O plantă de zmeur trăiește, în medie, 10-15 ani, după care o nouă cultură trebuie înființată într-un loc potrivit. În acest articol discutăm despre modul în care utilizăm rațional parcela rămasă după defrișarea zmeurului.
După cum cunoaștem, cea mai bună opțiune este să nu plantăm nimic după zmeur pentru a lăsa terenul să se odihnească și să se refacă timp de cel puțin un an.
Zmeurul este o plantă cu un sistem radicular puternic, care consumă o cantitate mare de azot, fosfor și potasiu din sol, epuizând solul. Ca urmare, noile culturi vor crește slab.
În plus, rădăcinile zmeurului elimină substanțe care pot suprima creșterea unor plante, în primul rând a altor arbuști. Nu ar trebui să plantați imediat plante noi, în special bacifere, în locul zmeurului din cauza că se pot acumula în sol anumiți agenți patogeni și dăunători.
De exemplu, zmeurul, căpșunul, murul și alte câteva culturi au un inamic comun – gărgărița. Dacă plantați plante noi, dăunătorii rămași în sol după zmeur vor începe imediat să dăuneze noii culturi. Același lucru este valabil și pentru agenții patogeni.
Dacă totuși planificați să utilizați parcela după zmeur, iată câteva recomandări.
Pregătirea solului după zmeur
În primul rând, este necesar să se trateze corect solul – și numai atunci pot fi plantate plante noi în locul zmeurului.
Îndepărtarea rădăcinilor și a buruienilor. Rădăcinile trebuie îndepărtate cu grijă, astfel încât să nu interfereze cu noile plante, pe care le veți planta. Pentru a face acest lucru, săpați solul de un hârleț și jumătate și selectați manual toți drajonii.
Semănați îngrășaminte verzi
O soluție rezonabilă este semănarea îngrășămintelor verzi după zmeur. Se potrivesc bine muștarul, lupinul, facelia, ovăzul sau măzăriche.
Acestea se seamănă, se lasă să crească și apoi, fără a le lăsa să facă semințe, se cosesc și se încorporează în sol.
Aceste plante sporesc fertilitatea solului (îngrășamintele verzi îmbogățesc solul cu azot), îl refac și suprimă creșterea buruienilor.
Introducerea îngrășămintelor organice
Pentru a restabili fertilitatea solului, adăugați materie organică: gunoi de grajd descompus, compost sau turbă (3-4 kg de îngrășământ pe 1 mp de sol) sau gunoi de pasăre (1-1,5 kg pe 1 mp).
Introducerea de calcar (dacă este necesar)
Zmeurul preferă solul acid (6,0-6,5), iar după mai mulți ani, nivelul de aciditate din zmeur poate fi ridicat. Efectuați un test și, dacă pH-ul este sub 5,5, aplicați pe sol var sau dolomită.
Ce putem cultiva după zmeur
Odată ce terenul a fost pregătit, puteți începe să selectați culturile potrivite. Nu este recomandat să plantați plante din aceeași familie cu zmeurul sau plante care sunt afectate de aceleași boli (capsun, mur).
Zmeurul poate fi replantat la locul său inițial nu mai devreme de o pauză de 4 ani.
Leguminoase – mazăre, fasole, lucernă, trifoi – fixează azotul în sol, îmbunătățind fertilitatea. Grâu, secară, ovăz, porumb – ajută la echilibrarea solului și reduc numărul dăunătorilor specifici.
Culturi legumicole
Legumele sunt o opțiune bună pentru plantarea după zmeur, mai ales dacă solul a fost bine fertilizat în toamnă. Următoarele culturi pot fi cultivate:
- Legume cu cerințe reduse de azot (morcovi, ridichi, sfeclă roșie). Aceste culturi rădăcinoase se vor dezvolta bine și vor contribui, de asemenea, la îmbunătățirea solului.
- Ceapă, usturoi, praz – au un efect fitosanitar asupra solului, reducând riscul de agenți patogeni.
- Salată, spanac, varză – culturi rapide care nu afectează negativ solul.
Urmăriți îndeaproape apariția drajonilor de zmeur pe tot parcursul sezonului. De îndată ce un mic lăstar iese din pământ, îndepărtați-l imediat. Aceasta este singura modalitate de a curăța complet zona de zmeur și de a o face potrivită pentru alte plante.
Dacă doriți să valorificați spațiul prin plantarea pomilor, pot fi plantați pe parcela unde a crescut zmeur prun, cireș și vișin.
Plante decorative
Este o alegere excelentă să creșteți flori pe locul unui vechi zmeur. Nu numai că vor menține solul fără buruieni și vor avea un efect favorabil asupra acestuia, dar vor adăuga și o notă decorativă locului. Puteți planta atât plante anuale, cât și perene.
Luați în calcul că unor specii, cum sunt crinii și bujorii le place solul nutritiv, așa că nu uitați să fertilizați solul. Până la plantarea acestor plante, acoperiți solul cu un strat de mulci (rumeguș, paie sau iarbă tăiată).
Acest lucru va ajuta la reținerea umidității și va suprima creșterea buruienilor. Parcelele de flori anuale (nasturtium, crăițe, etc.) vor ajuta și la combaterea dăunătorilor.
În cele din urmă, precum am menționat de la bun început, puteți pur și simplu să lăsați terenul „în pârloagă” și să îl lăsați să se refacă, iar un an mai târziu să alegeți dintr-un număr mult mai mare de culturi de plantat.
V-ar putea fi util și articolul Înmulțirea la zmeur – cum creștem plante pentru o nouă cultură.