Glifosatul este unul din erbicidele cheie în România, dată fiind caracteristica sa de erbicid cu acţiune totală, biodegradabil şi fără remanenţă, în elaborarea strategiilor fermierilor de reducere a pagubelor datorate buruienilor, susţin reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare.
Potrivit sursei citate, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare „a făcut un apel la raţiune, în speranţa ca, la sfârşitul procesului de reglementare, în sesiunea plenară, Parlamentul European, să respingă amendamentul care se opune reautorizării substanţei active glifosat după 31 decembrie 2022”.
Alianţa pentru Agricultură a menţionat rezultatul votului privind respingerea amendamentului: 14 voturi pentru – 10 PNL, 2 PMP şi 2 UDMR; 14 voturi împotrivă – 6 PSD, 2 Pro România şi 6 USR-PLUS; 2 abţineri – 1 PSD şi 1 PPU.
‹ adv ›
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare au redat, de asemenea, punctul de vedere exprimat de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Copa-Cogeca.
Conform sursei citate, incidenţa tot mai ridicată a modificărilor climatice asupra regiunilor agricole din Europa de Est şi Centrală induce condiţii de mediu asemănătoare în arealele agricole/silvice actuale, acestea evoluând ireversibil spre areale specifice climatului temperat continental excesiv.
Adoptarea acestor restricţii (interziceri de produse fitofarmaceutice) la nivelul reglementărilor comunitare pan-europene va pune în dificultate agricultura ţărilor din estul Europei, printre care se află şi România.
Citește și despre Alianţa pentru Agricultură: Fermierii din România au în continuare mare nevoie de glifosat, accesînd acest link.
Interzicerea acestui produs, spun aceştia, şi lipsa alternativelor va presupune ca fermierii să aplice în loc de un tratament două-trei tratamente cu produse complementare, prin care să se obţină rezultate mai puţin eficiente, mult mai costisitoare, inclusiv în vegetaţie, când zboară polenizatorii, care cu siguranţă vor avea un impact negativ mai mare asupra mediului, costurilor de producţie şi produselor agroalimentare, care vor fi suportate de toţi consumatorii europeni.
Fermierii fac apel la preşedinţii partidelor politice din România să dispună ca, înainte de susţinerea punctelor de vedere şi votului exercitat de toţi europarlamentarii partidului pe care îl conduc, să fie consultat departamentul de agricultură, industrie alimentară şi servicii conexe al partidului şi organizaţiile profesionale de profil, pentru a prelua şi susţine punctele de vedere ale specialiştilor.
Alianța pentru Agricultură și Cooperare, prin organizațiile componente (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România -...