7.1 C
București
marți, 5 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

Cum prevenim veștejirea, putrezirea rădăcinoaselor la păstrare

S-ar părea, că obținerea unor producții decente de tuberculi și rădăcinoase este deja o performanță. Și, dacă ați reușit-o, trebuie să rezolvați încă o problemă, cea a depozitării corecte pentru a preveni vestejirea sau putrezirea rădăcinoaselor.

După o recoltă bogată de sfeclă roșie, morcovi, țelină și alte culturi rădăcinoase sau cartofi, a o păstra să nu se usuce și să nu putrezească în timpul depozitării, este important. În continuare, discutăm mai multe la acest subiect.

Cum să pregătiți culturile rădăcinoase pentru depozitare

recoltare morcov

Pentru ca legumele rădăcinoase să fie păstrate bine, acestea trebuie recoltate pe vreme uscată. Dacă această regulă este încălcată, există un risc ridicat de a depozita legume excesiv umede, ceea ce va provoca putrezirea lor rapidă. Există particularități în recoltarea fiecărei culturi.

‹ adv ›

De exemplu, sfecla trebuie scoasă înainte de primul îngheț, deoarece sfecla înghețată se păstrează prost. Dar morcovii, dimpotrivă, pot fi lăsați în sol mai mult timp. Îngălbenirea și uscarea frunzelor este considerată un semn de maturitate în ambele cazuri.

După recoltare, culturile rădăcinoase trebuie examinate cu atenție și toate cele necorespunzătoare – cu suprafața deteriorată, pete, puncte moi – trebuie înlăturate. Chiar și un singur exemplar bolnav poate distruge întreaga cultură în câteva luni.

Culturile de rădăcinoase selectate pentru depozitare trebuie curățate de resturi și pământ – pentru a face acest lucru, acestea sunt frecate ușor cu mâinile în mănuși de pânză.

Se taie vrejul cu un cuțit, lăsând cioturi de cel mult 1-2 cm lungime. Se întind apoi pe un așternut agrotextil într-o încăpere acoperită, cu bună ventilație și se lasă câteva ore la uscat.

Unde și cum se depozitează recolta

Nu toți au un depozit special pentru legume, o pivniță sau un subsol. Astfel, în funcție de locul păstrării, luați în cacul faptul că temperatura în cameră nu trebuie să scadă sub 1°C (1-3°C e varianta optimă), deoarece dacă îngheață, culturile rădăcinoase pot să putrezească.

Pentru o păstrare de durată, e recomandată evitarea fluctuațiilor de temperatură. Pentru a le păstra în timpul perioadelor geroase, puteți acoperi cutia cu material izolant.

O parte din recolta de morcovi și sfeclă roșie poate fi pusă în pungi de polietilenă perforate și plasată imediat în compartimentul de legume al frigiderului.

De regulă, culturile rădăcinoase destinate depozitării pe termen lung sunt plasate în lăzi sau cutii, unde sunt acoperite cu un substrat capabil să absoarbă excesul de umiditate și să o degajeze la nevoie.

În plus, substratul acționează ca o „pătură” protectoare, atenuând efectele variațiilor de temperatură. Una dintre următoarele opțiuni este de obicei aleasă pentru umplutură:

Nisip

Nisipul este folosit pentru a depozita morcovi, sfeclă roșie, ridichi și alte legume rădăcinoase. Acesta ajută la menținerea temperaturii și previne evaporarea umidității, protejează împotriva putrezirii și a bolilor fungice.

pastrare morcov

Se toarnă un strat de nisip gros de 2-3 cm în cutie, apoi se așează cu grijă legumele pe el, astfel încât să nu se atingă, și se acoperă cu un alt strat de nisip. Straturile se alternează până când recipientul este plin.

Nisipul pentru depozitarea legumelor rădăcinoase trebuie să aibă o umiditate de aproximativ 65% (1 litru de apă per găleată de nisip).

Rumeguș

Rumegușul este un alt material de depozitare popular. Metoda este similară cu depozitarea în nisip, cu excepția faptului că substratul trebuie să fie complet uscat (și proaspăt în fiecare an). Principiul este același: straturi alternative de rumeguș și legume.

Rumegușul are un avantaj față de nisip, deoarece este mai ușor, astfel încât pentru depozitare puteți utiliza nu numai lăzi din lemn sau plastic, ci și cutii de carton. În plus, rădăcinile de legume din rumeguș sunt mai ușor de îndepărtat și de spălat.

Vermiculita

Vermiculita este un mineral natural unic, care este utilizat cu succes pe parcele ca drenaj, mulci, substrat pentru înrădăcinarea butașilor și germinarea semințelor. În floricultura de interior, vermiculita este un ameliorator indispensabil al solului care îi crește capacitatea de reținere a apei.

De asemenea, este excelent pentru depozitarea legumelor și a culturilor rădăcinoase – reduce probabilitatea de putrezire și păstrează proprietățile aromatice ale fructelor.

Cu toate acestea, pentru a stoca o recoltă bogată, va trebui să „obțineți” o cantitate mare de vermiculit, iar acesta nu este un material ieftin.

Citiți mai multe particularități despre:

Cum să evitați putrezirea legumelor în timpul păstrării

păstrare rădăcinoase

Nu numai cultura trebuie pregătită pentru depozitare, ci și încăperea în sine și containerele pentru culturile rădăcinoase. Pentru a asigura condiții optime, curățați rafturile și etajerele de murdărie și mucegai, dezinfectați cutiile, aveți grijă de ventilație și preveniți intrarea rozătoarelor în zona de depozitare.

Atunci când depozitați culturile rădăcinoase, țineți cont de particularitățile diferitelor culturi și de compatibilitatea acestora între ele.

  • De exemplu, depozitarea cartofilor împreună cu sfecla roșie și morcovii (cartofii în partea de jos a cutiei și sfecla roșie deasupra) este o soluție bună.
  • Cartofii trebuie depozitați întotdeauna la întuneric, pentru a preveni înverzirea (acesta este un semn al formării unei substanțe toxice – solanina). Și nu ar trebui să puneți ceapa lângă cartofi.
  • Toate legumele, rădăcinoasele trebuie ținute departe de fructe (mere, pere, piersici, kaki), deoarece acestea din urmă eliberează etilenă, cunoscută ca hormonul maturării, și astfel accelerează alterarea „vecinilor”.
  • Napii, rubarba, țelina se pun cel mai bine în cutii acoperite cu nisip sau rumeguș și păstrate la o temperatură de până la 5°C și o umiditate de aproximativ 90%. În același timp, este bine să le așezați pe acestea din urmă astfel încât bazele pețiolului să iasă afară din nisip.

Dacă ați separat cu atenție culturile sănătoase de cele cu semne de boală sau atac de dăunători și ați organizat depozitarea în conformitate cu toate recomandările, puteți conta pe produse proaspete pentru masa dumneavoastră până la sfârșitul iernii.

Însă, pentru mai multă siguranță, vă recomandăm să verificați periodic starea stocurilor pentru a detecta din timp semnele de boală sau exemplarele putrede și să le scoateți din depozit în timp util.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

  1. Morcovii mai stau foarte bine an borcane mari puse cu vârful an jos și acoperit cu un șervețel de mana cu elastic stau foarte bine pana primăvara.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Păstrarea verzei iarna. Sfaturi pentru depozite și pivnițe

Păstrarea verzei în perioada rece a anului trebuie realizată...
‹ adv ›

Cum păstrăm usturoiul pentru a preveni bolile

Păstrarea usturoiului în condiții optime asigură o durată de depozitare mai lungă și poate preveni apariția bolilor. Rezistența usturoiului...

Cultivarea păstârnacului – sfaturi la semănat, îngrijire

Păstârnacul este o legumă care se cultivă pentru consumul de rădăcini, folosite drept condiment la prepararea mâncărurilor, deoarece sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole