Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
România riscă să se confrunte cu probleme extrem de grave în ceea ce priveşte sănătatea animalelor, siguranţa şi securitatea alimentară, din cauza fondurilor insuficiente alocate în acest an pentru implementarea programului strategic de supraveghere, control şi eradicare a bolilor la animale, a declarat, joi, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO), Viorel Andronie.
Viorel Andronie a precizat că:
În opinia sa, ANSVSA are nevoie în anul 2025 de un buget în valoare de un miliard de lei numai pentru realizarea „Programului Strategic”, iar prin Legea bugetului pentru 2025 a fost alocată o sumă de aproape trei ori mai mică la acest capitol, respectiv 378,914 milioane de lei. Fondurile sunt cu 28,25% mai mici şi faţă de execuţia din anul 2024 (528,172 milioane de lei).
Pentru a înţelege care vor fi consecinţele nerealizării programului strategic, preşedintele CMVRO a transmis un memoriu autorităţilor în care explică câteva aspecte esenţiale din acest domeniu al sănătăţii animalelor şi siguranţei alimentare.
Unul dintre acestea se referă la dublarea costurilor pentru recăpătarea unor statusuri câştigate de România, în urmă cu ani buni, ca ţară indemnă la anumite boli la animale, dacă nu va avea în acest an fonduri pentru efectuarea testelor obligatorii.
Potrivit sursei citate, România a devenit ţară indemnă pentru tuberculoză, bruceloză şi leucoză în anul 2010, ceea ce, prin legislaţia europeană şi internaţională, îi permitea efectuarea unui singur test anual în vederea menţinerii statusului câştigat.
Dacă se depăşeşte termenul de un an de la ultima testare, automat, exploataţia îşi pierde statutul, iar pentru a-1 recăpăta este nevoie de două teste pe an.
În aceste condiţii, exploataţia nu mai are dreptul de a comercializa animalele vii decât cu o testare suplimentară efectuată cu maximum 30 de zile înainte de a părăsi exploataţia, ceea ce ar aduce costuri economice ridicate.
De asemenea, exploataţia nu mai are dreptul de a comercializa laptele, iar costurile s-ar dubla, ca urmare a efectuării celor două teste pentru recăpătarea statusului, au explicat specialiştii CMVRO.
De asemenea, România este recunoscută oficial şi ca ţară indemnă faţă de bruceloza ovină şi caprină, iar pentru a menţine acest statut, „obţinut cu mari eforturi financiare şi profesionale” , este testată anual 5% din populaţia de ovine şi caprine în vârstă de peste 6 luni.
Viorel Andronie:
Nu în ultimul rând, pentru ca România să poată exporta animale vii şi produse de origine animală, trebuie sa garanteze că este liberă de boli ca rabia, pesta porcină africană, pesta porcină clasică, pesta micilor rumegătoare etc.
Pentru a dovedi, trebuie să existe o supraveghere pasivă şi una activă prin inspecţii ale exploataţiilor şi a animalelor vii, prin recoltare de probe în vederea examenelor de laborator.
Din păcate, lipsa fondurilor va duce la neefectuarea inspecţiilor în exploataţiile non-profesionale de animale de către medicii veterinari de liberă practică, neexpedierea către laboratoare a probelor provenite de la animale suspecte de boli sau pentru a detecta precoce bolile, precum şi la stoparea exporturilor de animale vii şi a produselor de origine animală, menţionează specialiştii CMVRO.
Astfel, dacă se va consuma lapte de la vacile cu tuberculoză, ar putea creşte şi numărul de persoane bolnave, în condiţiile în care România este deja pe primul loc în UE privind tuberculoza la oameni.
CMVRO atrage atenţia că lipsa fondurilor din bugetul ANSVSA duce şi la imposibilitatea achiziţionării în totalitate a tuberculinei, a vaccinului contra antraxului şi rabiei şi la imposibilitatea efectuării acestor acţiuni, întrucât nu poate fi plătită manopera către medicii veterinari care deţin contracte cu DSVSA.
Prin urmare, riscul cel mai mare îl constituie apariţia focarelor de antrax şi de rabie, punând în pericol sănătatea oamenilor şi exportul de animale.
De asemenea, ANSVSA are obligaţia şi responsabilitatea efectuării de controale oficiale, conform regulamentelor europene, asupra tuturor întreprinderilor/unităţilor din sectorul alimentar şi al furajelor, de la producători primari la comercianţi cu amănuntul şi societăţi de alimentaţie publică, inclusiv crescători de plante şi animale, producători agricoli şi comercianţi.
În acest sens, a elaborat pentru perioada 2023-2027 un Plan Naţional Unic de Control Integrat (PNCUI) pe care l-a transmis Comisiei Europene.
Regulamentul stabileşte norme comune pentru controalele oficiale ale UE pentru a se asigura că legislaţia privind protecţia sănătăţii umane, a sănătăţii şi bunăstării animalelor şi a sănătăţii plantelor este respectată şi aplicată corect.
În acest context, Colegiul Medicilor Veterinari trage astfel un semnal de alarmă cu privire la consecinţele dezastruoase care pot apărea în urma nerealizării „Programului Strategic” de către ANSVSA din lipsă de fonduri, precizând că „prevenţia va fi mai ieftină decât combaterea”.
ANSVSA are prevăzute pentru 2025 credite de angajament de 1,214 miliarde de lei, în scădere cu 15,02% faţă de 2024, şi credite bugetare de 1,215 miliarde de lei, mai mici cu 14,94% faţă de anul trecut.