17.1 C
București
miercuri, 2 iulie, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleEurostat: Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024

Eurostat: Preţurile produselor agricole au scăzut uşor în 2024

Preţul mediu în UE al produselor agricole a scăzut cu 2% în 2024, comparativ cu 2023, în timp ce preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în agricultură a scăzut cu 6%, arată datele preliminare publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Declinul preţurilor produselor agricole în UE vine după creşterile semnificative din 2021 şi 2022, şi avansul modest din 2023.

‹ adv ›

Există diferenţe semnificative în evoluţia preţului bunurilor individuale în 2024. A existat o creştere semnificativă la uleiul de măsline (30%), cartofi (inclusiv cartofi de sămânţă) (12%) şi fructe (7%), şi o uşoară creştere pentru bovine (2%) şi lapte (1%).

În contrast, au existat scăderi la cereale (minus 15%), ouă (minus 8%), porcine (minus 7%), carne de pasăre (minus 6%), legume şi produse horticole (minus 2%).

În privinţa bunurilor şi serviciilor consumate în agricultură, au existat creşteri moderate de preţuri la seminţe şi material săditor, precum şi la cheltuielile cu serviciile veterinare (fiecare cu 3%).

Totuşi, au scăzut semnificativ preţurile la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (minus 18%), furaje (minus 11%), energie şi lubrifianţi (minus 8%), cu un declin mai redus pentru îngrăşăminte şi produse fitosanitare (minus 2%).

‹ adv ›

În 2024, preţurile la lapte au fost mai scăzute decât în 2023 în 16 state membre UE.

Cel mai semnificativ ritm de declin a fost în Finlanda (minus 12%), Portugalia (minus 10%) şi Spania (minus 8%), iar cel mai semnificativ ritm de creştere s-a înregistrat în Irlanda (15%), Lituania (11%) şi Letonia (10%).

România, alături de Slovacia, Ungaria, Croaţia, Austria, Estonia, România, Slovenia, Cehia, Grecia, Bulgaria şi Franţa, face parte din grupul statelor membre UE unde s-au înregistrat scăderi ale preţurilor la lapte.

Citește mai multe știri agricole accesând acest link.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Rețea criminală destructurată: Furturi masive de produse fitosanitare, prejudiciu de 3 milioane de euro

Într-o amplă acțiune de cooperare judiciară internațională, autoritățile franceze...
‹ adv ›

Prognoza meteo iulie 2025: o lună caldă, dar cu nuanțe barice instabile

Iulie pare a fi o lună caldă și secetoasă, însă ne așteptăm la un regim cu temperaturi ceva mai...

Usturoiul românesc Danubius: noul soi gigant care cucerește fermierii

Un nou soi de usturoi românesc stârnește entuziasm în rândul agricultorilor și al consumatorilor. Creat de specialiștii Băncii de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole