8.5 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultura de leuștean prin semințe și răsad. Sfaturi

Cultura de leuștean prin semințe și răsad. Sfaturi

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Leușteanul este o cultură perenă ce are cerințe moderate față de temperatură, suportă gerurile din timpul iernii, terenurile umbrite. În acest articol relatăm mai multe despre cultura de leuștean prin răsad și semințe.

Chiar dacă se consideră o cultură relativ rezistentă la secetă datorită sistemului său radicular adânc, irigarea este necesară pentru a menține fragilitatea frunzelor.

Înmulțirea leușteanului prin despărțirea tufelor

Leușteanul se poate înființa prin despărțirea tufelor. Pentru aceasta se selectează o porțiune dintr-o tufă mai bogată, se separă și se plantează toamna sau primăvara.

‹ adv ›

Distanța de plantare la leuștean este de aproximativ 50 cm între plante. Această metodă este potrivită dacă doriți să cultivați leușteanul în grădină.

Cultura de leuștean prin semănat direct sau răsad

Pe suprafețe mari este indicat semănatul direct sau producerea răsadului pentru plantarea ulterioară. 

Semințele de leuștean se seamănă primăvara devreme, de obicei pe parcursul lunii martie – începutul lunii aprilie, în funcție de zonă (zonele mai calde mai devreme, cele mai reci mai tardiv).

În general, cultivarea de succes a leușteanului prin semințe se realizează fiind semănat la temperaturi de peste 3 grade Celsius. Leușteanul poate fi semănat și toamna, în luna septembrie.

La ce distanță se seamănă leușteanul

Se utilizează diferite variante. De obicei, distanța de semănat pentru leuștean se calculează astfel ca ulterior să avem 60-70 cm între rânduri și 30-40 cm între plante pe rând.

Unii legumicultori reduc distanța între plante pe rând până la 20-25 cm și între rânduri până la 50-60 cm. Adâncimea de încorporare a semințelor este de circa 2 cm.

Important! Semințele leușteanului sunt mărunte. Astfel se recomandă pregătirea calitativă a solului.

Creșterea leușteanului prin răsad

Pentru a înmulți leușteanul prin răsad, alegeți semințe proaspete (până la doi ani) și de calitate, deoarece acestea își pierd rapid capacitatea de germinare.

Semințele se seamănă într-un substrat bine drenat, bogat în materie organică, alcătuit dintr-un amestec de turbă, compost și nisip, care să asigure un pH optim între 6,0 și 7,0.

Semănarea se face la o adâncime de aproximativ 0,6-0,8 mm, iar solul trebuie menținut umed, dar nu excesiv de ud.

Semintele se vor semana în alveole cu dimensiuni 7×7 cm sau ghivece, a câte 2-3 semințe/ghiveci, lăsând doar o plantă ulterior.

Germinarea poate dura între 14 și 21 de zile, timp în care trebuie asigurată o temperatură de aproximativ 16-22°C.

Odată ce plantele au răsărit și au dezvoltat câteva frunze adevărate, ele trebuie rărite pentru a preveni aglomerarea și pentru a permite o dezvoltare sănătoasă.

Temperatura recomandată pentru creșterea răsadului este de 13-20 de grade Celsius (minimul recomandat în timpul nopții și maximele din timpul zilei).

leuștean rasad

Este important ca răsadurile să fie udate moderat și să li se administreze un îngrășământ organic diluat pentru a stimula creșterea.

Înainte de plantarea, răsadurile trebuie călite treptat, expunându-le la condiții exterioare pentru a se adapta mai bine.

Transplantarea se face după ce riscul de îngheț a trecut, de obicei în luna mai, la o distanță de 50-70 cm între plante, pentru a le permite să se dezvolte corespunzător.

Odată plantate, răsadurile necesită o udare regulată și îngrijire atentă pentru a deveni plante viguroase și productive.

Vezi și Țelina pentru frunze și pețiol – cum se cultivă.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi...
‹ adv ›

De ce se strică, încolțește ceapa la păstrare. Prevenire

În timpul păstrării, ceapa poate încolți, putrezi sau să se altereze. Cauzele a astfel de probleme sunt multiple, iar...

Țelina pentru frunze și pețiol – cum se cultivă

Țelina (Apium graveolens L.) este apreciată pentru aroma sa specifică, conferită de uleiurile esențiale, și pentru conținutul bogat de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole