Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Azi revin cu rubrica mea tradițională, „să călătoresc undeva și să nu vizitez o fermă cu o rasă de bovine care nu ne este obișnuită, bineînțeles că n-aș fi putut”.
A fost așa și de data asta, nu am putut să fiu în estul Franței în plaiul muntos Vosges și să nu vizitez o fermă în care cresc vacile atât de frumoase precum Vosgienne. Astfel, am vizitat două ferme ce au această rasă.
Rasa de vaci Vosgienne
Câteva cuvinte despre istoria rasei de vaci Vosgienne: povestea este destul de complicată și sună astfel: în secolul al XVII-lea, un grup de suedezi a adus vaci din Scandinavia în Masivul Vosges.
Acestea s-au încrucișat cu rase locale de vite, care în prezent sunt necunoscute. Inițial, animalele au fost folosite în principal ca vite de tracțiune, iar abia mai târziu pentru producția de lapte și carne.
Dar deja de la mijlocul secolului al XIX-lea, principalele trăsături de fenotip pe care le putem vedea acum la vitele Vosgienne au început să prindă contur. Se spune că, există chiar și fotografii cu acele vaci din acele timpuri.
Apoi, la începutul secolului al XX-lea, rasa Vosgienne era împărțită deja în două ramuri: prima ramură includea vaci de dimensiuni mici, crescute în valea râului Bruche, care ulterior a dispărut.
A doua ramură era formată din animale mai mari, crescute în regiunea Munster, acestea fiind cele care s-au „transformat” ulterior în rasa modernă Vosgienne.
La începutul anilor 70 ai secolului trecut, din niște motive necunoscute pentru mine, unele dintre vaci Vosgienne au fost însămânțate cu tauri de rasa norvegiană Télémark.
Presupunerea mea este că din acele vremuri au apărut indivizi cu blană roșie în populația Vosgienne pentru că rasa Télémark are culoare roșie, și acum, uneori, ca excepție, se găsesc printre Vosgienne de rasă pură indivizi cu așa culoare.
Vacile Vosgienne – descriere
Vacile Vosgienne sunt de talie medie (înălțimea la greabăn este aproximativ 135 cm, poate ceva mai mare, și cu masa corporală în viu în intervalul 600-650 kg). Aceasta le ajută să fie extrem de manevrabile pe teren accidentat și pe pășunile montane.
Aceste animale au o constituție puternică și sunt foarte rezistente la climatul aspru de munte, în special datorită blănii dese, au o bună capacitate genetică de a se adapta la temperaturi scăzute și de a face față bine condițiilor de pășuni montane.
Rasa Vosgienne este ușor de recunoscut după culoarea ei caracteristică, care se prezintă cu o dungă albă pe spate și pe burtă, un cap alb cu pete negre, culoare neagră pe ambele părți ale corpului, mameloanele ugerului aproapemereu negre, iar vitele de rasă Vosgienne au oglinda botului neagră.
Vacile Vosgienne au coarne scurte în formă de semilună curbate spre sus, dar asta dacă proprietarii animalelor nu execută ecornarea la viței, pentru că atunci după ecornarea nu vom vedea niciun corn.
Rasa de vaci Vosgienne – randamentul de lapte
Deși rasa Vosgienne nu are un randament mare de lapte, vacile acestei rase au lapte cu un gust foarte bogat, ideal pentru producerea brânzeturilor artizanale, brânzeturi locale și alte produse lactate specifice acestei zone montane Vosges.
Din laptele vacilor Vosgienne se produc brânzeturi precum: Coeur de Massif, Munster, Bargkass, Tomme des Vosges și un număr imens de brânzeturi artizanale, astfel încât fiecare sat sau fiecare fermier să aibă propria lui brânză originală!
Nu doar lapte, ci și carne de vită premium!
Carnea provenită de la rasa Vosgienne este apreciată pentru textura sa delicată și gustul bogat. Apropo, mulți fermieri trec în prezent de la producția de lapte la cea de carne de vită, în principal din cauza lipsei forței de muncă, însă fără a renunța la rasa Vosgienne.
Rasa de vaci Vosgienne rămâne o rasă ideală pentru pășunatul extensiv în zonele muntoase, unde altor rase le-ar fi dificil să se adapteze. Aceste vaci valorifică eficient resursele botanice locale și pot pășuna chiar și pe pantele stâncoase și abrupte.
Această capacitate de a folosi atât de bine pășunile montane face ca rasa de vaci Vosgienne să fie potrivită pentru fermele mici care doresc să îmbine tradiția și durabilitatea cu afacerile.
Dar vreau să remarc că am întâlnit vaci, câte una din rasa Vosgienne, chiar și în ferme mari de lapte și, după cum mi-au explicat fermierii, aceste vaci se adaptează destul de bine și la condițiile fermelor industriale moderne.
Totuși, fermierii care cresc rasa Vosgienne preferă adesea metoda tradițională de pășunat, deoarece aceasta garantează un gust autentic produselor obținute din laptele vacilor Vosgienne.
Pentru a încheia subiectul trăsăturilor și caracteristicilor rasei, voi adăuga că vacile Vosgienne au o fertilitate excelentă, fătările decurg ușor, iar vițeii sunt ușor de îngrijit, având un nivel ridicat de supraviețuire chiar și în condițiile dificile ale mediului natural în care sunt crescuți.
Furajarea
În ceea ce privește furajarea, așa cum am menționat mai sus, aceste animale sunt foarte nepretențioase, adaptându-se rapid și eficient la pășunile naturale.
De altfel, în această zonă există foarte puține pășuni cultivate, dacă nu chiar deloc, conform înțelegerii noastre. Vacile Vosgienne valorifică excelent toată iarba care crește în zonele unde sunt pășunate.
Dar eu nu sunt eu, dacă nu găsesc ceva atât de neobișnuit în particularitățile acestei rase, așa că vacile Vosgienne sunt destul de sensibile la deficiența de oligoelemente din dieta lor și, prin urmare, este de dorit să adăugați suplimente minerale în dietă vacilor iarna (când ele nu se pasc).
Rasa de vaci Vosgienne – rezistență
În ceea ce privește sănătatea, această rasă, așa cum am subliniat de mai multe ori, este foarte rezistentă din multe puncte de vedere, inclusiv în ceea ce privește sănătatea, la fel ca majoritatea raselor regionale de bovine din lume.
Vosgienne sunt destul de rezistente la bolile comune ale vitelor, însă necesită monitorizare regulată pentru a preveni problemele de sănătate, în special cele caracteristice condițiilor în care sunt crescute.
Și iată întrebarea mea tradițională: care sunt bolile ce trebuie monitorizate periodic și cu regularitate la aceste animale?
Primul care va răspunde corect va primi, ca întotdeauna, un premiu tradițional din partea mea – o găleată de lapte!
Tradiția Vosgienne
De ce iubesc eu Franța? Pentru că, dincolo de aspectele economice, tradițiile sunt foarte apreciate aici.
Rasa Vosgienne reprezintă o parte importantă din moștenirea culturală a Franței, fiind o rasă care a trecut cu succes testul timpului. Despre aceasta și alte detalii interesante, te invit să citești mai jos.
Ca întotdeauna, în încheiere, un fapt interesant: după Al Doilea Război Mondial, rasa de vaci Vosgienne a fost pe cale de dispariție.
Totuși, datorită țăranilor locali, care au refuzat să treacă la creșterea raselor comerciale și au continuat să producă brânză din laptele acestor vaci, rasa a fost salvată. Astfel, datorită eforturilor și devotamentului lor, această rasă tradițională a supraviețuit.
Motto-ul rasei de vite Vosgienne este:
„O tradiție montană plină de istorie și rezistență” (fr. La race bovine Vosgienne: une tradition montagnarde chargée d’histoire et d’endurance).
Și, iată, din nou, n-am reușit să fiu scurt, dar sunt sigur că pentru cei care iubesc vacile, informațiile despre aceste creaturi uimitoare nu sunt niciodată suficiente. Întotdeauna dorești să afli mai mult!
Biblia ne spune că – „A făcut Dumnezeu și animalele domestice după felul lor. Și a văzut Dumnezeu că este bine”. Geneza 1:25.
*- răspuns corect – bolile parazitare.