Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
În zonele cu climă mai rece, smochinul (Ficus carica) se taie doar sub formă de tufă, pentru a putea fi acoperit cu material izolant și protejat de ger.
Tăierea unui smochin în formă de tufă presupune realizarea unor tăieri regulate pentru a stimula ramificarea la nivelul solului și a crea o structură permanentă, cu mai multe ramuri și un centru deschis.
Respectarea tehnicilor corecte de tăiere și formare ajută la menținerea sănătății plantei și la obținerea unor recolte abundente.
Trebuie de știut că smochinul (Ficus carica) nu necesită tăieri de fructificare, precum pomii fructiferi. Tăierile sunt realizate pentru a corecta creșterea coroanei sau pentru a forma o tufă.
Citește și Tăierile la smochin – când și cum se fac corect
Când se taie smochinul
Lucrările de formare a smochinului se realizează în 2 etape, una în perioada de repaus și alta la începutul verii. Perioada de repaus vegetativ, survine după ce frunzele au căzut complet.
Smochinul este un arbust adaptat la temperaturi mai ridicate. În zonele sudice, smochinul poate fi tăiat atât toamna, cât și primăvara, înainte de deschiderea mugurilor.
În regiunea noastră, dacă se taie toamna, iar temperaturile scad, există riscul ca arbustul să degere sau ramurile să se usuce.
De aceea, smochinul trebuie să se taie primăvara, la aproximativ două săptămâni după ultimul îngheț.
Vara devreme, în iunie-iulie, se realizează lucrări în verde și anume ciupirea lăstarilor noi, stimulând ramificarea și pregătirea pentru recolta următoare.
Vârfurile lăstarilor noi se îndepărtează după ce au format 5-6 frunze. Această tehnică stimulează ramificarea și formarea de muguri pentru fructele din anul următor.
Cum obținem forma de tufă la smochin
Atenție! La tăierea smochinului, trebuie să se poarte mănuși de protecție, pentru că seva (lichidul alb) care curge din ramuri după tăiere, poate provoca iritații puternice ale mucoaselor. Deci, în niciun caz să nu duceți mâna la ochi sau nas.
Tăierea smochinului sub formă de tufă în primul an
Pentru a forma smochinul în formă de tufă, primăvara, după plantarea drajonului sau butașului, se recomandă să se taie planta la 3-4 noduri deasupra solului.
Practic, se înlătură o treime din vârf pentru a stimula ramificarea arbustului de la punctul de tăiere și pentru a favoriza apariția unor noi lăstari în anul următor.
Cum se taie smochinul ca tufă – anul 2
Lăstarii noi vor crește din mugurii rămași pe tulpină din toamna precedentă.
La sfârșitul celui de-al doilea an, trebuie păstrate 3-5 ramuri principale, amplasate uniform răsfirat, astfel încât să crească fără să se încurce între ele. Restul ramurilor trebuie eliminate prin tăiere.
Se recomandă scurtarea fiecărei ramuri la 3-4 noduri pentru a stimula ramificarea suplimentară. Aceste ramuri rămase vor constitui baza ramurilor principale de fructificare.
Formarea smochinului ca tufă – anul 3
Smochinul va produce mai multe ramuri din nodurile lăsate pe ramurile tăiate anterior. La sfârșitul celui de-al treilea an, e bine să se taie creșterile noi la 3 noduri și să se îndepărteze ramurile subțiri sau slabe.
La această vârstă, se poate considera că planta are un schelet permanent format din ramuri puternice, pregătite să susțină o tufă sănătoasă.
Tăierile smochinului format ca tufă începând cu anul 4
În primăvara următoare, mugurii inferiori vor da naștere unor noi lăstari, iar alți lăstari pot răsări direct din sol.
An de an, numărul acestora va crește semnificativ, datorită regenerării din rădăcină, ceea ce va contribui la dezvoltarea sănătoasă și bogată a tufei.
Procesul de tăiere se repetă, scurtând lăstarii la 3-4 muguri, pentru a pregăti planta pentru sezonul rece și pentru a stimula regenerarea lăstarilor noi în următorul an.
Se recomandă menținerea unui centru deschis pentru o bună circulație a aerului și pătrunderea luminii, reducând astfel riscul de boli și stimulând fructificarea.
Este necesar să se îndepărteze periodic ramurile slabe sau cele care se intercalează, pentru a menține forma și sănătatea smochinului.
Tufa de smochin astfel formată poate fi ușor protejată pentru iarnă. Pentru aceasta, se recomandă folosirea unor materiale naturale, precum paiele, combinate cu agrotexti, pentru a asigura o izolație eficientă și sigură.
Tăierea de întinerire a smochinului
Smochinul bătrân poate fi întinerit printr-o tăiere specială. Aceasta se efectuează toamna, la aproximativ 30 de zile după căderea frunzelor.
- Jumătate din ramuri se scurtează până la doi muguri.
- Cealaltă jumătate se taie în anul următor.
Este important ca această procedură să fie realizată corect, deoarece o tăiere excesivă poate stimula creșterea rapidă a lăstarilor laterali, ceea ce va duce la o coroană și mai deasă.
Sursa imaginilor foto utilizate în articol: canva.com.