-3.7 C
București
marți, 18 februarie, 2025

-

HomepageAdvAgora Vitis 2025, eveniment dedicat viticulturii românești, o continuare a tradiției întâlnirilor...

Agora Vitis 2025, eveniment dedicat viticulturii românești, o continuare a tradiției întâlnirilor organizate de Syngenta România 

Agora Vitis 2025, Legături de viță nobilă, eveniment dedicat viticulturii, ajuns la cea de-a doua ediție,  și astfel, continuă tradiția de 12 ani a organizării întâlnirilor cu viticultori și specialiști în protecția culturii viței de vie. 

Evenimentul Agora Vitis 2025 s-a desfășurat în data de 13 februarie la Brașov, în prezența a 150 de specialiști în domeniu, cu prezentarea portofoliului consacrat Syngenta pentru controlul bolilor și dăunătorilor, a ultimelor noutăți și viitorul în segmentul produselor biologice, noua gamă de ambalaje Evopac™ și serviciile digitale pentru plantațiile de vie.

Agora Vitis 2025 s-a bucurat de prilejul prezenței unor specialiști străini în domeniul protecției culturii viței de vie, care au prezentat multe noutăți în domeniul produselor biologice și a viitorului în domeniu.

Agora Vitis 2025, prin „Legături de viță nobilă”, subliniază importanța conexiunii dintre portofoliul de produse convenționale și cele biologice, cât și legătura dintre specialiști și tehnologia Syngenta pentru protecția culturii viței de vie.

Prin asocierea trecutului cu prezentul, această legătură exprimă și modul în care inovația Syngenta vine dintr-o moștenire a trecutului, unde pasiunea pentru inovație s-a transmis de-a lungul generațiilor.

Deschiderea evenimentul i-a revenit organizatorilor evenimentului, Andreea Caimac și Marius Drăgoi. În deschidere, Andreea a reamintit de importanța tradiției organizării a acestor întâniri, de mai bine de 10 ani, având mereu un scop important, orientat în doua direcții.

În primul rând, fermierii au ocazia să-și împărtășească poveștile și experiențele personale, cu provocări și reușite, din care întreaga comunitate se poate inspira. În al doilea rând, cu aceasta ocazie, privim împreuna spre viitor, spre noile tehnologii, adresând nevoile fermierilor și aliniindu-ne la tendințele pieței.

Agenda evenimentului a debutat cu un cuvânt de deschidere din partea Iuliei Nicola, Director marketing protecția plantelor, regiunea Marea Neagră, care a vorbit despre călătoria și parteneriatul cu viticultorii din România.

Iulia Nicola:

„Suntem onorați să facem parte din această călătorie, prin expertiza, portofoliu și oamenii din echipa Syngenta, iar Agora Vitis înseamnă o călătorie în timp, prin tradiție-portofoliu și produsele bine cunoscute de-a lungul aniilor, și prezent-inovație, aducând laolaltă contribuția noastră la dezvoltarea viticulturii din România”. 

Deschiderea evenimentului a continuat cu un scurt mesaj din partea lui Emil Nedelcu, Director național de vânzări protecția plantelor, Syngenta România, care, de asemenea, a prezentat echipa de vânzări pentru culturi horticole. Emil a reiterat importanța echipe unite Syngenta și a nevoii de a transmite cunoștințele, „prin împărtășirea experiențelor și a cunoștințelor, numai împreună putem găsi cele mai bune soluții, adaptate nevoilor fiecărui client, fermă”.

În final, Emil le-a mulțumit colegilor echipei de culturi horticole pentru tot sprijinul.

Prima parte a evenimentului Agora Vitis 2025 a fost despre moștenirea trecutului și a debutat cu prezentarea Andreei Caimac, Manager portofoliu protectia plantelor culturi horticole și produse biologice, regiunea Marea Neagră și Danubiană.

Andreea a vorbit despre produsul consacrat SWITCH®, un rege pentru combaterea putregaiului cenușiu, a modului în care trebuie pozționate produsele fungicide în schema de tratament, printr-o abordare integrată.

Produsul SWITCH® protejează economic plantația și crama, și reprezintă o investiție care permite cramei să influențeze pozitiv profitul companiei, controlând costurile și maximizând veniturile.

Switch este un produs care garantează o producție de calitate, și nu permite nicio surpriză în plantație din partea Botrytis sp.

Trecerea către viitorul în domeniul protecției culturii viței de vie, și a modul în care Syngenta Biologicals Inovează viitorul, i-a revenit lui Marc Besse, Manager portofoliu produse biologice și tratament sămânță, Europa, Syngenta, care a prezentat strategia produselor biologice Syngenta în Europa, acoperind teme de interes precum, valoarea produselor biologice în Europa, segmentul produselor de biocontrol și biostimulatori și viitorul acestora.

Marc a vorbit despre rolul produselor de biocontrol și a importanței promovării licențelor și a parteneriatelor strategice pentru a reduce decalajul față de portofoliul de cercetare și dezvoltare în vederea accelerării inovației​. 

În continuare, Josip Razov, Expert tehnic control dăunători, produse de biocontrol pentru Europa, Syngenta, le-a vorbit celor prezenți despre Turex WG, o nouă soluție de biocontrol de la Syngenta, pe bază de Bacillus thuringiensis tulpina aizwai GC-91, ce acționează asupra larvelor Lepidoptere din toate cuturile speciale.

De interes pentru viticultori este tehnologia de combarere pentru Lobesia botrana și Eupoecilia ambiguella. Josip a prezentat modul în care acționează proteinele naturale din Turex WG și a efectului insecticid conferit de acesta. 

A fost pus accent pe importanța existenței unui program de control integrat, cu soluții combinate – produse convenționale, de biocontrol și sisteme digitale de monitorizare și predicție. Au fost prezentate date cu rezultate din cultură prin monitorizare digitală în diferite regiuni din Europa. 

Prezentările au continuat cu segmentul produselor biofungicide de la Syngenta pentru controlul agenților patogeni Ucinula necator și Botrytis cinerea în cultura viței de vie.

Cu acest prilej, Marius Drăgoi, Expert tehnic control boli și produse de biocontrol pentru Europa, Syngenta, a prezent beneficiile pe care biofungicidele  TAEGRO® și RAVIBIS™ le au pentru viticultori.

Flexibilitatea în aplicare, lipsa reziduurilor și moduri de acțiune multiple, au fost punctele menționate în prezentarea sa.

TAEGRO® pe bază de Bacillus amyloliquefaciens tulpina FZB24, prin colonizare, eliberare de enzime cu activitate biocidă, activează imunitatea plantei, iar RAVIBIS™, combate eficient și rapid făinarea la vița de vie, un produs de perspectivă pentru managementul rezistenței și combaterea integrata a dăunătorilor.

În acest an, s-a pus accent pe capacitatea produsului TAEGRO® de a activa imunitatea plantei, inaintea perioadei de inflorit.

RAVIBIS™ lansat în România în 2024, are la bază 99,6% bicarbonat de sodiu, și este clasificat ca substanță de bază, acceptată în agricultură conform articolului 23 din Regulamentul (CE) Nr. 1107/2009.​ RAVIBIS™ are rolul de a destabiliza procesele celulare ale fungilor, având un rol de biofungicid în control bolilor în cultura viței de vie. 

În concluzie, Marius a punctat faptul că, produsele biologice din portofoliul Syngenta complementează și aduc mai multe opțiuni de control și combatere, oferind soluții special gândite pentru toate nevoile viticultorilor.

În continuarea evenimentului, despre o altă noutate în domeniul biostimulanților – VIXERAN®, a vorbit Andreea Caimc, Manager portofoliu protectia plantelor culturi horticole și produse biologice, regiunea Marea Neagră și Danubiană.

VIXERAN® asigură o sursă complementară de azot necesară plantelor, și are la bază o tulpină unică a Azotobacter salinestris CECT 9690, care fixează azotul din aer la nivelul frunzelor și a rădăcinilor, pentru a-l readuce în plantă în formă asimilabilă.

Acest produs are capacitatea de a converti azotul atmosferic (N2) în azot asimilabil (NH4) și disponibil culturilor (fixarea azotului) atunci când plantele au nevoie de el.​

În cadrul prezentării au fost prezentate beneficiile pentru fermieri: modul triplu de acțiune, acționarea rapidă prin punerea azotului la dispoziția plantei, lispa grijilor cu privire la temperaturi scăzute după aplicare, datorită reactivării produsului Vixeran®, doza mică și ambalajul de dimensiuni mici, ce faciliează o ușurință a utilizării acestuia. Au fost prezentate și rezultate tehnice din mai multe plantații din Franța. 

Karolina Kleiber, Manager portofoliu soluții pentru sănătatea plantelor și a solului, Europa, Syngenta, le-a vorbit specialiștilor prezenți la Agora Vitis 2025 despre Biostimulatori ca al „12-lea jucător” în viticultură, prezentând câteva produse noi din portofoliu Valagro, care susțin cultura în momente dificile și maximizează rezultatele, precum VITASÉVE​, Benefit PZ și MC Cream, SWEET, Geapower®.

Au fost prezentate rezultate cu VITASÉVE​ din loturi în Spania, de revitalizare a culturii viței de vie, date din Polonia la cultura de afin, după grindină.

Produsul VITASÉVE​ stimulează diferite procese fiziologice esențiale pentru activitatea cambiului și pentru producția de vase conducătoare (xilem și floem).​

Produsele BENEFIT PZ și MC Cream au rolul de a maximiza rezultele, prin acțiunea asupra proceselor metabolice celulare a plantelor.

BENEFIT PZ este dezvoltat cu o formulă specifică, care induce sinteza proteinelor și optimizează reacțiile metabolice cheie pentru a stimula diviziunea celulară.​

MC Cream MC CREAM este conceput pentru a optimiza activitatea fotosintetică, pentru a furniza energie pentru creșterea plantelor și expansiunea celulară.

Un alt produs, SWEET, intensifică procesul de coacere, prin promovează producției de zahăr și accelerearea proceselor biochimice de maturare, datorită conținutului de calciu, magneziu, oligoelemente și polizaharide specifice.​ ​

Karolina a prezentat și GeaPower®, la care materiile prime sunt și joacă rol de ingrediente esențiale.

Karolina a punctat tehnologia care stă în spatele produselor Syngenta Biologicals, anume GeaPower®,  ce presupune un proces brevetat de extracție, reprezintă o tehnologie care are in spate cunoașterea profundă a ingredientelor active și a materiilor prime, complementată de tehnologii avansate de screening și investigare.

Un exemplu interesant prezent a fost legat de cunoașterea profundă a materiilor prime pentru extracția ingredientelor active din specii marine precum Ascophyllum​ nodosum, ​ingrediente precum Acid alginic, Manitol, Fucoidani, Polifenoli și Florotanine, ce sunt extrase și recoltate la momentul optim. 

Iulian Zafiu, Manager clienți cheie, culturi horticole România și Republica Moldova, Syngenta a prezentat portofoliu complet și integrat Syngenta pentru controlul bolilor și dăunătorilor în cultura viței de vie.

Au fost prezentate produsele consacrate și produse biostimulanți din portofoliu, reiterind tradiția, încrederea și viitorul produselor Syngenta.

Finalul sesiunii de prezentări s-a încheiat cu o prezentare și demonstrație a noilor ambalaje  Evopac™, noua gama de ambalaje pentru produse lichide de la Syngenta, ce oferă confort și siguranță.

Andrei Măruțescu, Director comunicare, relații publice și proiecte de sustenabilitate, regiunea Marea Neagră și Danubiană a prezentat beneficiile ambalajelor Evopac™, noutatea capacelor tip CTS și a făcut o demonstrație tehnică a modului de utilizare a sistemului de transfer închis easyconnect.

Ionuț Glodeanu, expert soluții agronomice digitale, Syngenta România, a vorbit despre Legea minimului și prezentat noul serviciu digital Interra® Scan de cartografiere și analiză a proprietăților solului, un sistem de cartografiere revoluționar pe bază de raze gamma, aducând în atenția publicului beneficiile cartografierii solului cu sisteme digitale versus motode de cartare clasică a solului și a modului în care datele obținute pot fi folosite de fermieri pentru creșterea randamentului culturilor și reducerea costurilor.

Finalul evenimentului Agro Vitis 2025 s-a încheiat cu o degustare de vinuri alese și o masă festivă, organizate pentru a recunoaște eforturile tuturor invitaților prezenți în susținerea performanței viticulturii din România.






Syngenta
Syngentahttps://www.syngenta.ro
Syngenta este una dintre companiile globale de vârf din agricultură, formată din Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

BASF extinde digitalizarea: xarvio FIELD MANAGER ajunge la cultivatorii de fructe și legume

BASF Digital Farming GmbH a anunțat extinderea sa globală...

Corteva Agriscience contribuie la consolidarea poziției de lider a României în exporturile de semințe

Corteva Agriscience, compania internațională de știință și tehnologie agricolă, s-a poziționat ca unul dintre primii zece exportatori de semințe...

ING Bank România a raportat venituri în creştere la 3,8 miliarde de lei, în 2024

Veniturile ING Bank România au ajuns la 3,8 miliarde de lei în 2024, în creştere cu 13% faţă de...

Porumb irigat, neirigat sau cultura a doua? Hibrizi recomandați de Bayer pentru fiecare sistem

În cadrul unei serii de evenimente dedicate fermierilor, organizate în mai multe regiuni ale țării, specialiști din cadrul Bayer...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole