Sectorul vitivinicol mondial se reuneşte în capitala Franţei la principalul său târg internaţional, „Wine Paris”, care a început luni la centrul de expoziţii Porte de Versailles, pe fondul temerilor legate de politica tarifară a preşedintelui SUA, Donald Trump, în condiţiile în care sectorul vinului depinde foarte mult de exporturile spre SUA, informează AFP şi EFE.
Nu mai puţin de trei miniştrii francezi (Agricultură, Turism şi Comerţ Exterior) au deschis luni, în mod oficial, cea de a şasea ediţie a „Wine Paris”, unde aproximativ 5.300 de expozanţi din filiera vinului şi băuturilor spirtoase îşi vor prezenta produsele.
La cea de a şasea ediţie a „Wine Paris”, multe ţări participante şi-au mărit spaţiul expoziţional, precum Germania (cu 65%), Austria (35%), China (60%), Spania (40%), Portugalia (61%) şi România (75%), în timp ce Italia şi-a dublat suprafaţa expoziţională.
În cuvântul de deschidere, ministrul francez al Agriculturii, Annie Genevard, a atras atenţia asupra „revenirii tensiunilor geopolitice”.
„Perspectiva unui război comercial este o ameninţare foarte mare. Guvernul este hotărât să îi apere pe operatorii săi”, a afirmat oficialul francez.
În timpul primului său mandat la Casa Albă 2017-2021), Donald Trump a impus o suprataxă de 25% la anumite vinuri europene, în cadrul unui lung diferend între Europa şi SUA pe tema ajutoarelor publice pentru sectorul aeronautic, suprataxe care au costat sectorul european al vinului aproximativ 500 milioane de euro în 2020.
Annie Genevard a menţionat de asemenea impactul schimbărilor climatice, în condiţiile în care filiera vinului şi băuturilor spirtoase sufere de pe urma „evoluţiilor meteorologice negative”, precum îngheţuri târzii, episoade de secetă sau precipitaţii excesive.
„În momentul în care vorbim, nu există anunţuri care să vizeze filiera vinului şi băuturilor spirtoase din partea guvernului Trump, dar trebuie să fim vigilenţi şi să nu dăm dovadă de naivitate”, a declarat la rândul său ministrul francez al Comerţului Exterior, Laurent Saint-Martin.
La rândul său, ministrul francez al Turismului, Nathalie Delattre, care este ea însăşi viticultor, a insistat asupra faptului că „turismul oenologic este o forţă majoră pe teritoriul nostru”.
În condiţiile în care Italia devansează Franţa în materie de turism oenologic, Nathalie Delattre a subliniat că ambiţia Hexagonului este acea de a deveni „prima destinaţie pentru turism oenologic în Europa în cadrul strategiei noastre 2030”.
Standurile de la „Wine Paris” vor fi completate de 130 de conferinţe, dezbateri şi paneluri, cu 250 de personalităţi din lumea vinului şi a băuturilor spirtoase, concentrate pe teme cheie: comerţul exterior, pieţele emergente, sustenabilitatea şi evoluţia tiparelor de consum.
Aproape 50.000 de vizitatori sunt aşteptaţi până miercuri.
CE: Ungaria a devenit pentru prima dată cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE.