Paul Şpan, un agricultor din România, a decis să parieze toate economiile sale pentru a cultiva moșmoni, un fruct rar și aproape uitat în România. Acest fruct este nu doar delicios, ci și un adevărat medicament natural contra bolilor de sezon, notează puterea.ro.
După ce s-a documentat online, Paul a plantat moșmoni pe terenul moștenit de la mătușa sa. În primul an, a recoltat 100 de kilograme, iar anul acesta, producția s-a multiplicat de șapte ori.
Astăzi moșmonul comun este foarte răspândit în stare spontană în toată Europa, deși nu mai este folosit ca arbore de livadă. Nefiind îngrijit, nici fructele nu se remarcă printr-o calitate deosebită.
În livadă, însă, situația se schimbă. Numai că, pentru a-l cultiva cu bune rezultate, sunt necesare anumite cunoștințe. Cea mai valoroasă este aceea că la această specie plantele sunt sexuate. Adică există plante mascul și plante femelă. Rodesc doar cele femelă, dar, pentru aceasta e nevoie ca între ele să existe și plantele mascul.
Investiția lui Paul în această cultură a fost de aproximativ 15.000 de euro, toate economiile acumulate în cei cinci ani de muncă în domeniul ospitalității din Franța. Cu o producție estimată la 700 de kilograme în acest an, Paul se confruntă cu provocarea de a găsi o piață de desfacere pentru fructul său.
Moșmonii sunt o sursă bogată de fibre și vitamina C, fiind perfecti pentru sezonul virozelor.
Cei care gustă moșmonii pentru prima dată descriu fructul ca având „o textură moale, uşor granulată” și afirmă că „sincer dă înspre o combinaţie dintre pară şi un măr”. Un kilogram de moșmoni costă 20 de lei.