8 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme diferă substanțial de cele ale fungicidelor convenționale, precum și de origine botanică sau biochimică.

Fiind organisme vii, aceste produse sunt mult mai sensibile la calitatea apei și, în special, la prezența urmelor de dezinfectanți.

De regulă, este mai bine să se evite aplicarea la temperaturi mai mari de 30°C sau mai mici de 10°C, precum și condițiile de umiditate scăzută sau pe plante afectate de secetă.

‹ adv ›

Toate acestea pot reduce timpul de uscare al plantei, sporesc riscul de fitotoxicitate sau de degradare a produsului.

Amestecarea în rezervor cu fungicide convenționale poate prezenta, de asemenea, unele probleme, deși multe produse pe bază de microorganisme au fost selectate pentru a fi stabile la amestec cu fungicide convenționale.

Similar fungicidelor convenționale, eficacitatea tratamentului poate fi îmbunătățită prin utilizarea adjuvanților care îmbunătățesc acoperirea sau aderența pe plante.

Grupurile de biofungicide disponibile în agricultură

tipuri de biofungicide

Concurența sau excluderea este cel mai frecvent mod de acțiune a biofungicidelor împotriva bolilor. Astfel de acțiune au produsele pe baza microorganismelor: Aspergillus flavus, Bacillus pumilus și Pseudomonas syringae ESC11etc.

Unii micoparaziți se aseamănă cu agenții patogeni care dăunează plantelor, au o gamă restrânsă de gazde și provoacă moartea lentă doar a ciupercii gazdă.

Acest lucru este valabil pentru ciuperca Ampelomyces, care parazitează hifele speciilor de făinare, precum și Coniothyrium minitans, care colonizează ciuperca Sclerotinia.

Speciile din genul Trichoderma funcționează după o serie de moduri de acțiune, inclusiv antibioza și concurența, dar există dovezi de parazitism direct care implică invazia hifelor gazdei (Druzhinina et al., 2011).

Bacteria Bacillus subtilis subsp. amyloliquefaciens FZB24 colonizează rădăcinile plantei și induce răspunsuri de apărare, protejând-o de agenții patogeni ce cauzează putrezirea rădăcinilor.

Există moduri diverse de acțiune oferite de produse unice. De exemplu, există produse pe bază de specii din genul Pseudomonas care secretă o moleculă care adsoarbe tot fierul disponibil pentru ciuperci, necesar pentru respirația fungică și alte funcții biochimice.

Lipsa fierului disponibil inhibă dezvoltarea ciupercilor care cauzează putregaiurile la plante.

Un alt exemplu este bacteria Pseudomonas fluorescens, care suprimă alte specii bacteriene ce favorizează formarea cristalelor de gheață care ar putea afecta florile și mugurii. Daunele provocate de îngheț favorizează infecția cu ciuperci din genurile Erwinia și Botrytis la mere și struguri.

Depozitarea fungicidelor pe bază de microorganisme

Spre deosebire de pesticidele convenționale, fungicidele pe bază de microorganisme au adesea cerințe de depozitare specifice, în funcție de produsul sau microorganismele utilizate.

Temperaturile de depozitare trebuie să fie peste punctul de îngheț și protejate de căldură excesivă.

Depozitarea acestor produse în condiții necorespunzătoare duce la degradarea produsului sau la pierderea viabilității și, în implicit, la scăderea eficacității sale.

În plus, biofungicidele trebuie utilizate imediat după deschiderea produsului, deoarece acesta poate să își piardă eficiența ulterior din cauza contaminării, degradării sau oxidării substanței active.

Referințe:

  1. Richard P. Oliver, Janna L. Beckerman 2022. Fungicides in practice. CABI
  2. Research and Markets (2021) Top Trends in the Global Agricultural Biologicals Market by Agricultural Biologicals, Biocontrols, Biofungicides, Bioinsecticides, Bionematicides, Biostimulants, Biofertilizers, Inoculants, Pheromones, Biological Seed Treatment – Forecast to 2026
  3. https://www.fao.org/statistics/en
  4. Druzhinina, I.S., Seidl-Seiboth, V., Herrera-Estrella, A., Horwitz, B.A., Kenerley, C.M., et al. (2011) Trichoderma: the genomics of opportunistic success. Nature Reviews Microbiology 9, 749–759.
‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Electroconductivitatea solului (EC) – factor cheie în nutriția legumelor

Electroconductivitatea solului (EC) este unul dintre cei mai importanți...
‹ adv ›

Cum apare rezistența dăunătorilor la insecticide?

Insecticidele pot ținti diferite sisteme fiziologice ale insectelor dăunătoare și, prin urmare, se divizează după modul lor de acțiune,...

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole