În martie 2025, exporturile de grâu din Rusia au scăzut de 2,9 ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al livrărilor a fost de doar 1,784 milioane de tone, față de 5,126 milioane de tone în martie 2024.
Aceasta reprezintă un nou semnal îngrijorător pentru complexul agroindustrial rus, care de luni bune atenționează că se confruntă cu provocări serioase din cauza sancțiunilor, dificultăților logistice și creșterii costurilor de producție.
Reducerea exporturilor este deosebit de vizibilă pe piețele-cheie de desfacere. În martie, doar 21 de țări au importat grâu rusesc, în timp ce, în urmă cu un an, numărul acestora era de 41.
UkrAgroConsult menționează că, livrările către Egipt, care rămâne principalul cumpărător, au scăzut de 4,7 ori – ajungând la 301,5 mii de tone.
O scădere semnificativă a volumelor s-a înregistrat și în Bangladesh (-2,4 ori) și Turcia (-5,5 ori). Doar în câteva direcții, precum Maroc și Sudan, s-au consemnat creșteri.
Problemele logistice și reducerea numărului de companii exportatoare agravează și mai mult situația. În martie 2025, doar 25 de companii au exportat grâu rusesc, comparativ cu 90 în urmă cu un an.
Numărul porturilor prin care s-au realizat expedițiile a scăzut semnificativ: de la 15 la 11. De exemplu, Novorossiisk, cel mai mare hub de export, a redus livrările de trei ori, iar Azov – de cinci ori.
Singura excepție a fost portul Kavkaz, de unde exporturile chiar au crescut, însă întregul volum de grâu a mers către o singură țară – Egipt.
Politica de preț pentru grâul rusesc nu favorizează nici ea exportatorii. În martie, prețul grâului rusesc FOB Novorossiisk a urcat la 253 de dolari pe tonă, fiind cu 16 dolari mai scump decât grâul francez.
Lipsa unui avantaj competitiv de preț, într-un context de instabilitate economică, determină multe țări să prefere produse mai ieftine și mai stabile din alte surse.
Scăderea exporturilor de grâu este o nouă manifestare a crizei care afectează complexul agroindustrial rus.
Sancțiunile, fluctuațiile valutare și creșterea costurilor de producție fac ca sectorul agricol rusesc să fie tot mai puțin competitiv pe piața mondială.
Dacă această tendință va continua, analiștii pieței cerealelor menționează că Rusia riscă să-și piardă statutul de unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu.