7.1 C
București
luni, 6 ianuarie, 2025

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi la plantarea și îngrijirea pomilor de păr

Sfaturi la plantarea și îngrijirea pomilor de păr

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp

Perii sunt pomi fructiferi populari atât pentru livezi, acolo unde permit condițiile, cât și pentru grădină. În acest articol discutăm mai multe despre plantarea și îngrijirea post-plantare a pomilor de păr.

Detalii despre Plantarea unei livezi de păr – cum alegem și pregătim terenul găsiți în acest articol.

Cerințe pentru o livadă de păr

Părul este originar din Asia Centrală și nu toate soiurile vor fi potrivite, în funcție de regiune. Ca rude ale mărului, perii au cerințe similare de plantare și îngrijire:

‹ adv ›
  • Perii cresc cel mai bine pe soluri neutre și ușor acide, cu un pH cuprins între 6 și 7. Pe solurile puternic acide și alcaline, pomul se va descurca mai greu.
  • Preferă solurile bine drenate, în care apa nu stagnează mult timp după precipitații.
  • Plantați-i în locul cel mai însorit pentru a maximiza randamentul. De asemenea, asigurați-vă că locul are o bună circulație a aerului. Pozițiile departe de alți pomi și de clădiri mari sunt ideale.

Soiurile de păr sunt adesea auto-sterile. Este recomandat să plantăm cel puțin două soiuri de păr pentru a asigura polenizarea încrucișată pentru producția de fructe.

Asigurați-vă că soiurile pe care le alegeți sunt compatibile între ele, aflați care sunt cei mai buni polenizatori pentru un anumit soi. De exemplu, pentru Favorita lui Clapp polenizatori buni vor fi Williams, Untoasa Hardy, Cure, Conference, iar pentru CureFavorita lui Clapp, Williams (Vilmos), Untoasa Hardy, Untoasa Bosc.

Plantarea pomilor de păr

Pregătiți materialul săditor. Dacă aveți pomi plantați într-un recipient sau în pânză de sac, nu este necesară nicio pregătire specială.

Dacă plantați un păr cu un sistem radicular deschis, înmuiați rădăcinile într-o găleată cu apă timp de șase ore, astfel încât acestea să fie hidratate, atunci vor fi pregătite pentru plantare.

În funcție de spațiul disponibil și de cum și unde veți planta perii, încercați să-i distanțați la 4-5 metri. Perii pot fi plantați primăvara devreme sau toamna, după căderea frunzelor.

Săpați o groapă suficient de adâncă, astfel încât rădăcina fiecărui pom să fie distribuită uniform, fără a fi stingherită, însă de aproximativ de două ori mai lată decât aceasta.

Amestecați compostul sau alte materii organice cu pământul pe care l-ați scos din groapă, astfel încât materia organică să reprezinte aproximativ 30% din masa totală.

Fiți atenți la cantități în cazul în care planificați să adăugați îngrășăminte minerale în groapa de plantare. O concentrație prea mare a soluției va fi mai degrabă dăunătoare tinerilor pomi.

Dacă pomii sunt în container, trebuie să fie plantați la același nivel la care creșteau în ghiveci. Dacă sunt altoiți, asigurați-vă că punctul de altoire este deasupra solului.

Pentru a încuraja sistemul radicular să crească, împrăștiați ușor rădăcinile, fără să le îndoiți prea mult. De asemenea, asigurați-vă că tulpina stă în poziție verticală.

Este posibil să fie nevoie de două persoane pentru confort la plantare – una pentru a ține pomul și cealaltă pentru a umple groapa.

Umpleți groapa cu amestecul de pământ pregătit. Pe măsură ce umpleți, scuturați ușor pomul pentru a introduce substratul între rădăcini. După ce ați astupat, tasați solul cu vârful încălțămintei pentru a-i oferi o bază stabilă, fără goluri de aer.

Puneți un strat de mulci în jur. Acesta va ajuta la reținerea umidității și la minimizarea creșterii buruienilor. Întindeți-l în jurul tulpinii, fără să atingeți trunchiul. În caz contrar, poate duce la putrezirea pomului.

Cel mai bun tip de mulci primăvara sunt paiele și compostul. În timpul verii, încercați un amestec de iarbă tăiată și fân.

Udați bine pomul plantat pentru a-l ajuta să prindă rădăcini în noua sa locație.

Dacă solul se lasă, adăugați substrat, pentru a vă asigura că rămâne la nivelul corect. Pentru a asigura o creștere optimă a materialului săditor în primul an, asigurați o zonă fără buruieni cu diametrul de 1,5 metri în jurul pomului.

Acest lucru va minimiza consumul de apă și nutrienți de către buruieni.

Cum îngrijim un pom tânăr de păr

Udarea: În primul an și al doilea, udați perii o dată la 7-10 zile (în funcție de condiții analizați necesitatea) pe parcursul sezonului de creștere, lângă rădăcină.

Când pomul va crește, va avea nevoie de puțină apă, cu excepția perioadelor uscate prelungite.

Fertilizarea: Pomii cresc cel mai bine dacă sunt fertilizați. Pomii de păr au nevoie în special de azot, calciu, potasiu și fosfor. Dar, perii sunt predispuși la boli, dacă li se administrează prea mult azot, fiți atenți cu îngrășămintele cu azot.

Îngrășămintele pe bază de azot se aplică primăvara, înainte de perioada de vegetație.

În plus, nu uitați să asigurați protejarea de rozătoare a pomilor de păr în timpul iernii.

Tăierea la pomii de păr

taierea perilor

Tăierile la păr, ca și la măr, pot fi inițiate după căderea frunzelor – sfârșitul lunii noiembrie-începutul lunii decembrie.

Regula generală spune că tăierile se execută în zilele în care temperatura nu coboară sub -5°C.

Coroanele la păr sunt mai înalte, regenerarea lăstarilor după tăiere este în general înaltă, axul este puternic și domină esențial în creștere ramurile laterale, iar ramurile de schelet, de regulă, au unghiuri largi de inserție.

Tăierile trebuie efectuate regulat. Ramurile trebuie rărite, tăind lăstarii lungi, după cum este necesar pentru a menține forma pomului.De asemenea, îndepărtați orice ramuri moarte, deteriorate sau bolnave.

Dacă nu este tăiat, pomului i se va îndesi coroana şi îşi va pierde vigoarea. În consecinţă, va produce fructe mici şi de calitate slabă.

Mai multe detalii despre tăieri găsiți în articolele:

Când pomii de păr încep a da fructe?

Este nevoie de minim 2 până la 6 ani pentru ca pomii de păr să înceapă să producă fructe (dar perioada depinde mult de soi și alte particularități).

Cu toate acestea, dacă satisfaceți toate nevoile de creștere ale pomului încă de la început, acest lucru vă va îmbunătăți producțiile în viitor.

După plantare, efectuați tăieri regulate și verificați periodic calitatea solului pentru a asigura o creștere optimă și producția ulterioară de fructe.

Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zeuzera pyrina sau dăunătorul care usucă pomii

Sfredelitorul ramurilor, cunoscut științific drept Zeuzera pyrina, este un dăunător...
‹ adv ›

Tăierile la pomi – când se fac la fiecare specie

Tăierile la pomi în uscat sunt tăieri ce se fac iarna (în perioada de repaus), de obicei începând cu...

Tratamente cu uree la pomi – beneficii și riscuri

Ureea este un îngrășământ azotat foarte concentrat, utilizat pe scară largă în horticultură. Dar, pe lângă funcția principală –...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole