7.1 C
București
luni, 6 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleBărbișoară - planta ce protejează grădina de dăunători

Bărbișoară – planta ce protejează grădina de dăunători

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Lobularia maritima, cunoscută și sub numele de bărbișoară sau albiță, este o plantă apreciată atât pentru valoarea sa ornamentală, cât și pentru beneficiile ecologice.

Plantele de Lobularia maritima sunt cultivate ca plante decorative prin flori în grădini, plantate direct în sol sau în ghivece și jardiniere.

Lobularia maritima cu flori albe. Sursa: canva.com
Lobularia maritima cu flori albe. Sursa: canva.com

Prin florile sale delicate și perioada lungă de înflorire, această specie atrage insecte benefice și contribuie la menținerea unui ecosistem echilibrat, astfel fiind o alegere potrivită pentru grădinarii care își doresc culturi sănătoase, fără utilizarea pesticidelor.

‹ adv ›

Descrierea speciei Lobularia maritima

Bărbișoara, cu numele științific de Lobularia maritima (sin. Alyssum maritimum), face parte din familia Brassicaceae, fiind înrudită cu varza și muștarul, este originară din nordul Africii, sudul Europei și din regiuni precum Insulele Canare, Azore și Madeira.

Este o plantă anuală, care se remarcă printr-o creștere rapidă, atingând înălțimi de 10-25 cm și extinzându-se pe o suprafață de circa 15-30 cm.

Formează tulpini bine ramificate, pe care sunt poziționate altern frunzele lanceolate, cu lungimea de până la 2,5 cm, sesile, cu marginea întreagă, vârf ascuțit și culoare verde.

Înfloresc plantele de Lobularia maritima din primăvară până la începutul toamnei (aprilie-septembrie).

Florile sunt grupate în inflorescențe dense, cu flori mici (formate din 4 petale rotunde), de culoare alb, roz, violet, mov sau galben, fin parfumate.

Lobularia maritima cu flori albe și mov. Sursa: canva.com
Lobularia maritima cu flori albe și mov. Sursa: canva.com

Fructele sunt de formă oval-rotunjită, fiecare conținând câte două semințe.

Beneficiile cultivării Lobularia maritima în grădină

Fiind cultivată printre parcele de legume sau arbuști fructiferi, Lobularia maritima adaugă o notă decorativă grădinii, datorită florilor albe sau mov și creșterii sale dense, în același timp contribuind la:

1. Controlul natural al dăunătorilor
Lobularia maritima joacă un rol dublu în gestionarea insectelor dăunătoare prin atragerea prădătorilor naturali, dar și fiind pe post de capcană pentru dăunători.

Prădătorii naturali ca Orius laevigatus și Macrolophus pygmaeus, cunoscuți pentru capacitățile sale foarte bune de a menține sub control tripșii (în special tripsul californian Frankliniella occidentalis) și afidele, își găsesc hrană și adăpost în această plantă, contribuind la reducerea dăunătorilor.

Totodată, are rol de capcană pentru dăunători, deoarece tripșii și alte insecte păgubitoare sunt atrași de florile albe ale plantei, fiind direcționați departe de culturile principale.

Cercetările științifice confirmă acest efect, observat în mod special în serele de căpșuni și castraveți.

2. Atragerea polenizatorilor și sprijinirea biodiversității
Floriile sale produc nectar calitativ, astfel fiind foarte atractive pentru albine și alți polenizatori. Prin menținerea unui flux constant de insecte utile, Lobularia maritima contribuie la sănătatea culturilor din grădină și la creșterea biodiversității.

3. Îmbunătățirea solului și reducerea buruienilor
Această plantă joasă și răspândită acoperă eficient solul, prevenind răspândirea buruienilor și reducând evaporarea apei. Sistemul său radicular contribuie la formarea structurii solului și la prevenirea eroziunii.

Cum se cultivă și îngrijește bărbișoară

Planta se seamănă direct în sol sau în ghivece, în funcție de spațiul disponibil și scopul dorit.

Perioada optimă de semănare: primăvara devreme, când solul s-a încălzit suficient și este trecut pericolul de înghețuri. La o temperatură de zi a aerului de 15-17°C, germinarea semințelor are loc în circa 10-14 zile.

Pentru acoperirea uniformă a solului, se recomandă o densitate de 15-20 cm între plante. Planta preferă un sol bine drenat, bogat în nutrienți, cu un pH neutru sau slab alcalin.

Tolerează seceta moderată, dar răspunde bine la udare regulată, mai ales în perioadele de înflorire intensă și în vreme de caniculă.

Plantele de Lobularia maritima preferă spațiile luminoase, însorite sau semiumbrite. Se recomandă, ca în verile toride să se asigure umbrirea lor în orele amiezii.

Florile ofilite trebuie îndepărtate periodic pentru a stimula înflorirea continuă.

Exemple de utilizare în grădină a lobulariei

Fâșii florale
Plasată pe marginea parcelelor cu legume sau căpșuni, Lobularia maritima acționează ca o barieră naturală împotriva dăunătorilor, oferind și habitat pentru prădătorii naturali.

lobularia

Ghivece suspendate
Ideală pentru grădinile verticale sau sere, această plantă poate fi utilizată pentru protejarea culturilor precum căpșunile, atrăgând dăunătorii departe de fructe.

Delimitarea grădinilor mixte
Creșterea compactă și înflorirea continuă o fac potrivită pentru delimitarea zonelor de legume, flori sau ierburi aromatice.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Feriga de cameră – specii populare și sfaturi la întreținere

Feriga este un nume comun pentru un grup întreg...
‹ adv ›

Tăierea trandafirilor pentru o bună creștere și înflorire

Tăierea trandafirilor realizată corect stimulează creșterea și contribuie la o înflorire abundentă, deoarece încurajează dezvoltarea noilor lăstari și mențin...

Bulbi de flori – reguli de plantare toamna

Cea mai potrivită perioadă pentru plantarea de flori cu bulbi este toamna, atunci când canicula a dispărut, înghețurile încă...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole