Administrația Bazinală de Apă Crișuri (A.B.A. Crișuri) a început luni lucrările pentru îmbunătățirea retenției de apă în regiuni afectate de secetă, pe o lungime totală de 42,5 km, într-un proiect important pentru zona Câmpiei de Vest, în valoare de aproape 24 milioane de lei, finanțat, în procent de 60%, prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene și din resurse proprii ale Administrației Naționale Apele Române, în procent de 40%.
Pentru a minimiza impactul asupra ecosistemului local, lucrările de excavație vor avea loc între lunile ianuarie și februarie, în perioada în care activitatea faunistico-floristică este mai puțin activă, respectând regimul de protecție a speciilor din zonă. Lucrările de decolmatare au ca scop lărgirea albiilor, crearea spațiului necesar pentru a stoca apa în perioada de iarnă.
Potrivit ABA Crișuri, lucrările sunt efectuate pe trei loturi, de diferite asocieri de constructori, și vizează Canalul Colector, principalul canal al sistemului de desecare și irigații care leagă Crișul Repede de Crișul Negru, precum și sectoarele colmatate de pe Valea Ierului Îngust și Valea Salcia, în zona amonte de barajul Șimian I.
Proiectul răspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localități bihorene, și anume: Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și municipiul Salonta.
Proiectul de îmbunătățire a retenției de apă reprezintă un pas important în adaptarea regiunii la schimbările climatice și în protejarea resurselor de apă în fața provocărilor aduse de secetă și inundații, mai menționează comunicatul ABA Crișuri.