-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaBursa agricolă: Factorii economici și geopolitici influențează piața

Bursa agricolă: Factorii economici și geopolitici influențează piața

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Bursa agricolă: Considerațiile macroeconomice alimentează în prezent volatilitatea prețurilor. Astfel, creșterea euro/dolar la 1,03 față de 1,02 a avut un impact asupra tuturor produselor pe Euronext.

În plus, un alt aspect urmărit sunt considerentele geopolitice, în special în următoarele 5 zile, odată cu investirea lui Donald Trump.

Fără îndoială, o parte dintre măsurile pe care intenționează să le adopte în primele ore ale mandatului său vor agita piețele agricole.

‹ adv ›

După ce efervescența legată de ultimul raport USDA s-a calmat, grâul francez revine la problema sa esențială din ultimele luni: reușita de a se exporta către țări terțe.

Chiar dacă concurența se diminuează, competiția rămâne intensă și continuă să comprime prețurile grâului pe Euronext.

Porumbul rezistă mai bine, datorită corelației cu creșterea recentă a prețurilor pe piața din Chicago și a scăderii cu 7 milioane tone a producției americane din 2024, anunțată de USDA vinerea trecută.

Rapița, pe de altă parte, este afectată de corecția prețurilor la uleiul de palmier, canola și petrol.

Amintim că, în raportul privind cererea și oferta din ianuarie, experții USDA au redus prognoza producției globale de oleaginoase în anul comercial 2024/25 cu 3 milioane de tone, la 680,35 milioane de tone (657 milioane de tone în anul comercial 2023/24). Vezi aici detalii.

Creșterea prețurilor la petrolul Brent și WTI, în urma noilor sancțiuni impuse de SUA asupra exporturilor de petrol rusesc, aduce un factor de tensiune, cu niveluri tranzacționate la cele mai ridicate valori din ultimele 3 luni conform datelor raportate luni de analiștii Agritel.

Piața din SUA

Relaxarea indicelui dolarului a favorizat ieri prețurile pe piața din Chicago, stimulând achizițiile fondurilor pe toate produsele.

Astfel, pentru a patra sesiune consecutivă, fondurile au cumpărat grâu, porumb și soia la Chicago, susținând prețurile prin absorbția presiunii de vânzare exercitate de fermierii americani.

Grâul a încheiat sesiunea cu o ușoară creștere, într-un context marcat în continuare de o competiție acerbă pe arena exporturilor, unde grâurile din emisfera sudică sunt acum foarte prezente.

Porumbul și soia au înregistrat un ușor recul, în așteptarea unor noi informații, mai ales după creșterea lor semnificativă de la sfârșitul săptămânii trecute.

Operatorii așteaptă cu nerăbdare să vadă dacă ploile benefice vor cădea, așa cum este prognozat, în weekendul viitor în centrul Argentinei, care în prezent se confruntă cu un val intens de căldură.

În Brazilia, Conab a redus ieri prognoza pentru recolta de porumb 2024/2025 la 119,55 milioane de tone, față de 119,63 Mt anterior. Recolta de soia din Brazilia este, la rândul său, estimată la 166,32 milioane de tone, comparativ cu 166,21 Mt luna trecută.

USDA a anunțat ieri vânzarea a 198.000 de tone de soia americană către China.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

USDA: Prognoza globală pentru oleaginoase 2024/25 – ajustări și tendințe

În raportul privind cererea și oferta din ianuarie, experții...
‹ adv ›

Impactul tarifelor SUA asupra pieței UE a uleiurilor vegetale

Piața uleiurilor vegetale din SUA se află într-un moment de răscruce, din cauza propunerii președintelui ales Donald Trump de...

Ucraina a exportat 60% din grâul prevăzut în memorandum

Volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina în anul de comercializare 2024/25, până la data de 3 ianuarie,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole