Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Egiptul obișnuia să organizeze licitații nepublice, însă traderii aveau acces la informații despre oferte și vânzări, ceea ce oferea o imagine de ansamblu asupra sectorului, unde tranzacțiile fizice sunt realizate în mare parte privat.
Însă, în ultimele luni, după schimbarea agenției de achiziții, astfel de informații au devenit indisponibile. În prezent, traderii nu mai pot determina volumele, prețurile și originea grâului vândut de concurenți.
Mostakbal Misr, primele rezultate
La începutul lunii decembrie, GASC a anunțat că achizițiile vor fi gestionate de Agenția pentru Dezvoltare Durabilă Mostakbal Misr, înființată prin decret prezidențial în 2020, o entitate încă necunoscută pe piața grâului.
Aceasta a semnat deja acorduri de aprovizionare directă, însă nu se știe încă dacă vor fi organizate licitații și cu ce frecvență.
Activitatea noii agenții ridică numeroase întrebări în rândul traderilor, în special cu privire la capacitatea sa de a asigura volumele necesare de grâu, având în vedere lipsa de experiență în colaborarea cu exportatorii, pe care GASC o avea.
În noiembrie, tentativa Mostakbal Misr de a încheia acorduri de aprovizionare directă a eșuat din cauza condițiilor de vânzare neclare, potrivit Bloomberg.
Cu toate acestea, recent, Mostakbal Misr a semnat acorduri de aprovizionare cu furnizori europeni, inclusiv acorduri de barter, ceea ce va permite diversificarea importurilor alimentare.
Totuși, agenția nu oferă informații despre volume, prețuri și originea grâului. Până acum, se știe că 28 de mii de tone de grâu rusesc au ajuns în Egipt pentru Mostakbal Misr la sfârșitul lunii decembrie, iar alte 33 de mii de tone de grâu din Rusia au fost contractate printr-un acord privat la începutul lunii ianuarie.
Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori de cereale rusești din lume. Potrivit Reuters, în 2024, Egiptul a achiziționat 14,7 milioane de tone de grâu pe piața mondială, dintre care 74,3% au fost furnizate din Rusia.
În sezonul 2023/24, GASC a achiziționat următoarele cantități de grâu:
- din Rusia – 4,1 milioane de tone,
- din România – 780 de mii de tone,
- din Ucraina – 360 de mii de tone,
- din Bulgaria – 200 de mii de tone,
- din Franța – 180 de mii de tone,
- din alte țări – 55 de mii de tone.