Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Chinezii de la Trina Solar au stabilit un nou record mondial pentru eficiența de conversie a unui anumit tip de modul solar, a declarat luni compania, notează economica.net.
În testele de laborator, modulele de heterojuncție complet pasivată (HJT) de tip n cu suprafață mare de la Trina au demonstrat o eficiență de 25,44%, conform rezultatelor certificate de Fraunhofer CalLab din Germania, un organism de cercetare solară.
Pasivarea este o tehnologie care acoperă defectele de pe suprafața unei celule solare, în timp ce eficiența celulei se referă la procentul de energie solară care lovește un dispozitiv care este convertit în energie electrică utilizabilă.
Creșterea eficienței celulelor poate ajuta la reducerea dimensiunii necesare instalațiilor solare, precum și la reducerea costurilor.
Profesorul Martin Green de la Universitatea din New South Wales din Sydney, al cărui laborator a deținut recordul de eficiență a celulelor solare timp de zeci de ani, a spus că rezultatul a demonstrat potențialul tehnologiei solare HJT, una dintre câteva care se confruntă să devină tehnologia de generație următoare predominantă pentru sector.
Președintele și CEO-ul Trina, Gao Jifan, a declarat că compania va continua să-și sporească cercetarea și dezvoltarea în domeniul tehnologiei solare pasivate pentru a-și menține liderul în tehnologie.
HJT rămâne un procent relativ mic din piață, estimat de consultanța solară InfoLink că va reprezenta 7% din capacitatea celulelor solare de înaltă eficiență în 2024, 8% în 2025 și 9% în 2026.
TopCON, sau contactul pasiv activat prin tunel, celulele sunt se așteaptă să constituie cea mai mare parte a pieței în următorii cinci ani.
Pe lângă faptul că reprezintă un record pentru tehnologia HJT, rezultatele sunt o nouă piatră de hotar pentru eficiența conversiei fotoelectrice a modulelor de celule solare din siliciu monocristalin, a spus Trina în declarație.
Vezi și China extinde lista culturilor modificate genetic permise.