2.4 C
București
joi, 10 aprilie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia ar putea pierde aproximativ 10% din terenul arabil

România ar putea pierde aproximativ 10% din terenul arabil

În ultimii 25 de ani România a „pierdut”  peste 1,1 milioane de hectare de teren arabil, iar situația se înrăutățește de an an la an din cauza degradării solurilor prin aridizare și deșertificare. 2024 a fost cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, notează economica.net.

Suprafața terenurilor susceptibile de degradare prin aridizare și posibilă deșertificare este de 251.876,27 de hectare cu susceptibilitate extrem de mare și de 529.760,71 de hectare cu susceptibilitate foarte mare, potrivit unor informații ale Ministerului Agriculturii prezentate într-un răspus la o întrebare parlamentară.

‹ adv ›

Altfel spus, peste 781.600 de hectare sunt în pericol de a fi pierdute pentru agricultură. Și, cum în total, România dispune de aproximativ 8,2 milioane de hectare de teren arabil, înseamnă că degradarea ar putea afecta 9,5% din suprafața de teren pe care fermierii cultivă în mod regulat, într-un sistem de rotație a culturilor.

Oricum, suprafața arabilă a țării a scăzut constant în ultimii ani. În 2000, spre exemplu, fermierii cultivau peste 9.300 de hectare, potrivit Eurostat.

Cât despre situația pământurilor nisipoase, o altă categorie de terenuri dificile pentru practicarea agriculturii, MADR spune că acestea permit realizarea de producții agricole, însă rezultate mai bune se obțin doar dacă fermierii aplică tehnologii recomandate de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni.

Din datele ministerului de resport, suprafața terenurilor nisipoase în pericol de eroziune eoliană este de 321.463 de hectare, însă nu există terenuri cu soiuri fertile ce devin dune de nisip.

‹ adv ›

Eroziunea eoliană presupune îndepărtarea progresivă a gragmentelor de sol și roci prin acțiunea vântului.

Suprafața utilizată în România pentru agricultură reprezintă aproximativ 13,5 milioane de hectare (ha), din care 8,2 milioane de hectare de teren arabil.

Deșertificarea și degradarea terenurilor reprezintă amenințări actuale crescânde la nivelul UE. În timp ce degradarea terenurilor afectează toate țările UE, riscul de deșertificare este în creștere, în special în Europa de Sud și în zonele limitrofe ale Mării Negre din Bulgaria și România.

Vezi aici despre Reuters: Exporturile de cereale ale Rusiei ar urma să scadă cu 20% în 2024/25.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Dolj, județul cu cele mai multe tranzacții pe piața terenurilor agricole din România

În februarie 2025, România a înregistrat 51.978 de tranzacții...
‹ adv ›

Investitorii din Arabia Saudită, interesați de achizițiile de teren arabil din România

România este pe radarul investitorilor saudiți interesați de agricultură, a povestit pentru presă managerul uneia dintre cele mai mari...

Prețul mediu al unui hectar de teren arabil în UE: România sub media europeană

Prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană era, în 2023, de 11.791 euro, în România...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole