Grup Şerban Holding SA, cea mai importantă companie antreprenorială cu specializare în agricultură listată la BVB, a înregistrat în primele nouă luni ale anului curent o creştere semnificativă a profitului net, de 48,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.
Deşi anul 2024 a fost presărat cu multe provocări în sectorul agribusiness, asemenea ultimilor doi ani, Grup Şerban a dat dovadă încă o dată de rezilienţă în faţă presiunilor geopolitice şi a schimbărilor climatice, demonstrând o capacitate remarcabilă de adaptare.
Grup Şerban, colectiv de firme cu capital românesc înfiinţat de Nicolae Şerban în anul 1994, la Oneşti, este unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul de agribusiness.
Grupul se poate lăuda cu multiple linii de activitate, printre care agribusiness, zootehnie, panificaţie şi prestări de servicii.
Principalele activităţi desfăşurate de grup sunt cultivarea şi comercializarea cerealelor, a plantelor oleaginoase şi a legumelor, creşterea bovinelor (Black Angus) şi a ovinelor (Ile de France) de carne, producţia şi vânzarea poduselor de panificaţie şi cofetărie-patiserie şi prestarea serviciilor de distribuţie şi transport.
Acoperind multiple linii de business, activitatea grupului este distribuită pe diferite arii, în funcţie de specializarea companiei-fiică, după cum urmează:
- Interagroaliment SRL (IAA), prima afacere a Grupului, înfiinţată în 1994, are ca principale activităţi cultura vegetală şi creşterea animalelor;
- Ferma Avicola Şerban SRL (FAS) şi-a schimbat la începutul anului 2023 linia de business din creşterea puilor de carne şi producerea de furaje pentru uz intern în închirierea halelor de producţie şi producerea de furaje cu scopul de a le vinde terţilor;
- Fabrica de pâine Şerban SRL (FPS), inclusă în Grup în anul 2008, asigură fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi produselor proaspete de patiserie;
- Şerban Distribuţie SRL (SD) a fost inclusă în grup în anul 2005 şi este responsabilă de serviciile de distribuţie şi logistică;
- FYN Invest Danmark SRL (FYN), companie achiziţionată în anul 2023 are ca principală activitate cultivarea cerealelor, plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase;
- Luma Land SRL (LUMA), achiziţionată de asemenea anul trecut, se ocupă de cultura vegetală şi creşterea de animale.
Grup Şerban, primul din regiunea de Nord-Est care a implementat agricultura regenerativă pe suprafeţe mari, este controlat la data de 06.12.2024 în proporţie de 95,82% de Şerban Lucian Nicolae, fondatorul şi CEO-ul companiei, restul de 4,18% reprezentând free float-ul, deţinut preponderent de persoane fizice (3,69%).
Grup Şerban – Dificultăţi pentru companiile din agribusiness
Criza producţiei de cereale cu care se confruntă Europa, caracterizată de o combinaţie de condiţii meteorologice nefavorabile, costuri de producţie ridicate, preţuri volatile, calitate scăzută a recoltei şi concurenţă acerbă din partea Ucrainei, le creează companiilor din agribusiness dificultăţi majore în ultimii trei ani.
Comisia Europenă şi-a exprimat îngrijorarea, în luna noiembrie, cu privire la producţia de cereale, care se preconizează că va ajunge la doar 255,6 milioane de tone în acest an, cu 9% sub media istorică.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat la sfârşitul lunii august că România a înregistrat o producţie de grâu cu 1,7 milioane de tone mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în ciuda secetei severe care a afectat 2 milioane de hectare de culturi, atât de primăvară, cât şi de toamnă.
Potrivit acestuia, la finalul primelor opt luni din 2024, România dispunea de 1,6 milioane ha irigate. Producţia de floarea soarelui a depăşit consumul intern de 800.000 de tone şi a atins un grad de autosuficienţă, România recoltând 1,3 milioane de tone.
În ceea ce priveşte viitorul agriculturii româneşti, Barbu estimează, pe baza datelor furnizate de Agenţia de Mediu din Londra şi alte instituţii specializate, că în 2025 vor fi înregistrate producţii mult mai mari, datorită condiţiilor climatice favorabile care vor contribui la reglarea deficitului de apă din sol.
Conform prognozei realizate în luna august de Comisia Europeană, România se află pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte randamentele la culturile de cartofi.
Pe baza cantităţilor de cartofi obţinute anul trecut, ţară noastră se clasează pe locul 9 la nivel european.
Ultima estimare a Comisiei Europene a fost revizuită în scădere faţă de prognoza din luna iulie, când se anticipa un randament mai bun pe hectar cultivat.
Astfel, randamentul estimat la hectar a fost de 14,8 tone, cu 4% mai mic decât prognoza iniţială, dar cu 5% mai ridicat comparativ cu anul precedent.
Preşedintele OIPA a declarat că preţurile cartofilor din acest an vor fi similare celor din 2023, cu preţuri la producător între 1,2-1,6 lei/kg şi preţuri la raft între 3-3,5 lei/kg.
Grup Şerban – venituri în creştere
În primele nouă luni ale anului, Grup Şerban a înregistrat la nivel consolidat venituri de 439 milioane de lei, cu 3% mai ridicate decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce profitul net s-a majorat semnificativ, cu 48,2%, iar EBITDA cu 27%.
Compania s-a concetrat preponderent pe optimizarea marjei şi a produselor cu potenţial ridicat de marjă, precum legumele, creşterea preţurilor cerealelor având, de asemenea, un rol important în atingerea performanţelor.
În ceea ce priveşte bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat, acesta a fost revizuit în jos la finalul primului semestru, ca urmare a dificultăţilor întâmpinate anul acesta de sectorul agribusiness.
Astfel, Grup Şerban a realizat în primele nouă luni aproximativ 70% din veniturile şi cheltuielile totale din exploatare propuse pentru anul în curs şi 67% din profitul operaţional, respectiv 69% din rezultatul net.
De asemenea, marja netă s-a majorat la nouă luni cu 1,5% comparativ cu anul tecut, urcând la 4,72%, notează TradeVille.
- Interagroalimet SRL (IAA) a înregistrat un rezultat net în creştere cu 35% faţă de trimestrul al treilea al anului precedent şi o diferenţa pozitivă de +26% a indicatorului EBITDA;
- Ferma Avicola Şerban SRL (FAS) – schimbarea profilului de activitate din creşterea puilor de carne şi producerea de furaje în business imobiliar prin închirierea halelor a condus la scăderea activităţii fermei avicole cu 73%, veniturile din exploatare ale entităţii coborând la 9,7 milioane de lei. De asemenea, rezultatul net a scăzut cu 76% faţă de anul anterior;
- Fabrica de Pâine Şerban SRL (FPS) – rezultatul net a fost în creştere cu 57%, totalizând 1,5 milioane de lei, EBITDA reuşind o apreciere cu 24% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut;
- Şerban Distribuţie SRL (SD) – veniturile din exploatare s-au dublat, rezultatul net totalizând 1,2 milioane de lei, o diferenţă impresionantă de +315%;
- FYN Invest Danmark SRL (FYN) – după includerea sa în grup în 2023, FYN a generat un rezultat net de 62.000 lei (+168%);
- Luma Land SRL – noua societate aflată în proprietatea Şerban Grup din 2023 a încheiat al treilea trimestru cu un câştig de 64.000 de lei, fiind primul trimestru în care a înregistrat un rezultat pozitiv.
Perspective optimiste
Oana Barna, director economic al companiei Grup Şerban Holding, a anunţat, în cadrul conferinţei Quarterly Report organizată de Tradeville, că proiectul de irigare a 300 ha, aflat în dezvoltare, este aproape finalizat, iar compania intenţionează să deruleze încă unul pe o suprafaţă similară.
Din cele 15.600 ha lucrate de Grup, doar 2.500 ha sunt irigate în prezent, însă, odată cu finalizarea celor două iniţiative în derulare, suprafaţa irigată va ajunge la 3.100 ha.
În plus, o altă investiţie semnificativă, în valoare de peste 300 de milioane de lei (62,5 milioane de euro), cu o durată de patru ani, a fost recent anunţată de companie şi vizează procesarea cartofilor french fries şi extinderea capacităţii de depozitare frigorifică a legumelor în Sascut, judeţul Bacău.
Grup Şerban a început cultura cartofului acum cinci ani, ca parte a unei strategii de a adăuga valoare terenurilor irigate, cartoful aducând un profit mai mare decât culturile tradiţionale, precum porumbul.
Oana Barna a menţionat că piaţa cartofilor are un potenţial ridicat de profit, consumul în România fiind la 50-60 kg per locuitor, ţara noastră producând doar 10% din consumul de cartofi.
În ceea ce priveşte acordarea de dividende, Oana Barna a precizat că Grup Şerban se află încă într-o fază de dezvoltare intensă, iar numeroasele proiecte aflate în desfăşurare necesită investiţii semnificative, ceea ce face imposibilă, pentru moment, distribuirea de dividende.
De asemenea, aceasta a menţionat că cele mai probabile anunţuri referitoare la dividende ar putea veni la sfârşitul anului 2026, urmând ca distribuţia să aibă loc în 2027, din profitul obţinut în anul precedent.
Plus de aproape 10% pentru acţiunea GSH, de la începutul anului
La debutul său pe piaţa AeRo, cotaţia GSH a atins un maxim istoric de 2,20 lei. Totuşi, de la listarea din 2022, cotaţia a înregistrat o dinamică negativă, de 24,55%.
După debutul la BVB, preţul acţiunii a intrat într-un trend descendent, atingând un minim istoric de 1,34 lei pe 14 iunie 2023.
În intervalul 15 iunie 2023 – 28 mai 2024, cotaţia s-a stabilizat într-o evoluţie laterală, la nivelul de rezistenţă de 1,69 lei, urmată de breakthrough pe 3 iunie 2024, când preţul acţiunii a intrat într-un trend ascendent.
De la începutul anului, cotaţia a înregistrat o creştere semnificativă de 9,93%, depăşind astfel evoluţia indicelui BET AeRO din care face parte, care a scăzut cu 15,87%.
În acelaşi timp, compania a avut de la începutul anului o performanţă mult mai bună comparativ cu principalii săi competitori de pe Bursa de Valori Bucureşti: Agroland Business Systems (-15,16%), Norofert (-18,57%) şi Holde Agri Invest (-51,81%).
La finalul şedinţei de tranzacţionare din 5 decembrie, preţul acţiunii a ajuns la 1,66 lei, coborând sub media mobilă simplă de 50 de zile, care se situează la 1,68 lei.
Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Grup Şerban
Oportunități
- Performanţe financiare: În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat sectorul agribusiness, Grup Şerban a înregistrat numeroase realizări, printre care şi rezultate financiare remarcabile, care au depăşit semnificativ performanţele anului trecut. Aceste realizări confirmă nu doar eficienţa strategiilor implementate, dar şi potenţialul de creştere sustenabilă pe termen lung.
- Progrese: Grup Şerban a înregistrat progrese semnificative în cadrul proiectelor iniţiate în anii anteriori, urmând ca până la mijlocul anului 2025, capacităţile de depozitare a legumelor să atingă 15.000 de tone, linia de ambalare să ajungă la o capacitate de 30 t/h, iar producţia anuală de ouă să depăşească 50 de milioane.
- Sprijin financiar: Grupul a reuşit să obţină o finanţare semnificativă de aproximativ 38 de milioane de euro din partea statului pentru două proiecte esenţiale în procesul său de dezvoltare. Investiţia totală în fabrica de procesare a cartofilor valorează 47,2 milioane de euro, din care 28,3 milioane de euro provin din fonduri nerambursabile de stat. În cazul celui de-al doilea proiect, care vizează realizarea unor hale de depozitare şi procesare a cartofilor, în valoare de 15,3 milioane de euro, fondurile publice se ridică la 9,99 milioane de euro.
- Acord sindicalizare: În luna decembrie a acestui an, Grup Şerban va semna un acord de sindicalizare a creditelor existente în valoare de 73 de milioane de euro, realizat împreună cu Banca Transilvania, BRD şi Raiffeisen Bank. Scopul acestui acord este de a optimiza poziţia financiară a companiei, asigurând o gestionare mai eficientă a resurselor financiare.
Riscuri
- Fluctuaţia preţului: Ca orice companie din sectorul materiilor prime, Grup Şerban se confruntă constant cu fluctuaţiile preţurilor cerealelor şi cu volatilitatea pieţei de mărfuri, factori care influenţează în mod direct performanţa sa.
- Lichiditate scăzută: Deţinerea a 95,82% din acţiunile companiei de către CEO face ca free-float-ul să fie de doar 4,18%, ceea ce are un impact direct asupra lichidităţii pe piaţa de capital. Este important de menţionat că GSH s-a listat într-o perioadă caracterizată de criza războiului din Ucraina, lucru care nu a necesitat un free-float de 10%. Acest lucru poate fi remediat în timp printr-o vânzare din partea acţionarului majoritar a unui pachet de acţiuni în piaţă.
- Audit: Opinia cu rezerve emisă de compania care a auditat rezultatele Grupului în anul 2022 a alimentat îngrijorările investitorilor faţă de datele financiare publicate de Grup Şerban.
Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: raport companie, MSN, presa locală, conferinţa Quarterly Report.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.