Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură, în zilele următoare, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, arată prognoza agrometeorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 centimetri, în cultura grâului de toamnă, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime în Maramureş, Dobrogea, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia şi Moldova, local în vestul şi nordul Crişanei, izolat estul Olteniei, nord-estul Transilvaniei şi al Banatului.
Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în cea mai mare parte a Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi a Olteniei, local în nordul, sudul şi sud-estul Moldovei, izolat vestul şi nord-estul Munteniei.
Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului”, spun meteorologii.
În aceste condiţii, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla în continuare în fazele de formare a frunzei a treia, înfrăţire şi alungire a paiului (10-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar (7-12 frunze) şi creşterea tulpinii (10-60%), pe toate suprafeţele cultivate.
La speciile pomicole se vor continua înmugurirea, dezmugurirea şi înflorirea, în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la viţa-de-vie se va înregistra faza de „plâns” în majoritatea podgoriilor şi, izolat, în depresiuni, se va continua starea de repaus biologic.
Lucrările agricole specifice (pregătirea patului germinativ, semănat, fertilizări, erbicidări, tratamente fitosanitare, etc.) se vor desfăşura în bune condiţii, în special pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii, precizează meteorologii.
Specialiştii vin şi cu o serie de recomandări de specialitate:
- pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară;
- fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare;
- efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fitosanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi), la speciile de câmp şi pomi-viticole;
- verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu, rapiţă);
- controlul evoluţiei mugurilor de rod şi a coardelor la viţa-de-vie.
Pe ansamblu, în zilele următoare, va predomina o vreme normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5 şi 14 grade, limite apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 8 şi 20 grade, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura minimă a aerului va oscila între 1 şi 9 grade la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprins între 8 şi 13 grade în aproape toată ţara, optim pentru pregătirea patului germinativ şi efectuarea însămânţărilor de primăvară.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, iar cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. Totodată, în zonele joase şi de luncă se vor menţine condiţii de producere a ceţii.
Conform estimărilor meteorologice, în săptămâna 31 martie – 7 aprilie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice şi estice, în timp ce în restul teritoriului va fi în general deficitar.
În următoarele şapte zile, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât mediile climatologice ale acestei perioade.
Regimul pluviometric se va situa în limite normale pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor excedentar în zona montană din sud-vestul teritoriului.
În săptămâna 14 – 21 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normalul perioadei în toate regiunile, iar cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
În ultima săptămână a lunii aprilie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Vezi aici despre Pătrunjel cu pesticide, retras de la comercializare din patru magazine din județul Vaslui.