Securitatea alimentară a Uniunii Europene nu poate fi garantată fără o dezvoltare puternică a zootehniei, iar din acest punct de vedere ar trebui modificat regulamentul european în aşa fel încât animalele de reproducţie să fie incluse ca investiţii eligibile în cadrul Planurilor strategice, a declarat joi ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
Acesta a menţionat că efectele războiului din Ucraina în agricultura europeană nu au dispărut şi de aceea consideră că este necesară extinderea aplicării Cadrului Temporar de Criză şi Tranziţie în sector, precum şi creşterea plafonului individual de ajutor per întreprindere agricolă.
Barbu a adăugat că în calitatea sa de ministru al Agriculturii va continua să susţină, atât la nivel naţional, cât şi în cadrul Consiliului AGRIFISH, simplificarea procedurilor pentru fermierii români, astfel încât aceştia să aibă acces la resursele de care au nevoie, „să poată lucra fără piedici şi să îşi crească producţia în condiţii stabile”.
În opinia sa, fermierii au nevoie de venituri stabile şi condiţii corecte pentru a-şi continua activitatea, iar fără o agricultură profitabilă, nu putem vorbi de sustenabilitate, inovaţie sau investiţii.
Unul dintre obiectivele României este şi modificarea celor 3 regulamente europene care interzic utilizarea neonicotinoidelor în tratamentul seminţelor (783, 784 şi 785/2018), fiind necesară această excepţie pentru seminţele folosite la înfiinţarea culturilor în regiunile unde condiţiile naturale duc constant la depăşirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol.
În aceste zone, dăunătorii reprezintă o problemă majoră, iar fermierii au nevoie de instrumente eficiente pentru a-şi proteja culturile, a avertizat Florin Barbu.
Pe de altă parte, Florin Barbu a arătat că mediul şi neutralitatea climatică sunt esenţiale, dar este nevoie de acţiuni la scară globală, deoarece Uniunea Europeană, cu doar 4% din emisiile mondiale, nu poate rezolva problema celor 96% provenite din alte părţi ale lumii.
De asemenea, în opinia sa, cetăţenii şi animalele domestice trebuie să fie prioritare în faţa carnivorelor mari, iar fiecare stat membru ar trebui să aibă libertatea de a lua măsuri specifice, în funcţie de condiţiile habitatului şi de efectivele existente.
Peste 500 de fermieri din Europa sunt prezenţi la Congresul European al Fermierilor, care are loc la Bucureşti, în perioada 23 – 25 octombrie 2024.
COPA – COGECA este una dintre cele mai mari şi mai active organizaţii în reprezentarea intereselor agricultorilor şi a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. COPA uneşte 57 de organizaţii agricole europene, iar COGECA 31 de organizaţii ale cooperativelor agricole.
Cele două organizaţii reprezintă 28 de milioane de fermieri şi familiile acestora, dar şi în jur de 38.000 de cooperative.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...