18.6 C
București
luni, 19 mai, 2025
IT
MD

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaExportul de floarea-soarelui din România ar putea scădea dramatic

Exportul de floarea-soarelui din România ar putea scădea dramatic

În ultimii zece ani, România a devenit cel mai mare furnizor de floarea-soarelui dintre țările UE. Anual, țara satisface cererea constantă a consumatorilor din UE datorită competitivității ridicate a producției românești de floarea-soarelui.

Floarea-soarelui românească este, de asemenea, la mare căutare în Turcia. Totuși, volumele exporturilor către Turcia variază anual, în funcție de producția internă de floarea-soarelui a Turciei și de modificările reglementărilor de import.

‹ adv ›

În orice caz, aproximativ 80% din floarea-soarelui românească este exportată în țările UE.

Producția și exportul constant de floarea-soarelui din România au dobândit o importanță și mai mare, având în vedere că țările UE au încetat să mai importe floarea-soarelui din Rusia, care era principalul furnizor al acestei culturi în UE.

În prezent, deficitul este acoperit în principal de Moldova, Serbia și Ucraina.

Producția de floarea-soarelui în România în 2024

În octombrie, Comisia Europeană a redus drastic estimarea producției de floarea-soarelui a României cu 1,1 milioane de tone față de estimarea anterioară. Este vorba de o reducere cu încă 12% față de prognoza din septembrie.

‹ adv ›

Acest lucru înseamnă că fermierii locali ar putea obține, în medie, doar 1,54 de tone la hectar, cu 18% mai puțin decât anul trecut și cu 31% față de media ultimilor cinci ani. 

Conform noilor estimări oficiale, în sezonul 2024/25, România dispune de aproximativ 500 de mii de tone de floarea-soarelui pentru export (-60% față de sezonul anterior), un nivel comparabil cu cel din sezonul 2009/10.

Amintim că, în 2023, România a recoltat două milioane de tone de floarea soarelui.

‹ adv ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Trader: Porumbul ucrainean pierde teren în fața celui american

La data de 5 mai, exporturile de porumb ale...
‹ adv ›

Traderii chinezi caută activ surse alternative de rapiță

Traderii chinezi caută activ surse alternative de rapiță, din cauza relațiilor tensionate cu Canada, principalul lor furnizor al acestui...

Bursa agricolă: activitate fragmentată pe piețele fizice

În mod previzibil, începutul lunii mai este o perioadă în care zilele libere succesive duc la săptămâni cu activitate...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole