8.7 C
București
luni, 17 martie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleŢările de Jos demarează un program pilot de vaccinare împotriva gripei aviare...

Ţările de Jos demarează un program pilot de vaccinare împotriva gripei aviare la o fermă de găini ouătoare

Ţările de Jos, unul dintre cei mari exportatori mondiali de ouă, au demarat luni, la o fermă de găini ouătoare, un program pilot de vaccinare a păsărilor împotriva virusului gripei aviare, obiectivul fiind vaccinarea pe scară largă, a anunţat Guvernul de la Haga, transmite Reuters.

Virusul gripei aviare a ucis sau a dus la eutanasierea a sute de milioane de păsări la nivel global în ultimii ani, majoritatea dintre ele fiind găini ouătoare, ceea ce a determinat o creştere explozivă a preţului la ouă.

‹ adv ›

De asemenea, virusul s-a răspândit şi la oameni şi la alte animale, ceea ce a provocat îngrijorări referitoare la o nouă pandemie.

Programul pilot din Ţările de Jos vine la finalul unor teste pe teren care, anul trecut, au demonstrat eficacitatea a două vaccinuri.

În prima fază, programul va fi derulat la o singură fermă, şi apoi este posibil să fie extins şi la alte ferme, a precizat Guvernul de la Haga, într-un comunicat de presă.

„Obiectivul este acela de a vedea cum răspunde piaţa la vânzările de produse provenite de la păsări vaccinate şi a dobândi experienţă cu implementarea programului de supraveghere”.

Ţările de Jos au optat pentru o implementare graduală pentru că vaccinarea pe scară largă a păsărilor necesită o ajustare a infrastructurii veterinare şi poate avea consecinţe nedorite pe partea comercială, a precizat Guvernul.

Programele de vaccinare împotriva gripei aviare pot declanşa interdicţii la export, de teamă că păsările vaccinate care nu dau semne de infecţie ar putea reprezenta un risc pentru păsările sănătoase din ţările unde sunt exportate.

Un exemplu este programul francez de vaccinare pe scară largă a raţelor din 2023, care a determinat mai multe ţări să interzică produsele franceze din carne de pasăre.

Puii de găină vor fi vaccinaţi la incubatoarele olandeze înainte de a fi transferaţi la fermele de găini ouătoare, iar ouăle vor fi vândute numai în Ţările de Jos. Programul se va derula până la începutul anului 2027.

Ministrul olandez al Agriculturii, Femke Wiersma:

„Sunt încântat că sectorul avicol vrea să facă acest pas împreună cu mine. Vaccinarea oferă o oportunitate uriaşă pentru a controla mai bine gripa aviară”.

Vezi aici despre APIA a demarat autorizarea la plată a ANT-urilor aferente anului de cerere 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Reuters: SUA vor cheltui un miliard de dolari pentru a combate gripa aviară

Statele Unite vor investi până la un miliard de...
‹ adv ›

Epidemia de gripă aviară a dus la un declin semnificativ al numărului de găini și prețuri record la ouă

Numărul de găini ouătoare din SUA a ajuns în ianuarie la cel mai scăzut nivel, începând din 2016 și...

Franţa: Vaccinarea contra gripei aviare a ajutat la redresarea producţiei de carne de pasăre

Campania de vaccinare contra gripei aviare, lansată de autorităţile de la Paris în 2023, a permis redresarea producţiei de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole