9.6 C
București
luni, 21 octombrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleBIO România: Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti va însemna preţuri...

BIO România: Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti va însemna preţuri mai mici la raft

Plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti va însemna preţuri mai mici la raft şi vânzări în creştere pentru magazine, consideră Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România.

„Asociaţia BIO România apreciază şi susţine plafonarea adaosurilor comerciale la produsele alimentare româneşti. Această măsură vă avea un dublu impact pozitiv: preţurile la raft vor fi mai mici, iar producătorii agricoli şi procesatorii nu vor fi afectaţi.

Dimpotrivă preţul la raft fiind mai mic vânzările vor creşte, inclusiv cifra de afaceri a magazinelor. Adaosul diferenţiat între produsele de import şi cele româneşti va tinde spre egalizare.

Astfel preţurile la alimentele fabricate în România vor avea un adaos asemănător cu produsele similare din import. Românii care vor dori să cumpere româneşte vor avea un preţ mai mic la raft”, se arată într-un comunicat al BIO România.

Măsura este, însă, contestată de Federaţia Romalimenta care, într-un comunicat transmis luni dimineaţa, a arătat că o eventuală extindere a plafonării adaosului comercial pentru toate produsele este nejustificată şi extrem de păgubitoare şi nu există niciun argument viabil pentru aceasta.

Şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a respins categoric, săptămâna trecută, orice măsură de plafonare asupra produselor alimentare, pe motiv că intervenţiile de acest gen fac foarte rău pieţelor pe întregul lanţ alimentar şi vor crea dezechilibre majore pe termen lung.

‹ adv ›

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că toate produsele procesate în România vor beneficia de plafonarea adaosului comercial, un proiect de ordonanţă în acest sens urmând să fie lansat în dezbatere în perioada următoare, iar ulterior aprobat în Guvern.

„În prezent, mai avem o discuţie cu retailerii şi cu procesatorii şi probabil în perioada următoare va fi lansat proiectul în dezbatere publică şi ulterior va fi aprobat în Guvern. Nu pot să vă dau un termen exact pentru că trebuie să stea în transparenţă.

Sunt anumite proceduri legale, trebuie să luăm aviz de la Consiliul Legislativ, sunt foarte multe avize care trebuie luate pe această ordonanţă. Trebuie să treacă pe la toate ministerele: Ministerul de Finanţe, Ministerul Economiei, Ministerul Justiţiei.

Nu pot să vă spun că în data de. Vorbim despre zeci de mii de produse într-adevăr, despre toate produsele procesate în România”, a răspuns ministrul Agriculturii, după ce a fost întrebat când va intra în vigoare ordonanţa privind plafonarea adaosului comercial la toate produsele româneşti.

Barbu a precizat că proiectul de ordonanţă este finalizat în proporţie de 90%, în prezent fiind nevoie ca retailerii şi procesatorii să mai facă o evaluare pe anumite produse.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Bursa agricolă – schimbările de pe piață în această săptămână

Săptămâna pe piața cerealelor s-a încheiat cu știrile ce...
‹ adv ›

China: recolta de porumb poate înregistra cea mai mare scădere din 2000

Condițiile meteo extreme – de la căldură la inundații – au înrăutățit semnificativ perspectivele pentru recolta de porumb din...

De la viziune la livadă: expertiza în crearea livezilor de cireș profitabile alături de Advice&Consulting

„Proiectăm visul clientului împreună”: Alexandra Caminschi, Fondator și CEO al Advice&Consulting, descrie momentul în care, după o planificare atentă,...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole