Uniunea traderilor ucraineni de cereale din Ucraina (UGA) a anunţat luni că împreună cu Consiliul Agrar din Ucraina (UAC) a cerut Guvernului să suspende amendamentele la mecanismul pentru determinarea preţurilor minime de export, avertizând că modificările ar putea duce la oprirea exporturilor, transmite Reuters.
În decembrie, Ucraina a introdus un nou sistem pentru exportarea bunurilor agricole cheie, inclusiv cerealele, care implică interzicerea expedierii mărfurilor la preţuri sub cele stabilite de Ministerul Agriculturii.
Luna aceasta, Guvernul a modificat reglementările, spunând că preţul minim de export pentru o anumită marfă nu poate fi mai mic decât preţul minim pentru acel tip de marfă care a beneficiat cu o lună în urmă de aceleaşi condiţii de livrare.
„Preţurile de export fluctuează natural, în funcţie de tendinţele globale, sezonalitate, logistică, cerere şi concurenţă. O interdicţie artificială asupra reducerilor de preţ ignoră realităţile de pe piaţă şi ameninţă capacitatea Ucrainei de a încheia contracte de export”, se arată în comunicatul UGA.
Instituţia a precizat că a cerut Guvernului să suspende amendamentele şi să aibă discuţii libere cu mediul de afaceri.
Oficialii UGA au adăugat că scos în evidenţă importanţa clarificării şi unificării terminologiei, în special definirea „preţului minim”, a „preţului de referinţă” şi a „surselor de aprovizionare”.
Ucraina este un crescător şi un exportator major de cereale şi seminţe oleaginoase. Conform datelor Ministerului Agriculturii, ţara a exportat 32,4 milioane tone metrice până acum în sezonul iulie 2024/iunie 2025.
Vezi aici despre AFIR: Finanţări suplimentare de aproape 60 de mil. de euro pentru investiţii în utilaje agricole.