4.5 C
București
miercuri, 13 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFermieră din Estonia: „Producem carne de vită 100% hrănită cu iarbă. Cererea...

Fermieră din Estonia: „Producem carne de vită 100% hrănită cu iarbă. Cererea mereu e înaltă”

Airi Külvet este o fermieră estoniană dedicată agriculturii sustenabile și regenerabile. Administrează ferma de familie Puutsa, situată în Jõgevamaa, Estonia, cu o tradiție ce datează din 1684.

În 2023, a fost distinsă cu titlul de „Fermierul Anului” în Estonia, iar în acest an a fost participanta RALF – Romanian Agriculture Leadership Forum, unde a relatat mai multe despre parcursul ei ca fermieră.

„Am ales vitele de carne pentru că aceste animale pot fi crescute într-un mod prietenos cu mediul și care protejează natura”.

Pentru a construi reziliență în fața efectelor schimbărilor climatice și a contribui activ la atenuarea acestora, Airi Külvet dezvoltă practici sustenabile de pășunat pentru vacile sale, folosind o abordare integrată a fermei.

„Nu este dificil dacă ții cont de scop: un sol mai bun, care va fi mai sustenabil și va oferi o recoltă mai mare pe termen lung”, ne-a relatat Airi Külvet.

‹ adv ›

Airi Külvet: „Cererea pentru carne de înaltă calitate este mereu sporită”

Vitele de la ferma ei sunt hrănite eclusiv pe pășuni, 100%, iar carnea este certificată ecologic, comercializată ca „100% Grass Fed Beef” în țară, dar și exportată în țări cum ar fi Danemarca, avem un partener în Letonia, Suedia.

„Mai colaborăm cu 16 fermieri care respectă aceleași principii de hrănire a animalelor pentru a produce carne omogenă. În acest mod, colaborând, suntem mai puternici, putem negocia, accesa piețe pe care ni le dorim cu produse de cea mai înaltă calitate. Livrăm carne către grădinițe, școli și nu suntem interesați să livrăm către piețe cum ar fi China.

Fermiera dispune de 60 de hectare, dar împreună cu fermierii cu care colaborează ajung la 350 de hectare, inclusiv arendate de la stat, fiind în arii protejate.

Printre rasele de vaci crescute în ferma Airi Külvet se numără Aberdeen Angus, Hereford, Galloway și Wagyu, aproximativ 200 de capete.

Wagyu este o rasă japoneză cunoscută pentru carnea sa marmorată de înaltă calitate. Airi a fost prima din Estonia care a introdus această rasă, adaptând-o cu succes la condițiile locale.

Birocrația afectează activitatea fermierilor

„Totul ține de cum gestionezi procesele și le poți controla. Noi îngrijim de fermă împreună cu familia. Totuși, printre procesele anevoioase aș putea enumera birocrația căreia trebuie să-i dedicăm foarte mult timp pentru a-i face față.

În plus, inspecțiile foarte frecvente sunt consumatoare de timp. Avem 2700 de fermieri activi, practic, fiecare fermier este controlat, iar acest lucru ne ia mult timp, timp pe care l-am putea dedica îmbunătățirii activității în ferme. Această problemă este caracteristică tuturor țărilor din UE. O altă problemă este prețul mare al terenurilor agricole, inclusiv pentru arendarea acestora”.

Airi Külvet ne-a spus că nu planifică extinderea fermei, din cauza insuficienței brațelor de muncă, însă, în cazul în care ar identifica muncitori calificați, ar face acest lucru, dedicându-și timpul pentru a oferi consultanță altor fermieri.

  • Citește despre ->
  • RALF
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Zile numărate până la RALF 2024. Agenda evenimentului

Pe 7 și 8 noiembrie, la JW Marriott Grand Hotel din București, va avea loc RALF 2024 – Romanian...

Descoperă speakerii RALF 2024 – fermieri care inspiră viitorul agriculturii

Pe 7 și 8 noiembrie, la JW Marriott Grand Hotel din București, va avea loc RALF 2024 – Romanian...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole