2.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDe ce pomii cresc prost după plantare. 7 greșeli frecvente

De ce pomii cresc prost după plantare. 7 greșeli frecvente

Plantarea pomilor necesită respectarea unor reguli generale pentru a asigura o prindere și dezvoltare optimă. Mai jos, regăsiți câteva dintre greșelile frecvente și soluțiile pentru a le evita.

Alegerea materialului săditor

Calitatea pomilor este una dintre principalele reguli ce trebuie respectată pentru succes. Achiziționați material săditor sănătos, aclimatizat, de la pepiniere autorizate. Evitați pomii cu rădăcini deshidratate sau bolnave, deoarece riscul de a nu se prinde este foarte mare.

Dacă ați cumpărat pomi cu rădăcini expuse vântului, hidratați-le în apă timp de 24 de ore înainte de plantare.

‹ adv ›

Pregătirea gropii de plantarea pomilor

plantare pomi toamna

Dimensiunile și compoziția gropii influențează dezvoltarea rădăcinilor.

  • pomii nu se lasă mult timp lângă gropi pentru a evita deshidratarea rădăcinilor;
  • gropile trebuie să fie suficient de mari pentru a încorpora rădăcinile, fără a le îndoi;
  • se înlătură toate posibilele bariere de dezvoltare a rădăcinilor pomilor;
  • rădăcinile se distribuie uniform în groapă, nu se îndoaie sau răsucesc.

Pe soluri grele, sapați gropi de 80-90 cm adâncime, iar pe cele ușoare – 60-70 cm. Adăugați sol fertil amestecat cu mraniță 8-10 kg, evitând gunoiul de grajd proaspăt.

Evitarea tăierii excesive a rădăcinilor

Înainte de plantare, se pot scurta doar rădăcinile deteriorate, fără a afecta rădăcina principală. Păstrați rădăcinile sănătoase cât mai lungi, dar nu mai mult de 22-25 cm, pentru a facilita prinderea pomului.

Poziționarea corectă a coletului

Pe terenurile plane, desfundate cu 2-3 luni înainte de plantare, pomii altoiţi pe portaltoi generativi (din semințe) se plantează cu coletul mai sus de nivelul gropii cu 3-4 cm, iar pe cele desfundate recent cu 6-8 cm, pentru ca după așezarea pământului și a pomului, coletul să revină la suprafața solului așa cum a fost în pepinieră.

Pomii altoiți pe portaltoi vegetativi se plantează cu coletul portaltoiului îngropat la 6-8 cm sub nivelul solului, astfel încât după așezarea solului, coletul să coboare la 10-12 cm adâncime, iar punctul de altoire să rămână la suprafața solului.

La plantarea pe terenurile în pantă, în funcție de caracteristicile terenului, puteți lua în calcul următoarele recomandări:

În treimea inferioară a pantei pomii se plantează cu coletul mai sus cu 7-8 cm față de suprafața terenului (solul erodat din treimea superioară a pantei va fi deplasat în timp la baza pantei, îngropând parţial trunchiul pomului).

În partea de mijloc coletul trebuie să fie cu 2-3 cm sub nivelul solului, întrucât solul spălat readuce coletul pomului la suprafață.

Când plantarea se face pe treimea superioară a pantei, poziţia coletului trebuie să fie cu 3-5 cm sub nivelul solului.

O poziționare greșită poate duce la putrezirea coletului și uscarea pomului.

Evitarea replantării în locul unui pom bătrân

Nu replantați un pom din aceeași specie în locul unui pom bătrân. Solul poate conține toxine, agenți patogeni sau dăunători acumulați în timp.

Alternați sâmburoasele cu sămânțoasele și lăsați o pauză de câțiva ani între replantări.

replantare pomi pe acelasi loc

Distanța de plantare

Respectați distanțele specifice fiecărui soi. Supra-aglomerarea duce la lipsa luminii și a aerului, favorizând bolile și reducând randamentul.

Plantarea corectă a pomilor necesită atenție și planificare. Respectând aceste sfaturi, veți asigura o livadă sănătoasă și productivă.

Vezi detalii despre La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Sfaturi.

Apa stagnantă sau udări necorespunzoare

plantare pomi greseli

Uneori, pomii pot fi plantați în zone cu exces de umiditate, apă stagnantă, nivel ridicat al apelor subterane. În acest caz, pomii nu se dezvoltă și se pot usca. Ridicarea nivelului solului pe parcelă este destul de costisitoare, astfel ar fi bine să alegem din start un loc pretabil pentru plantare.

După plantare, în jurul pomului se face un lighean din sol, în care se toarnă 25-30 l de apă. Apa la plantare este necesară, chiar dacă pământul este suficient de umed.

Prin udare, pământul se așează uniform în toată groapa, golurile dintre rădăcini și sol se exclud pe toată lungimea lor. După ce apa s-a infiltrat, se corectează poziţia pomului, se mai tasează solul, iar groapa se completează cu sol din intervalul rândului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Poliția Delta Dunării: Aproape 10 tone de pește confiscate în 2024

Serviciul de Poliţie Delta Dunării (SPDD) a confiscat, în...
‹ adv ›

Consiliul IMM-urilor a lansat Carta Albă a Agriculturii din România 2024

Salariile din sectorul agriculturii indică un trend pozitiv în ultimii doi ani, cu creşteri chiar până la 20% în...

Trump promite noi taxe vamale pentru Canada, Mexic și China

Președintele SUA Donald Trump a promis să stabilească taxe vamale ridicate pentru cei mai mari trei parteneri comerciali ai...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole