Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Pregătirea solarului sau a serei pentru noul sezon este o etapă importantă, ce va influența, alături de alți factori, reușita recoltei. Răsadurile de tomate, ardei, vinete și alte culturi trebuie „mutate” în parcele cu sol fertil și microflora favorabilă.
La pregătirea construcției pentru noul sezon, în primul rând, trebuie să inspectați construcția pentru a depista eventuale deteriorări sau fisuri. Apoi, puteți face curățenia sezonieră și pregătirea solului.
Igienizarea solarului/serei
Dacă nu ați spălat și tratat pereții serei în toamnă, ar trebui să o faceți cu siguranță înainte de noul sezon. Îndepărtarea resturilor de plante de anul trecut, pe care agenții patogeni ai multor boli iernează cu succes, este obligatorie.
Apoi, este necesar să spălați bine pereții. O seră mare și înaltă este convenabilă să se spele cu o perie cu o sursă de apă, iar o construcție mică poate fi spălată cu un burete.
Dezinfecția serei/solarului
După aceea, ar trebui să dezinfectați pereții, cadrul serei, fundația și, bineînțeles, solul cu ajutorul pulverizatorului. În acest scop, se poate utiliza o soluție roză de permanganat de potasiu (0,5-1%).
Primăvara, la creșterea temperaturilor, în special în cazul în care v-ați confruntat cu boli produse de ciuperci, este recomandat un tratament la sol cu produse ce conțin cupru.
Poate fi utilizată o soluție de 3% pe care o aplicăm la sol. Putem utiliza, de exemplu, cea mai simplă soluție la îndemâna tuturor – zeama bordeleză. Cu aceasta pot fi tratați și stâlpii din seră sau alte părți ale serei pentru o protecție mai bună.
Vezi detalii despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.
Protejarea solului și plantelor prin adăugarea microorganismelor benefice
Cea mai sigură și mai eficientă metodă de combatere a fitopatogenilor din sol este cea biologică. Când solul din seră se încălzește, acesta poate fi tratat cu un preparat pe bază de bacil de fân sau ciuperca Trichoderma.
Este demonstrat că microorganismele utile nu numai că suprimă agenții patogeni ai diferitelor boli, dar și îmbunătățesc solul.
Ce ține de fertilizarea solului, optați pentru îngrășăminte cu eliberare controlată a nutrienților.
Fertilizarea organică a solului
Cultivarea acelorași culturi în seră an după an creează un dezechilibru al elementelor nutritive, iar dacă nu se asigură fertilitatea solului, nu așteptați o recoltă bună.
De exemplu, tomatele consumă mult potasiu, au nevoie de azot, mai ales la începutul vegetației, precum și de fosfor, calciu, fier, magneziu, zinc, bor și alți nutrienți.
Tomatele, ardeii, vinetele, castraveții și alte culturi de seră cresc bine doar în solul bogat în materie organică. Prin urmare, în fiecare an după recoltarea în seră, semănați îngrășăminte verzi și apoi încorporați-le în sol.
Există mai multe îngrășăminte verzi care vă pot ajuta nu doar să hrăniți solul, ci și să combateți eficient unii dăunători din sol. Printre cele mai recomandate sunt muștarul, ovăz, secara, facelia.
Vezi și culturi semănate în seră/solar pentru a alunga nematozii.
Primăvara, când pregătiți solul, adăugați mraniță, compost sau biohumus. Biohumusul, sau vermicompostul, este un produs al prelucrării materiei organice (gunoi de grajd, reziduuri vegetale) de către râme speciale, cu participarea altor organisme de sol – ciuperci și bacterii.
Acesta este lipsit de agenți patogeni și semințe de buruieni. Aplicarea regulată a biohumusului poate reduce utilizarea îngrășămintelor minerale. Vezi detalii despre Vermicompostare – cum organizăm activitatea, de ce avem nevoie.
Ce facem pentru a îmbunătăți structura solului
Pentru a vă asigura că sistemul radicular al plantelor se dezvoltă bine și că acestea cresc puternice și sănătoase, este necesar să vă gândiți nu numai la fertilitatea solului, ci și la corectarea structurii sale, pentru a asigura permeabilitatea aerului și a apei.
Dacă solul din seră este greu, argilos, îngrășămintele verzi nu au fost semănate de mult timp, a fost introdusă puțină materie organică, trebuie să luați urgent măsuri pentru a reînnoi solul.
La afânare se poate aplica rumeguș deshidratat, turba dezoxidată sau sol gata preparat pentru sere, care include turbă superioară, turbă de câmpie, nisip, dolomită, îngrășământ mineral complex cu oligoelemente.
Înainte de a aplica amendamente ca dolomita țineți cont de pH-ul solului.
Înainte de a împrăștia solul gata preparat pentru sere, săpați stratul superior de sol din seră, apoi împrăștiați solul din ambalaj (40 de litri pe 3 metri pătrați) și amestecați-l ușor cu o grapă sau o greblă. După aceea, pregătiți parcelele și udați-le.
Introducerea anuală în seră a solului nutritiv pe bază de turbă și biohumus va îmbunătăți semnificativ calitatea solului și va reduce numărul de microorganisme fitopatogene.
Solul îmbogățit cu îngrășăminte biologic active oferă toate oportunitățile pentru creșterea unor plante sănătoase și puternice, care vă vor mulțumi fără îndoială cu o recoltă excelentă.
Abordare profesionistă
Bună ziua, vă mulțumim pentru apreciere! Dacă aveți o experiență relevantă la acest subiect, vă invităm să o împărtășiți cu cititorii noștri pentru a învăța unii de la alții. Să aveți un an cu spor!