Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Chiar dacă începutul lunii februarie aduce temperaturi scăzute, apropiate de media multianuală, temperaturile ridicate din luna ianuarie au favorizat apariția primilor dăunători ai culturii de rapiță: Ceutorhynchus pallidactylus și Ceutorhynchus napi Gyll.
Aceștia au fost deja depistați în capcanele galbene cu lipici din județele Ilfov și Teleorman, încă din data de 10 ianuarie.
Monotorizarea continuă a culturii de rapiță este esențială! Verificați zilnic capcanele galbene, amplasați-le deasupra culturii și înlocuiți-le după fiecare citire. Dacă pe capcanele lipicioase s-au capturat între 10-20 adulți timp de 3 zile consecutiv, este momentul să interveniți.
Tratament recomandat
Decis Expert 100 EC, care acționează prin contact și ingestie, având un efect de șoc și de respingere a dăunătorilor. Produsul aderă puternic la suprafața frunzelor și nu este spălat de precipitațiile apărute după mai mult de o oră de la aplicare. Doza recomandată: 75ml/ha.
Având în vedere oscilațiile de temperatură și migrarea succesivă a dăunătorilor, recomandăm un al doilea tratament cu Sivanto Energy, un insecticid inovator cu acțiune dublă – sistemică și de contact. Doza recomandată: 0,75 l/ha.
Cum te ajută FieldView?
Ai pus capcane galbene în câmp, dar nu mai știi exact unde? Cu FieldView, poți marca locația exactă prin pini digitali, adăuga poze și nota observații direct în aplicație. În plus, cu prognoza meteo pe 7 zile, poți anticipa ușor evoluția culturii și detecta din timp zonele cu stres, pentru a interveni rapid și eficient.
FieldView îți oferă toate datele esențiale pentru decizii mai bune și recolte mai sigure!
Tu cum îți monitorizezi câmpurile? Intră pe www.climatefieldview.ro și cere 1 an gratuit de testare!
Mai multe detalii despre biologia și combaterea dăunătorului aici.