Urmăreşte canalul Agrobiznes pe WhatsApp
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în următoarele zile până la valoarea de 4.000 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în primele trei zile ale intervalului în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea şi în creştere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
În următoarele două zile, debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Călăraşi şi în creştere pe sectorul Cernavodă – Tulcea, apoi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.
În ultimele 24 de ore, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost staţionar, având valoarea de 4.400 mc/s. În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creştere pe sectorul Bechet – Tulcea.
Pentru luna decembrie, hidrologii au estimat un debit maxim al Dunării de 4.500 mc/s şi unul minim de 3.000 mc/s.
Potrivit INHGA, în intervalul 8 – 14 decembrie, debitele medii zilnice pe râurile interioare vor fi staţionare în primele două zile ale intervalului de prognoză pe râurile din nordul, centrul şi vestul ţării şi în creştere pe cele din sudul şi estul ţării, datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, iar în restul intervalului vor fi staţionare pe râurile din nordul, centrul şi vestul ţării şi în scădere pe cele din sudul şi estul ţării.
În prima jumătate a intervalului de prognoză sunt posibile creşteri mai importante de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, mai ales pe unele râuri din sud-estul şi estul ţării, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, însemnate cantitativ şi cedării apei din stratul de zăpadă.
În luna decembrie 2024, INHGA a estimat pentru râurile interioare un regim hidrologic la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt superior şi mijlociu, Putna, Bistriţa, Moldova, Suceava şi pe cursul Siretului şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Bârlad şi Jijia.
Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, izolat pod de gheaţă) vor fi în extindere şi intensificare în prima decadă a lunii decembrie pe unele râuri din zona de munte din nordul, centrul şi estul ţării, apoi vor avea extinderi şi intensităţi variabile, în funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor.
Urmărește actualizările ANM pe acest link.