Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Origine: Soiul de struguri de masă Autumn Crisp © este un soi de struguri apiren (fără semințe) patentat, de origine americană, creat de Sun World International LLC.
Autumn Crisp © fost obţinut prin încrucișarea în interiorul speciei Vitis vinifera a soiurilor: Italia, Muscat de Alexandria şi Dzhidzhigi Kara cu soiul apiren Sugraone. Codul patentului – USPP20491P2. Anul înregistrării – 2008.
- Sinonime: Sugrathirtyfive, Sugra 35.
- Vigoarea de creştere a butucilor: medie.
Soiuri de struguri de masă Autumn Crisp – caracteristici
Epoca de coacere: foarte tardivă (mai mult de 160 zile de la dezmugurit până la coacere), se coace la sfârşitul lunii septembrie, începutul octombrie. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 19-20, iar aciditatea 3-4 g/l.
Strugurele soiului Autumn Crisp are o greutate medie de 500-600 g, forma cilindrică, mediu-compact.
Bobul: este mare (7-8 g), de formă ovală, de culoare galbenă-verde. Este fără seminţe, este clasat în grupa 2 de apirenie (rudimente mici, care la mâncare nu se simt).
Pulpa este crocantă, gustul armonios, echilibrat, cu nuanţe delicate de muscat.
Particularităţi de cultivare
În cadrul Congressului mondial de la Bari (Italia, 2024), specialiştii de la Sun World (compania care a patentat soiul) au atenţionat că nu se recomandă de efectuat desfrunzitul (defolierea) înainte de înflorit, deoarece influenţează negativ asupra legării, obţinându-se struguri foarte lacşi.
În acelaş timp, pentru soluţionarea problemei legate de legarea slabă a bobiţelor, tehnicienii de la Aniplast recomandau o peliculă specială pentru soiul da.
Pentru obţinerea unei recolte calitative se recomandă normarea recoltei prin inermediul răritului strugurilor.
Autumn Crisp reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (în special a giberelinei GA3). Sub influenţa GA3 se ameliorează legarea şi uniformitatea bobiţelor, se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.
Vezi și Când și cum se aplică giberelina GA3 la vița de vie.
Aspecte pozitive:
În toate testările soiul dat primea calificativele: „regina concursului” sau „diamantul concursului”, iar în 2009 la testarea soiului de către consumatori, organizată de către Sun World, majoritatea lor au caracterizat soiul ca – „mai bun soi n-a fost niciodată!”.
Pentru un soi apiren, dimensiunea bobului în mod natural este foarte mare (7-8 g), productiv şi cu calități organoleptice foarte bune, la coacerea deplină o aromă slabă delicată de muscat.
Transportabilitate şi pretabilitate pentru păstrare foarte bune.
Aspecte negative
Autumn Crisp este un soi patentat (costul materialului săditor+plata pentru royalty), rezistenţa la iernare nu este studiată, datele din regiune sunt contradictorii, mulţi îl clasează în categoria soiurilor nerezistente la iernare (-15-18 grade Celsius).
Relativ sensibil la principalele boli ale viţei de vie: mana şi făinaria. Coacerea lăstarilor insuficientă.
La același subiect, v-ar putea fi utile articolele:
- Soiul de struguri de masă Sweet Sapphire (Avatar)
- Soiul de struguri Victoria: Caracteristici și avantaje
- Soiul de struguri de masă Funny Fingers™ (Halloween)
- Soiul de struguri de masă apiren Jupiter
- Soiul de struguri de masă apiren Automn Royal
- Soiul de struguri de masă Muscat de Bugeac
- Soiul de struguri Chişmiş lucistâi: descriere și particularități.