Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Românii au consumat în 2023 mai puţine cereale şi produse din cereale, însă a crescut consumul de orez, potrivit datelor publicate în luna ianuarie 2025 de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Consumul mediu anual de cereale şi produse din cereale în echivalent boabe a fost de 198,5 kilograme/locuitor, faţă de 198,6 kilograme/locuitor în 2022.
Astfel, consumul mediu anual de cereale şi produse din cereale (în echivalent boabe) pe locuitor a înregistrat o scădere de 0,1 kg, faţă de anul precedent.
Consumul mediu anual de grâu şi secară şi produse din grâu şi secară (în echivalent boabe) pe locuitor a scăzut cu 0,2 kg în 2023, iar consumul mediu anual de porumb şi produse
din porumb (în echivalent boabe) pe locuitor cu 0,1 kg.
În 2023, un român a consumat, în medie, 157,7 kg de grâu şi secară (vs 157,9 kg în 2022) şi 35 kg de porumb (faţă de 35,1 kg în anul anterior).
La capitolul „alte cereale”, consumul mediu anual s-a menţinut la 0,6 kg/locuitor.
În echivalent făină, consumul mediu a fost în 2023 de 118,3 kg/locuitor la grâu şi secară, în scădere uşoară faţă de cel înregistrat în 2022, respectiv 118,4 kg/locuitor, la porumb s-a menţinut la 26,3 kg/locuitor, iar la „alte cereale” la 0,6 kg/locuitor.
Comparativ cu anul precedent, în 2023, consumul mediu anual de orez, pe locuitor, a crescut cu 0,2 kg, la 5,2 kg. Aceleaşi cifre s-au consemnat şi în echivalent făină.
Vezi aici Piața mondială a merelor – schimbări și prognoze.