David Bell este un fermier și manager agricol din Scoția, recunoscut pentru realizările sale în agricultură și declarat „Cultivatorul de cereale al anului” în Scoția, care a participat la forumul RALF 2024.
Acesta administrează două afaceri agricole de familie în estul Scoției centrale: J.C. Bell Ltd și Fairfield Farms, în total pe 500 de hectare. Iar mai multe despre reușitele sale ne-a relatat în cadrul unui interviu.
David Bell – randament record la orz pentru whisky și carne de vită livrată către retaileri majori
Sub conducerea lui David Bell, fermele au stabilit parteneriate semnificative cu nume notabile din industria alimentară și a băuturilor.
De exemplu, carnea de vită Aberdeen Angus produsă este furnizată către retaileri majori precum Marks and Spencer, Aldi și McDonald’s.
De asemenea, orzul cultivat de el, cu un randament record de 14,3 tone pe hectar, este utilizat în producția de whisky-uri renumite precum The Macallan și Johnnie Walker.
O mare parte din producția de cartofi a fermei sale se regăsește pe rafturile Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie. Pentru această cultură, identificarea varietăților potrivite și aplicarea exactă a îngrășămintelor cu azot sunt strategiile principale.
Solul, baza a tot ceea ce facem
David Bell ne-a spus că unul dintre obiectivele de lungă durată ține de îmbunătățirea calității solului, baza tuturor proceselor în fermă. Asolamentul, culturile de acoperire, utilizarea gunoiului de grajd sunt printre practicile cele mai simple și utilizate de către acesta.
Asolamentul include orz de toamnă, grâu de toamnă, orz de primăvară, mazăre și cartofi, însă ordinea, în urma provocărilor, este mai puțin rigidă.
David Bell: Agricultura sustenabilă face diferența
Culturile de pauză sunt integrate în al treilea și al șaselea an, dacă este posibil, iar atunci când condițiile permit, David utilizează metode precum lucrarea minimă a solului, agricultura de precizie și semănatul direct pentru a reduce perturbarea solului și costurile de înființare a culturilor.
În plus, evită utilizarea insecticidelor pentru culturile de cereale și folosește instrumente finanțate prin programul Preparing for Sustainable Farming (PSF), inclusiv auditul gratuit privind stocarea carbonului în sol și prelevarea de mostre de sol.
Unele elemente ale regimului agricol extins sunt folosite, cum ar fi lucrarea solului în anii ce impun asta (la cultura cartofului), dar, în cea mai mare parte, David se bazează pe metode prietenoase, cum ar fi lucrarea minimă, gunoiul de grajd și creșterea animalelor pentru a îmbunătăți materia organică din sol.
Politicile de mediu, cea mai mare provocare
Fermierul spune că, una dintre provocările majore pentru fermieri a venit odată cu retragerea Marii Britanii din UE.
Unificarea resurselor și consolidarea
Pentru David, consolidarea reprezintă cheia în anii următori, având ca obiectiv îmbunătățirea sănătății solului pe cele 100 de hectare adăugate recent și menținerea profitabilității întregii ferme.
Urmează să analizeze întreținerea și înlocuirea utilajelor în următorii câțiva ani. Totuși, costul ridicat al echipamentelor agricole îl determină să își reevalueze strategia.