ca urmare a investiţiilor efectuate în cadrul Programului de Transformare, a investiţiilor în modernizarea reţelei teritoriale şi a flotei de ATM/MFM, şi de creşterea cheltuielilor cu salariile.

În baza acestor evoluţii, raportul cost-venituri la nivelul Grupului s-a îmbunătăţit faţă de nivelul anului precedent, ajungând la 48,53% la 31.12.2024, faţă de 50,6% la finalul anului 2023. În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, raportul cost-venituri la nivelul băncii ar fi fost de 44,87%. Cheltuiala netă cu costul riscului a crescut, în linie cu creşterea susţinută a portofoliului de credite”, se precizează în comunicat.

La finalul anului trecut, rata fondurilor proprii totale ale grupului se situa la nivelul de 26,69% (26,65% pentru bancă), rămânând astfel la un nivel confortabil în raport cu cerinţele minime reglementate, susţine sursa citată.

Rata de rentabilitate a capitalurilor (ROE) la nivelul grupului a fost de 13,35% (13,06% la nivelul băncii), faţă de 12,35% la finalul anului 2023 (11,83% la nivelul băncii). În lipsa impozitului suplimentar pe cifra de afaceri, RoE la nivelul băncii ar fi fost de 15,18%, marcând o creştere semnificativă a profitabilităţii băncii faţă de anul 2023, subliniază comunicatul.

În 2024, banca şi-a întărit poziţia de jucător activ în ceea ce priveşte operaţiunile cu titluri de stat, menţinându-se pe locul I în topul dealerilor primari întocmit de Ministerul de Finanţe, clasament care monitorizează activitatea acestora din ultimele 12 luni pe piaţa internă a titlurilor de stat.

De asemenea, banca şi-a consolidat prezenţa pe piaţa de capital, plasând cu succes o nouă tranşă de referinţă în cadrul Programului EMTN (în valoare de 1,5 miliarde euro), de 300 milioane euro obligaţiuni eligibile MREL Senior Nepreferentiale (SNP).

Potrivit documentului, ordinele primite au fost supra-subscrise de peste două ori faţă de anunţul iniţial de 300 de milioane de euro şi au provenit în principal de la investitori internaţionali, indicând faptul că banca începe să beneficieze de încredere şi vizibilitate sporite în plan extern, în acord cu strategia sa de expansiune.

La finele anului trecut, CEC Bank avea un sold de obligaţiuni emise de circa 600 milioane de euro, admise la tranzacţionare pe pieţele reglementate ale Bursei de Valori Bucureşti şi Bursei de Valori Luxemburg, înregistrând un nivel confortabil al pasivelor eligible MREL (cu peste 10 puncte procentuale faţă de cerinţele minime reglementate).

CEC Bank a acordat, în 2024, peste 75.000 de credite noi, cu o valoare cumulată de aproximativ 15,2 miliarde de lei. Peste 64.000 de români, persoane fizice, au beneficiat de finanţări în valoare de 3,4 miliarde lei, destinate investiţiilor imobiliare sau concretizării altor proiecte personale. Volumul creditelor acordate a crescut cu 70% faţă de anul anterior.

Creditele nou acordate în anul 2024 clienţilor persoane juridice sunt în valoare de peste 11,8 miliarde lei, din care 4 miliarde de lei au fost acordate clienţilor nou intraţi în portofoliul băncii. Principalele domenii de activitate finanţate, în corelaţie cu programele care vizează proiecte de interes naţional şi regional au fost: agricultura, industria, comerţul şi construcţiile.

„Pentru susţinerea creşterii competitivităţii IMM-urilor şi tranziţiei acestora către o economie verde, CEC Bank a adăugat în oferta de produse credite cu garanţii FEI gratuite pentru creşterea Competitivităţii IMM-urilor şi pentru Sustenabilitatea IMM-urilor şi a întreprinderilor mici cu capitalizare medie, fiind una din primele bănci comerciale din România care a semnat cu FEI Acordul de Garantare în cadrul Invest EU – Compartimentul pentru statul membru România. Procesul de transformare şi digitalizare, unul dintre cele mai ample din întregul sistem bancar românesc, a avansat semnificativ atât în zona implementării CRM cât şi a noului Core Banking System, conform planului agreat”, se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, urmare a digitalizării accelerate, în anul 2024 s-a triplat numărul clienţilor care au accesat produse de creditare prin fluxuri 100% online sau parţial digitale (canale online şi reţeaua de unităţi teritoriale) faţă de anul 2023, iar la nivelul unităţilor teritoriale circa 60% din creditele de consum s-au acordat clienţilor persoane fizice prin fluxurile scurte de unitate cu răspuns rapid pentru client, în medie de 30 minute.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor CEC Bank a aprobat, în 3 aprilie 2025, majorarea capitalului social al CEC Bank cu suma de 1 miliard de lei, prin subscrierea de către Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar unic.

Majorarea de capital, aprobată în luna martie 2025 de către Comisia Europeană, care a concluzionat că aceasta nu constituie ajutor de stat, face parte din planul de activitate multi-anual al CEC Bank şi a fost iniţial prevăzută pentru anul 2024.

Întreaga infuzie de capital va fi dedicată extinderii operaţiunilor bancare, prin creşterea activităţilor de creditare, precizează grupul.

CEC Bank, instituţia financiară fondată în 1864, are în prezent cea mai extinsă reţea naţională, cu peste 1.000 de sucursale şi unităţi teritoriale.

Grupul CEC Bank a luat fiinţă prin preluarea, la data de 27 iulie 2023, de către CEC Bank S.A., a pachetului majoritar de acţiuni (99,993%) al Fondului de Garantare a Creditului Rural – I.F.N. S.A. (FGCR), alături de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Vezi aici despre Carbon Robotics lansează Carbon AutoTractor – autonomie pentru tractoare.

CEC Bank
CEC Bankhttps://www.cec.ro
La CEC Bank găsești soluții de finanțare complete în domeniul agricol: vegetal, zootehnic, al acvaculturii sau al pisciculturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Prioritățile ADAMA pentru fermele din România

ADAMA Agricultural Solutions România, parte din Grupul ADAMA, lider...

ExelGrow – biostimulator unic ce ajută plantele să treacă mai ușor peste stresul provocat de condițiile meteo nefavorabile

Amplitudinea mare de temperatură din lunile martie și aprilie, precum și temperaturile negative, pot duce la pierderi importante în...

Ofertă fungicid Custodia: Cumpără 50L, primești 50L gratuit

Custodia 320 SC, fungicid de la ADAMA, și-a confirmat eficiența în fiecare sezon, oferind rezultatele excelente de protecție, fermierii având la...

EuroGrainExchange 2025: Adaptarea pieței cerealelor la noile realități comerciale și geopolitice

EuroGrainExchange s-a impus ca un eveniment de referință pentru industria cerealelor și oleaginoaselor, reunind anual sute de specialiști din...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole