Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Grâul a ajuns la cel mai ridicat nivel din aproape trei luni la nivel mondial, pe măsură ce traderii analizează abordarea precaută a Chinei față de tarifele impuse de SUA, iar piața așteaptă detalii despre posibile discuții între liderii celor mai mari două economii ale lumii.
Această evoluție are loc în contextul în care se profilează un nou război comercial între Washington și Beijing, iar așteptările privind acest conflict au agitat piețele de cereale în ultima săptămână.
Tarifele impuse de SUA ar putea să nu fie atât de mari
Totuși, tarifele impuse de China, anunțate marți ca răspuns la primele măsuri ale SUA, sunt considerate echilibrate și sugerează că Beijingul încearcă să evite un scenariu extrem de escaladare a conflictului, potrivit unei analize Bloomberg Economics.
Acesta menționează, de asemenea, posibilitatea ca tarifele impuse de SUA să nu fie atât de mari precum amenințase Trump în campanie.
În sesiunea precedentă, prețurile cerealelor, inclusiv cele ale grâului, au crescut după ce Beijingul a impus tarife asupra echipamentelor agricole și energiei din SUA, dar a exclus cerealele, la doar câteva minute după ce taxa de 10% a lui Trump pentru bunurile chinezești a intrat în vigoare, reducând o parte din pierderile inițiale.
Luni, Trump a declarat că se așteaptă să poarte discuții cu China „în 24 de ore”, dar ulterior a sugerat că acestea ar putea fi amânate.
Cu toate acestea, persistă îngrijorarea că tensiunile comerciale dintre SUA și China ar putea afecta mărfurile agricole, cum ar fi soia.
În China, prețurile făinii de soia au crescut miercuri, în prima zi de tranzacționare după Anul Nou Lunar.
Prețurile soiei au urmat trendul
Prețurile făinii de soia au urmat și ele creșterea cotațiilor de la Chicago, în timp ce problemele meteorologice din America de Sud au afectat calitatea producției în anumite regiuni, susținând astfel prețurile globale ale oleaginoaselor, a adăugat Wang.
China este cel mai mare importator de soia din lume, precum și un cumpărător important de porumb și grâu.
Tarifele impuse de SUA ar putea reduce cererea de soia, punând în pericol exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari sau mai mult.
Prețurile făinii de soia, care sunt cele mai tranzacționate pe Bursa de Mărfuri din Dalian, au crescut cu 3,2%, cel mai mare salt intraday din ultimele trei luni.
Contractele futures pentru uleiul de soia pe aceeași bursă au urcat cu 2,7%, iar uleiul de palmier a crescut cu 2,1%. Prețul porumbului chinezesc a crescut cu 1,1%.
Între timp, amânarea de o lună a tarifelor de 25% impuse de Trump pentru Canada și Mexic a adus un moment de respiro piețelor de cereale. Declinul dolarului contribuie, de asemenea, la creșterea competitivității cerealelor americane, potrivit unei note CRM Agri.